Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość patiko

Co z tymi Witaminkami ???

Polecane posty

Gość patiko

Proszę o radę w kwestii witaminek, jestem mamą miesiecznego Kubolka. Pani doktor z przychodni do której należymy przepisała Małemu Vigantol(D3) 1 kropelkę oraz Juvit multi po 4 krople a na dodatek 4 krople Juvitu C, moje pytanko brzmi czy któraś z was podaje takie preparaty witaminowe, bo mnie sie wydaje że jest ich zbyt dużo ;) z Kolei pani doktor do której chodzimy prywatnie kazała dawać tylko samą witaminkę D3, co mama to też inna opinia. Więc proszę o komentarz. Inna sprawą o którą chcę zapytać są te kolki. Moj mały nie płacze ani nie krzyczy tylko po jedzeniu bardzo sie pręży tak bardzo,że wygląda jak mały buraczek a do tego ulewa od pewnego czasu. Muszę jednak przyznać,że je bardzo często i dużo. w nocy je co 2 a natet czasami co trzy godziny. Położna, która do nas przychodzi powiedziała mi abym spróbowała podać małemy kilka łyków Plantex. Nocka była ładna mały sie nie prężył zato cały czas prykał a prztym robił kupki, mało bo mało ale jakies takie wodniste. czekam na porade

Ilu lekarzy tyle opinii. Ja nie dawałam (za zaleceniem pediatry) witamin w ogóle, bo twierdził że jeśli odżywiam się prawidłowo a dziecko jest na piersi to nie ma takiej potrzeby. Przy każdej wizycie pytał tylko czy małemu aby się główka nie poci, bo to jest podobno wskazanie do podawania witaminy D3. W sprawie kolek nie pomogę bo żadne z moich dzieci ich nie miało. Ale na chłopski rozum skoro Plantex przyniósł małemu ulgę to chyba dobrze :) Kupki mogły być wodniste bo mały dostał preparat po raz pierwszy. Obserwuj - jak się kupki unormują to będzie OK. Jak nie, spróbuj coś innego. Moja koleżanka masowała dziecku brzuszek i to pomagało.

Gość ajajaja
Kiedy byłam na pierwszej wizycie moja córcia została zwazona i zbadana,na tej podstawie lekarz okreslił jej stan jako bardzo dobry i nie zalecił przyjmowania zadnych preparatów witaminowych,a jedynie wit.d 3,którą biora chyba wszystkie dzieci.Moze Twojemu dziecku potrzeba dodatkowych witamin zdaniem lekarza,a moze np ma korzysc z tego,ze przepisuje okreslone preparaty(chodzi mi o korzysc finansową,często lekarze tak robią przepisując niemal wszystkim preparaty okreslonej marki)mozliwe tez,ze to typ lekarza,który wszystkim pakuje zbyt wiele leków..Najlepiej gdybys spytała dlaczego przepisał Ci ich az tyle.

Gość milota
Witamine D3 muszą przyjmować wszystkie dzieci bo ona zapobiega krzywicy.

Moja 3 miesięczna córcia bierze 1 kroplę witaminy D (kropimy prosto do buźki) i dwie krople Cebion multi (na łyżeczkę pokarmu). Zlecone przez zaufanego pediatrę, ale rzeczywiście co lekarz to opinia...Z witaminy D chyba raczej bym nie rezygnowała...

Gość mama mama
Moje dziecko przyjmowało wit.D3 oraz Cebion, a później Cebion Multi. A na kolki polecam Proszek Troisty (jest to lek polecany tylko przez "starych" lekarzy), ale działa!

Gość patiko
Dzieki za radę, jak na razie to mały dostaje tylko witaminke D3. Jesli natomiast chodzi o korzysci finansowe to moze masz rację, ta sama lekarka przepisała w tej samej dawce te same witaminki synkowi mojej koleżanki