Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tableteczki

Profil Hormonalny - pytanie

Polecane posty

Gość tableteczki

witajcie :0 chce zaczac zazywac tabletki, a wiem, ze aby je najlepiej dobrac nalezy wykonac takie wlasnie badanie. chce zapytac ile ono kosztuje i na czym polega, gdzie sie je wykonuje?? Bardzo prosze o odpowiedz...aha i jeszcze jedno pyt. Czy jezeli na podstawie tego badania tabletki zostana dobrane, to na pewno beda dla mnie wlasciwe? I czy gin. moze dobrac takie po ktorych nie przytyje (mam do tego sklonnosci). Pozdrawiam :)

Niestety nie odpowiem Ci, ale też dołaczam się do Twojego pytania, więc jeśli ktoś coś wie to proszę o odpowiedź

Szczerze to lekarze raczej nie wysyłają nikogo na badania przed przepisaniem tabletek(choc powinni). Nikt nie da Ci gwarancji, że nie utyjesz. Problem tycia jest chyba troche wyolbrzymiony- tyło się po tabletkach starej generacji, z dużą ilością hormonów(najciekawsze w tym jest to, że tylko takie są refundowane).

Tableteczki --> prawidłowe badania hormonalne nic Ci i tak nie dadzą pod kątem doboru tabletek. Zwykle dobiera się je na podstawie wywiadu (tzn. pod warunkiem, że lekarz nie siedzi w kieszeni koncernów), bo poziom hormonów w surowicy nie odzwierciedla faktycznych zapotrzebowań Twojego organizmu. Tak naprawdę badania hormonów sprawdzają się tylko wtedy, kiedy są ewidentne odchylenia od normy, ale to przy poważnych zaburzeniach. Powinnaś zrobić minimum 4 hormony lub komplet - 6, one średnio kosztują 20-25 zł. Ważne, byś robiła je w określonych momentach cyklu. Prawie wszystkie mają różną \"największą aktywność\" w różnych fazach cyklu, więc należałoby albo je powtarzać kilka razy, albo właśnie każdy robić w jego najbardziej newralgicznym momencie.