Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość justalala

objawy CUKRZYCY CIAZOWEJ sa jakies?

Polecane posty

Gość justalala

Gość hm hmmm
trza robic badania

Gość hmmm to jak to jest
a ja slyszalam ze sa.. Do cukrzycy ciazowej prowadzi glownie szybkie przybieranie na wadze... Dlatego niektorzy lekarze ostrzegaja swoje pacjetki ze ich tycie moze doprowadzic do cukrzycy...

Gość hm hmmm
ale i tak w ciazy dosc czesto sie robi krzywa cukrowa, wiec mozna wykryc badaniem

Bzdura. Tycie nie ma nic wspólnego z cukrzycą! Ja przy pierwszej ciazy przytyłam 20kg i nie miałam cukrzycy.Urodziłam dziecko z waga prawie 4500g. Podobno predyspozycje mają kobiety,które wcześniej urodziły dziecko z waga powyżej 4kg. Czyli by się zagadzało. Jestem obecnie trzeci dzień na diecie i schudłam już 3kg. Nie wiem czy z nerwów,czy z tego,że diete jest drakońska:O

Gość cos o cukrzycy
" Cukrzyca jest problemem trudnym i złożonym, a co bardzo ważne, problemem interdyscyplinarnym. Spowodowane jest to wieloczynnikowym, skomplikowanym mechanizmem choroby, możliwością powstania szeregu różnych powikłań oraz wielorakością relacji pomiędzy cukrzycą a innymi procesami zachodzącymi w organizmie – procesami zarówno chorobowymi, jak i fizjologicznymi. Wzajemne powiązania cukrzycy z ciążą powodują, że wśród specjalistów zajmujących się tym problemem nie brakuje położników i neonatologów. Wpływ cukrzycy na ciążę Ciąża zmienia przebieg cukrzycy, a cukrzyca pogarsza wyniki położnicze. Problematyka ta staje się coraz bardziej aktualna ze względu na rosnącą liczbę chorych na cukrzycę - a tym samym liczbę ciężarnych obarczonych tą chorobą. Ocenia się, że jawna cukrzyca współistnieje z ciążą w około 0,3-0,6% przypadków. W ciąży stwierdza się prawie wyłącznie cukrzycę typu I – insulinozależną, charakterystyczną dla ludzi młodych, w której wysokie poziomy glukozy we krwi idą w parze z niskimi poziomami insuliny. Ponadto wyróżnia się tzw. cukrzycę ciężarnych czyli cukrzycę rozwijającą się w ciąży i całkowicie ustępującą po porodzie. Poziom glukozy we krwi regulowany jest głównie przez wspomniany hormon – insulinę, a także przez szereg innych czynników. W ciąży pojawiają się dodatkowe czynniki (np.: hormony produkowane przez łożysko, przestrojenie gospodarki neurohoronalnej ustroju) mające kluczowy wpływ na metabolizm węglowodanów, w tym glukozy. Zaburzenia poziomu glukozy – będące cechą charakterystyczną cukrzycy, mają dla ciężarnej podwójne znaczenie – glukoza jest substratem energetycznym nie tylko dla matki ale i dla płodu. Skutki cukrzycy w ciąży Bez względu jednak na mechanizmy prowadzące do wspomnianych zaburzeń, należy zwrócić uwagę na możliwe skutki cukrzycy w ciąży. Skutki te mogą odnosić się zarówno do matki jak i do płodu. U matki istnieje zwiększone ryzyko powstania groźnych dla życia stanów przedrzucawkowych i rzucawki, większa podatność na infekcje, także te poważne, większe ryzyko krwotoku po porodzie. Wzrasta również prawdopodobieństwo konieczności rozwiązania ciąży metodą operacyjną - przez cięcie cesarskie. Jeszcze większe zagrożenia niesie cukrzyca dla płodu i noworodka. Częstość występowania wad wrodzonych u dzieci matek chorych na cukrzycę ocenia się na 2-5 razy większą, niż w populacji ogólnej. Wadami dotknięte mogą być układy: kostny, nerwowy, sercowo-naczyniowy, moczowo-płciowy i pokarmowy. Wystąpić też mogą wady genetyczne jak np.: zespół Downa. Ponadto istnieje zwiększone ryzyko zgonu noworodka przy porodzie, urazu okołoporodowego (ze względu na dużą masę urodzeniową noworodków – dosyć często występującą w ciąży wikłanej cukrzycą), zespołu zaburzeń oddychania czy wystąpienia cukrzycy w kolejnym pokoleniu. Rozpoznanie cukrzycy w ciąży Pomimo tej długiej „czarnej” listy możliwych powikłań i komplikacji, cukrzyca pozostaje chorobą dość skrytą. Podejrzenie cukrzycy pojawia się, gdy u badanej ciężarnej wystąpiły przypadki tej choroby w rodzinie, wystąpiły w przeszłości porody bardzo dużych dzieci, utrzymuje się cukromocz, wystąpiły przypadki poronień o niewyjaśnionych przyczynach. Ważne są również badania poziomu glukozy we krwi oraz wyniki testów obciążenia glukozą. Dla celów klinicznych i praktycznych wprowadzono podział cukrzycy w ciąż na klasy. Przytaczanie dokładnej klasyfikacji pozostawię podręcznikom położnictwa, wspomnieć jedynie należy o cukrzycy klasy A czyli chemicznej lub utajonej. Do tej klasy zalicza się kobiety, które nie mają żadnych klinicznych objawów choroby, a jedynym uchwytnym wyznacznikiem cukrzycy są nieprawidłowe wyniki testów obciążenia glukozą. Pomimo skąpych objawów, ten typ cukrzycy w ciąży może być przyczyną najcięższych z wymienionych powyżej powikłań. Podsumowanie Cukrzyca jest problemem, a jak wynika z tego krótkiego i pobieżnego opracowania, cukrzyca w ciąży jest problemem bardzo poważnym. Jako, że nie możemy skutecznie zapobiegać powstaniu cukrzycy, staramy się ją skutecznie leczyć. Wyniki owych prób nie zawsze są zadowalające, o czym można się przekonać na oddziałach patologii ciąży czy salach porodowych. Ważnym jednak jest, aby obok prób leczenia podejmowane również były próby podniesienia świadomości zdrowotnej w społeczeństwie czy promocji zdrowia, dzięki którym można będzie pewnym problemom wynikającym z cukrzycy zapobiegać lub leczyć je w odpowiednio wczesnym stadium"

a ja mam gorszy problem... chcialibysmy sie starac o dzidziusia, a moja krzywa cukrowa to 81-66-56... czekam na wizyte u endokrynologa... z takim cukrem ciaza by nie sluzyla ani mnie ani dziecku...

Gość cos o cukrzycy
Przecież Twój cukier spada. Dlaczego więc nie słuzyła by ani Tobie ani dziecku??? Nie rozumiem. Norma jest do 130.Ty jej nie przekraczasz. W czym problem???

to nie jest normalne ze cukier spada po obciazeniu... na czco bylo 81 a po obciazeniu glukoza 66 i 56- powinien wzrosnac a spada i jest zdecydowanie za niski

Gość cos o cukrzycy
Chyba lepszy niski niż wysoki!!!! Przecież mogą Ci tak ułozyć dietę,żebyś miała cukier w normie.Nie wiem w czym problem. Przy zbyt wysokim wiesz jakie są komplikacje.Ale przy niskim-nic nie słyszałam.

ale jak mi moga tak ulozyc diete skoro ja cukru nie przyswajam.. nie badz madrzejsza od lekarzy :P

ale u mnie jest hipoglikemia polaczona dodatkowo z nieprzyswajaniem cukru... wiec nie jest latwo sobie z nia poradzic... no coz, zobacze co endokrynolog na to

Gość cos o cukrzycy
No to kiepsko:O:O:O:O

Gość Rusalkaa
masz hipoglikemie :O czyli tez nie dobrze.. Zdarzaja ci sie nieraz omdlenia...???

Gość Rusalkaa
masz hipoglikemie :O czyli tez nie dobrze.. Zdarzaja ci sie nieraz omdlenia...??? drzenie rak, potliwosc...? Z takim cukrem to powinnas ZAWSZE miec przy sobie cos slodkiego.. i nie do endykrynologa a diabetyka chyba raczej powinnas isc... nie chce cie straszyc.. Ale niedokukrzenie jest gorsze naet niz za duzy cukier... wiem to bo moja mama juz lata choruje na cukrzyce

Omdlenia nie, ale drzenie rak, kolatanie serca, nerwowosc sa u mnie na porzadku dziennym.. cos slodkiego zawsze mam przy sobie ale to pomaga na krotko... zreszta slabo przyswajam cukier.. do endokrynologa ide w srode

no i czesto zawroty glowy, ktore moga prowadzic do omdlen, ale nauczylam sie to kontrolowac...

Chciala mi dac moja rodzinna skierowanie do diabetologa ale stwierdzila ze najpierw do endokrynologa da, zeby zbadac trzustke, nadnercza itp jak on nic nie wykryje to pewnie dopiero odesle mnie do diabetologa

ale Twoja mama ma cukrzyce i od insuliny miewa niedocukrzenie tak? bo ja nie choruje na cukrzyce... i nie wiem skad u mnie ta hipoglikemia

Gość upupupupupupuuuuu

Gość matkapociazy
Objaw cukrzycy ciążowej można nie doświadczyć. Tak jak piszą tutaj (http://www.leczymysie.pl/choroby/cukrzyca-ciazowa/): "Cukrzyca ciążowa może rozwijać się bezobjawowo. Ważne więc jest przeprowadzanie badań pozwalających wykryć chorobę zawczasu. Mogą jednak czasami pojawić się objawy tzw. cukrzycy ciężarnych, jak: zawroty głowy i omdlenia, silne pragnienie, częste oddawanie moczu, ciągłe zmęczenie, napady głodu, nadmierny przyrost wagi ciężarnej i płodu."

bzdura jest ze cukrzyca pojawia sie u tych ktore duzo przytyly w ciazy jest teraz mnostwo takich dziewczyn, ciezko dostac sie na jakikolwiek termin do przychodni cukrzycowych a ich pacjentki to moze 1 na 20ma nieco nadwagi- to szkielety na nozkach.i z brzuszkami cukier jest teraz we wszystkim a łozysko uposledza trzustke im wiecej wymaga dla rosnacego dziecka