Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ratttunku

uczulenie na słonce!

Polecane posty

Gość ratttunku

jak radzic sobie z pecherzykami i krostkami? jakas masc czy tabletki antyalergiczne? poradzcie

Gość ratttunku
kto wie?

Gość mmmmmm
Nie ma na to sposobu,nie wolno sie opalac i tyle.Cierpie na to juz 6 rok.Wapno i jeszcze raz wapno.

Gość ratttunku
pierwszy raz cos takiego mi sie przytrafiło, nigdy nie miałam problemów ze słoncem dzieki za odzew

Gość gtrdefr

Gość the kicka
Mnie to sie przydazyło w zeszłm roku pierwszy raz byłam zdziwiona bo nigdy nie miałam uczulenia Pojawiły sie kroski które strasznie swedziły poszłam do dermatologa ten zapisał krem Cutivate i po 4 dniach uczulenie znikneło W tym roku znow sie pojawiło wiec znów uzyłam tego kremu plus piłam wapno

Gość dzien swira
Tez o mam w dodatku opalam sie błyskawicznie ,ale cale ciało mam sypane .:( Nie mam rady ja sie tak załatwiłam w Grecji a w tym roku jade na Korfu bede chodzic w koszulce nogi tylko moge opalac

Gość może bierzecie
jakieś leki ? albo tabletki anty

Gość dzien swira
ja nic nie biore Dziura ozonowa od co .

Gość może bierzecie
dzien swira - to może chociaż pijesz herbatrkę z dziurawca :p ;)

Gość tytka
ja tez mialam uczulenie na slonce zaczelo mi sie jak mialam 14 lta i z kazdym rokiem bylo gorzej, stosowalam wysokie filtry i pilam wapno , jakies 2 lata temu zaczelam zima chodzic na solarium i latem nie mialam uczulenia, wiec moze to kwestia przyzwyczajenia skory zeby sie za wczasu przygotowala.Teraz mam spokoj uczulenie mi zniknelo i moge sie opalac wiec sprobujcie w solarium ja na takie swiatlo uczulenia nie mialam :)

Gość ewwwwwwwwwwwka
a nie wiesz czy to cutivate jest na receptę i ile kosztuje? ja się z tym uczuleniem męczę już trzeci rok

ja cutivate dostałam na receptę, ale na coś innego :( wolałabym tego nie używać bo to steryd :( można receptę na to dostać od lekarza rodzinnego :) wystarczy powiedzieć, że wizytę u dermatologa masz dopiero za m-c lub 1,5 m-ca a z tym dziatostwem 3 lato się męczę a czy samo wapno choć trochę pomaga????????

Gość ratttunku
pije wapno, dobrze ze dwa ostatnie dni były pochmurne, troche to cholerstwo mi zeszło

Gość tytka
ja sie meczylam 8 lat mowie wam solarium pomaga :)

Gość ratttunku
tez tak słyszałam, trzeba przygotowac skórę prze słoncem

a mnie właśnie wysypało następnego roku po tym ja na solarkę chodziłam :( buuuuu, najlepsze było to że rok przed wystąpieniem uczulenia miałam prawie idealną cerę (co przy mojej cerze mieszanej wprawiło mnie w zachwyt), ale to była cisza przed burzą :( :( :( mi w ubiegłym roku pani dermatolog przepisała lacoid, ale nie zauważyłam poprawy, zresztą to wszystko to sterydy :( i to mnie przeraża :(

Gość czarna_kawa
A więc jednak :( Ja w zeszłym roku chodziłam na solarium przed weselem - zaczął swędzieć mnie dekold i ręce, pojawiła się jakby czerwona wysypka. Pomyślałam, że to uczulenie na jakisśrodek dezynfekujący może albo coś.... w lato nad morzem to samo tyle, że i nogi doszły do kompletu :( Boję się opalać w tym roku nie wiem co robić :/ no i czy naprawdę będzie coraz gorzej?? NIe da się tego wyleczyć??

Gość tytka
nie wiem czy bedzie gorzej, mi sie zaczelo od ud i przez pare lat mialam to uczulenie tylko tam, pozniej mi sie przenioslo na rece i troche na brzuch, na plecach i buzi nie mialam.Ja nie chodzilam do lekarzy po prostu sie nie opalalam.Widze ze solarium rzeczywiscie pomoglo tylko w moim przypadku, choc moze mi to samoistnie przeszlo po tych 8 latach a ja myslalam ze to dzieki solarium. Glowa do góry dziewczyny wiem co przezywacie

Gość tez niestety uczulonaa
ja mam alergie na słońce od 2 lat, i zaczełosie od solarium, bo na wiosnę przed rozebraniem chciałam sie trochę opalić i od razu dostałąm wysypki, najpierw nie łączyłam tego z opalaniem, niestety teraz juz jestem uczulona i n a solarium i na słońce. Mnie dermatolog zalecił a jeszcze łykanie beta karotenu, no i oczywiście blokery + claritna, i specjalne kosmetyki do pielęgnacji, takie apteczne. Jak skóra jest dobrze nawilżona i natłuszczona to lepiej radzi sobie z wysypkami.Bo niestety jak mam juz silne zmiany to traktuje je specyfikami ze sterydem, najcześciej sa robione na receptę.

mnie też sie jakimś cudem przyplatało uczulenie jakieś 2-3 lata temu. Dlatego w ubiegłym roku poszłam do alergologa i dostałam odczulające tabletki które brałam przed wyjazdem. I pomogło. Całe dnie mogłam siedzieć na słonku i uczulenie nie wróciło. W tym roku zamierzam zrobić podobnie. Niestety nie pamiętam nazwy :( mam nadzieję, że zostawiłam gdzieś pudełko :(

to jak znajdziesz tę nazwę to daj znać :) a co w ogóle alergolog ci powiedział ?

Gość pieprzyki
A ja mam cale mnostwo pieprzykow, za kazdym razem wyskakuje wiecej, choc smaruje sie faktorem 35. Juz sama nie wiem, czy zrezygnowac z opalania, nie przyjdzie mi to zpewnoscia latwo, bo ja slonko uwielbiam

i jeszcze jedno pytanko :) czy próbowałyście oczyścić to u kosmetyczki? bo ja narazie z braku własnych finansów nie mogę :(

hej patrzyłam w aptekach internetowych, aby sprawdzić ceny i nie znalazłam ani Cleratiny ani Salvikoalu :O

Gość Wanda magdalenaaa
sprawdz wpisując CLERATINE , kosztuje około 30 zł, 30 tabletek, ale jest na receptę, polski opdpowiednik, to loratydyna, 10 tabletek, kosztuje około 11zł, ten preparat z rumiankliem to znam , ale nazwa wyleciała mi z głowy, zapytaj w Aptece powinni wiedziec tj. pianka , na bazie rumianku do leczenia pokrzywek..

weron - alergolog właściwie nic nie stwierdził, bo miałam jedynie taka pokrzywkę i delikatnie napuchniętą skórę przy tym - żadnych drastycznych wykwitów. Wystarczyły więc tabletki i odpowiedni faktor. nazwę mam na koniuszku języka :/ szukam w necie .. A kosmetyczka niech się nie dotyka do uczulenia bo można sobie jeszcze pogorszyc :(

Gość coś jeszcze

Frostka --> i jak przypomniałaś sobie nazwę tabletek? :) 🌻