Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kolarka

BRAK OKRESU 17MIESIECY!!!!!

Polecane posty

Gość kolarka

NIE MAM OKRESU 17MIESIECY!!!! I WSTYDZE SIE ISC DO LEKARZA, boje sie ze mnie ochrzani i wysmieje ze wczesniej nie poszłąm. mam 17lat najpierw schudłąm, 12kg w ciagu 4miesiecy, nie glodzilam sie jadłam wszystko tyle ze mniej. a potem przytyłam 17kg(objadajac sie kompulsywnie, bardzo duzo), i myslalam ze okres wroci ALE NIE WRACA ;( nie wiem co robic, matce nie powiem , bo mnie zabije,czy moge isc do lekarza tak by ona sie nie dowiedziala?, a ja wogole jestem niezorientowaana, to lekarz rodzinny czy ginekolog od takich spraw??co mam zrobic, to mozliwe ze juz nie bede miec dzieci? ostatni raz okres miałam ubiegłego roku w styczniu, i ciagle sie pocieszałam ,ze sie okres pojawi, wierzyłąm w to , wiec nic z tym nie robiłąm. nie wiem co robic ;(

Gość kolarka
troche sie boje ze te tabletki wywyołają tycie, albo uniemozlwia mi schudniecie, bo teraz na nowo dietuje chcac powrocic do dawnej wagi. orientujecie sie czy po tych tabletkach sie tyje? szłyszałam gdzies takie opinie, ale nie wiem....

Gość kikirama
chcesz miec dzieci ? wiec wybieraj ...

brak okresu, jest z pewnością złym sposobem odżywiania się. Ale sam okres nie wróci, lekarz Ci przepisze jakies tabletki na poprawę, i po jakimś czasie powinno wszystko się uststkować. Idz do lekarza, nie wiem dlaczego utajasz to przd mamą? Przecież to nie jest twoja wina że nie masz okresu! zanik mc może też być spowodowany dużym stresem. Ja tez tak miałam. Nie miałam okresu przez 2,5 mc.poszłam do ginekologa, przeprowadził badania. I wyszło że brak jest z powodu dużego stresu.

Gość kolarka
właśnie to jest moja wina. czuje się głupio, ze po schudnieciu zaczęłam sie tak obzerac, i przytyłąm. nie wiem , wydaje mi się ze zyje w ciagłym stresie, ale to chyba przez odchudzanie .

Gość kolarka
właśnie to jest moja wina. czuje się głupio, ze po schudnieciu zaczęłam sie tak obzerac, i przytyłąm. nie wiem , wydaje mi się ze zyje w ciagłym stresie, ale to chyba przez odchudzanie .

jezeli chcesz być zdrowa i mieć w przyszości dzieci. To nie przesadzaj na punkcie diety. aiadz do lekarza, albo do duietetyka, on ci pomoże schudnac, o ile nie masz anoreksji. Tobie się może wydawać że jesteś za grubam wdl. lekarza może nie. Nie wiem ile ważysz i jaki masz wzrost.Jeżeli się bedziesz sama odchudzała, to sytuacja się pogorszy. A w przyszłości się może okazać, że nie możesz mieć dzieci.Wiele kobiet już sobie odebrałw wten sposób szanse na gromadkę dzieci.

po tabletkach anty? to wszystko zależy od tego jaki masz organizm. Niektóre chudną, inne grubną, a inne bez zmien.Nie możesz przewidzieć, jaki wpływ będą miały na ciebie dane tabletki.

Gość kolarka
mam 65 kg przy 165cm. według pielegniarki 10kg nadwagi. dokładnie rok temu ważyłam 48kg. ale nie wiem jak zaczełam miec napady jedzenia, i wpadłam w ed-zaburzenia odzywiania.nigdy nie jadam tyle ile powinnam-2300kcal zawsze albo wielkie zarcie-6000kcal albo jakies 1000kcal, jak nie mniej, dzis wyszło mi 700kcal..... a jestem na diecie 1200kcal. w stresie napewno zyje , w mojej głowie 24h na dobe odchudzanie i jedzenie ;/ciezko jest ale coz. dlatego tez cały czas odkładałam ta decyzje, bo wazniejsze było schdueniecie niz okres. ale dłuzej tak nie chce. tylko nie wiem jak to powiedziec matce, ona sie dziwi czemu tyje, a ja jej nie umiem powiedzie co tym całym ed-bagnie.

Córeczko, to są objawy bulimii, dobrze o tym wiesz i dlatego nie chcesz rozmawiać z mamą. To jest znacznie poważniejsza sprawa niż brak okresu,który można dość prosto wywołać. Trzeba sobie to jasno powiedzieć, ale osoba chora na bulimię zachowuje się jak alkoholik. Nie chce się do tego przyznać nawet przed sobą. Dlatego boisz się mamy i lekarza, bo pewnie powiedzą to samo. 65 kg przy twoim wzroście to wcale nie tak strasznie dużo. W ogóle przestań myśleć o odchudzaniu tylko maszeruj z mamą do lekarza najpierw do ogólnego. Niestety tu chyba będzie niezbędny psychiatra. Im szybciej tym lepiej. Ucałowania. Mama

Gość kolarka
wiem że jestem głupia, ale wymysliłam sobie, że poczekam jeszcze 2 miesiące, do lipca, do tego czasu trochę schudnę (mam nadwage 10kg) i dopiero powiem matce i pojdziemy. Jak jej powiem teraz ona napewno zabroni mi odchudzania i bede sie meczyc w ciele grubaski, a tego nie wytrzymam psychicznie. myslicie ze te 2 miesiace to za długo ,zeby zwlekac? przeciez jak juz czekałam te 17miesiecy to chyba nastepne 2 nie robia różnicy........ wiem ze zaraz mnie ochrzanicie itp. ale spokojnie prosze odpowiedziec.......

Gość Martusik
Słuchaj to jest poważny problem dlatego ze nie tylko twoje ciało cierpi ale tez psychika!masz zamiar jeszcze tak dlugo sie meczyc-nie moc normalnie funkcjonowac,zajac sie czyms co sprawilo by ci przyjemnosc?jestes mloda dzieczyna swiat stoi przed toba otworem mozesz spelmniac swoje marzenia a ty skupiasz sie nad tym ze pielegniarka Ci powiedziala ze masz nadwage to nie ma sensu!najwazniejsze jest w zyciu zdrowie ale mysle ze ani ja ani nikt z obcych osob nie jest w stanie Ci przemowic w tej sprawie.Wiec koniecznie opowiedz o wszystkim mamie pojdzcie do lekarza najpierw ginekologa a potem ogolnego on da Ci skierowania do specjalistow mysle ze w ciagu kilku m-cy bedziesz radosna,usmiechnieta,zdrowa dziewczyna i bedziesz mogla robic wszystko na co masz ochopte i bedzie sprawiac Ci to przyjemnosc,a jedzenie rowniez bedzie dla Ciebie przyjemnoscia jak zastosujesz sie do kilku waznych zasad,naprawde mozna jesc to co sie lubi i miec ODPOWIEDNIA wage i SUPER figure-powodzenia

Gość june
nie czekaj jeszcze dwa miesiace i tak juz czekalas za dlugo! nie wiesz co sie dzieje w Twoim organizmie a stres, diety/napady jedzenia, obsesyjne myslenie o czyms nie pomaga zdrowiu. Czy chcesz pogorszyc juz i tak nieciekawa sprawe? Nie jestes grubaska!!! Jesli juz tak sie martwisz o Twoja figure to powinnas wiedziec, ze na normalnym jedzeniu tez mozna schudnac-jesc normalne wartosciowe posilki (czyli sniadanie, obiad, kolacje wlaczajac w to owoce i warzywa) i odrzucic wszystkie slodycze i junkfoody oraz slodkie lub slodzikowe napoje. Do tego ruch i bedziesz sie czuc dobrze. Naprawde porozmawiaj z mama, idzcie do lekarza ogolnego, ginekologa i psychologa...i to jak najszybciej zanim sie zrobi jeszcze gorzej!!!

Gość jakto ma Ci zabronic
sie odchudzac ??? posluchaj...nie jestes niczemgo winna wiem ze teraz Ci sie inaczej wydaje masz poczucie winny czujesz wstyd nie rozumiesz dlaczego jestes bezsilna.... ale w duzej czesci wlasnie twoja mama odpowiada za Twoj stan .... jesli stwierdzisz ze chcesz pomocy chetnie Ci pomoge znalezc odpowiednie instytucje pomagajace w zaburzeniach odzywania... naprawde nie jestes jedyna miliony kobiet sa w podobnej sytuacji ...to przykre ..ja tez nia bylam.... ale juz jestem wyleczona ..moge normalnie jesc ...nie tyje jestem szczupla ...poprostu zyje

Gość iwonniunia87
dziewczyno do lekarza isc musisz. ale moim zdaniem odczekaj te 2 miesiace, przeciez cie nie zbawi te kilkadziesiat dni. a ze matka zabroni ci sie odchudzac to rozumiem, tez moja ma takie schizy. trzymaj sie .

ja też nie mam okresu tylko że już 2,5 roku i tez się do lekarza boję iść. I nie wiem czym to jest spowodowane bo się nie odchudzałam i nawet ważę trochę zadużo i nie wiem co mam zrobić

Gość zakłopotana...
luteina jest na recepte? czy moge poprostu o nia poprosic...i ile kosztuje?

Gość Kasia1988.
zakłopotana - tak luteina jest na receptę. Musisz koniecznie zgłosić się po nią do ginekologa. Ja też mam problem związany z okresem. Od jakiegoś czasu jest bardzo nieregularny, w tamtym miesięcy dostałam tydzień wcześniej niż powinnam była go dostać. W tym miesiącu - mamy już 24, a okresu nie widać :( Może mój problem spowodowany jest stresem ? Albo zmianą pogody? Bardzo się denerwujemy z chłopakiem.

Gość ona_17
mam 17 lat i ostatnią miesiączke miałam pod koniec sierpnia, także mam 4 miesiące przerwy, ostatnio pojawiła mi się brązowa wydzielina z pochwy i lekkie bóle brzucha, ale nie codziennie, żyje prawie w ciągłym stresie, posiłki jadam bardzo nieregularnie... ciągle jestem w biegu, boje się również iść do lekarza, bo jeszcze nigdy nie byłam u ginekologa. jeżeli prowadze taki tryb życia mam sie obawiać o to że nie dostaje okresu???

Gość ona_17
żeby jeszcze była jasność, nie odchudzam się, ani nic z tych rzeczy, mam 172 cm wzrostu i waże 61 kg, prosze o odpowiedź

Gość ona_17
robiłam testy 2 razy i wyszło, że nie jestem w ciąży, a poza tym już nie raz mam taki nieregularny okres, że mam przerwe 2-3 a nawet 4 miesięcy.

Gość No cóz
a moze masz nerwice????

Gość idź do lekarza
to nic nie boli, ja byłam po raz pierwszy w wieku 21 lat i to jeszcze jako dzewica i u faceta i było ok :) Warto się zbadać, to może być stres, ale równie dobrze jakieś zapalenie, czy zaburzenia hormonalne. Idź do lekarza, lepiej pokonać wstyd niż później usłyszeć, że nie może się miec dzieci

Gość ona_17
dzięki za odpowiedź :) lepiej usłyszeć dobrą rade, niż gratulacje od nie powiem kogo... co sie mało co pewnie zna

Gość idź do lekarza
wiesz na stres można wszystko zwalić. Ja np miałam problemy z sercem, byłam przekonana, że to nerwica serca bo do spokojnych osób nie należę, a lekarz rodzinny powiedział mi żebym na nerwice zwalała winę na samym końcu bo najpierw trzeba wszystko sprawdzić no i wyszło, że to wcale nie nerwica. Tak może być i u Ciebie. Lekarz powinnien dać Ci skierowanie na badania zanim powie, że to wina strseu

Gość ona_17
problemy z sercem mam tak samo, wykryto u mnie 2 małe wady 2 lata temu...

Gość idź do lekarza
no ja mam zespół Barlowa, nie jest niebezpieczne ale upierdliwe:/

Gość ona_17
ja mam wypadanie zastawki mitralnej i niedomykalność płatu, poza tym musze unikać wszelkich infekcji, chorób, przeziębień bo coś chodzi jeszcze o zapalenie osierdzia

Gość idź do lekarza
wypadanie płatka zastawki mitralnej może ?