Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karmelia.

czym wyczyscic srebny łancuszek??? bo zrobił sie czarny

Polecane posty

Gość karmelia.

czy macie jakies skuteczne metody do wycztszczenia srebra? łancuszek na na dodatek takie malutkie naciecia i tam najtrudniej go oczyscic a prawie go nie nosiłam tylko lezał w pudełku jesli macie jakis sposob prosze o rade :)

Gość weź jakieś małe naczynie
wymość go folią aluminiową, nasyp lżeczkę soli kuchennej, wrzuć łańcuszek i zalej dobrze ciepłą woda. Po kilku minutach wyjmij, i wytrzyj do sucha miękką ściereczką. Będzie jak nowy :-)

Gość pastą do zębów

Gość karmelia.
to z folia to napewno nie popsuje ??? ja probowałam talkiem czysci ale nie do konca :(

Gość ja mam ten sam problem
ale ten sposób z folią aluminiową nie pomógł :( a takie może troszke głupie pytanie, można oddać łańcuszek do jubilera, żeby go odświerzył? bo oni chyba mają swoje sposoby...

Gość dojrzała.
folia super sposób

Gość unapalomablanca
ja polecam płyn o nazwie SCAN SILVER jest świetny cena ok 10 zl

Gość karmelia.
unapaloma... a od czego ten płyn i gdzie go kupic?

Gość karmelia.
ten łancuszek skałada sie z takich oaseczkow i to nieładnie wyglada bo na wierzchu sie doczyscił a w srodku takie czarne:(

Gość karmelia.
paseczkow ;)

Gość rosemary
Ja czyszczę srebro Cif-em, jest do tego naprawdę świetny. trzeba wziąść odrobinkę na gąbeczkę i przetrzeć na całej długości kilka razy i spłukać wodą. rewelka:)

Gość unapalomablancaaa
SCAN SILVER to płyn do czyszczenia biżuterii ze złota, srebra, miedzi, mosiądzu itd kupisz go w każdym sklepie jubilerskim albo nawet w jakimś zwykłym sklepie z takimi artykułami wlewasz go troszkę do jakiegoś kubeczka, wrzucasz to co chcesz wyczyścic np łańcuszek, po 2 minutkach wyjmujesz i spłukujesz wodą, następnie można przetrzeć szmatką aby wysuszyć i już :) a efekt na prawde jest niesamowity :) no i cena nie wysoka : 10 złotych za 150 ml a co najciekawsze ten płyn z kubeczka w którym czyściłaś biżuterię możesz spokojnie przelać z powrotem do butelki i dalej używać rewelka po prostu --> moje pierścionki wyglądają tak jakby były nowiuteńkie a niedawno wyglądały wręcz potwornie i co najważniejsze od ostatniego czyszczenia minęły jakieś 3 miesiące a one są nadal piękne i błyszczące

Gość do lojki

Gość upupup

Gość karmelia.
wyprobowałam z pasta do zebow działa :) tylko ze czysciłam taka gabeczka i na to paste i poszło ładnie :) dzieki dziewczyny 🌼

Gość Kukuleczka
odswiezam temat, bo potrzebuje porady, jak wyczyscic kolczyki, w wiekszosci zakupione na allegro wyroby tzw.hand made. Sa one w wiekszosci wuposazone w posrebrzane bigle, ktore poczernialy, zwlaszcza w tych rzadziej uzywanych kolczykach. Maja one tez mnostwo jakichsc cyrkoni, szklanych koralikow, itp - wiec boje sie, zeby tego nie zniszczyc

Gość sylwiunia
ja tam mam zawsze jakąś starą szczoteczkę do zębów i czyszczę pastą do zębów - działa rewelacyjnie ;)

Ja mam bardzo delikatny łańcuszek, który ma pełno zakamarków. Ogólnie jest czysty, tylko zrobił się matowy od noszenia. Czym to wyczyścić?

Gość BaśŚś0
Można w szklaneczce rozpuścić trochę pasty do zębów włożyć łańcuszek do szklaneczki i wsypać trochę kwasku cytrynowego i soli. No i mieszać przez kilka minut. Efekt gwarantowany.

Gość agata kucharska
Znalazłam stary łańcuszek, stwierdziłam, że nic już nie może mu zaszkodzić (zrobił się dosłownie czarny). Pierwszą próbą była mieszanka wody, pasty, soli morskiej i kwasku cytrynowego - niby coś zeszło, choć nie bardzo, no i ten niemiły zapach połączenia soli z pastą mentolową, fu! Drugą próbą była pasta i szczoteczka. Szorowałam co sił, dało wiele więcej jednak wciąż nie było to"to". Wtedy wpadłam na własny pomysł (nie wiem, czy już nie był używany, w każdym bądź razie ja o nim nie czytałam) - użyłam mleczka do demakijażu (ziaja, mleko kozie). Włożyłam do niego łańcuszek na jakieś 10 min, spokojnie poszłam pod prysznic, wyjęłam go i zaczęłam przecierać jeszcze szczoteczką. Teraz oczom nie wierzę - idealnie, doskonale srebrny łańcuszek, nawet ma połysk. Serdecznie polecam ;)!

Gość stynnka
a ja moczyłam w tym roztworze solnym zauważyłam ze pomalutku schodzi kamień z łańcuszka, lecz wzięłam kwasek cytrynowy i od razu łańcuszek był wyczyszczony ;)

Gość Sposob wyprobowany
Nie wiem czy ktos ci to juz pisal, ale jest wyprobowany sposob z soda oczyszczona. Wez folie aluminiowa do pojemnika (blyszczaca strona do gory), dodaj lyzeczke sody oczyszczonej, wloz lancuszek i zalej albo bardzo goraca albo gotujaca woda. Zostaw do czasu az woda wystygnie na tyle zeby wyjac lancuszek, wyplucz szybko pod kranem i wytrzyj albo recznikiem papierowym albo czysta flanela.

Gość złocista
ja słyszałam że sperma jest bardzo dobra wystarczy go zostawić na 20 mnin w niej i spłukać ciepłą wodą i będzie idealnie :-)

Gość gość
Sposób babciny, stosuję z siostrą i mamą i działa ;) Najpierw czyszczę pastą do zębów, delikatnie przecieram żeby pozbyć się nadmiaru, a potem przygotowuję roztwór sody oczyszczonej w bardzo ciepłej (nie wrzącej) wodzie i moczę od czasu do czasu ruszając na przykład łańcuszkiem w miseczce ;) Na dnie będzie pełno czarnego osadu ;)

Gość gość
Wyszorowac w soli a potem zalac octem

Gość gość
Cif - mega super efekt! Polecam

Gość honda iza
Do buteleczki jakiejkolwiek wsypać trochę ryżu(surowego) kroplę płynu do mycia naczyń(obojętnie) zalać do połowy ciepłą wodą wrzucić srebro i mieszać przez kilka minut. Polecam

Gość the young gun
ja swoją kietę wrzucam do pralki. w skarpete, zawiązuje ją i lśni po takim programie szybkim

Gość gość
weź nasyp na ścierkę troche sody oczyszczonej znaczy tej sody tak roche dużo tak na puł i połusz go tam i trzyj ścierką a potem umyj i weż pastę do zębów i na rękę szczoteczką starą i tak go czyść na ręcę i umyj wytrzyj i git

Gość gość
wyczysc cif i trzyj jak się zrobi dopiero srebny przestań i daj go na noc do koli