Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama Kubusia

SKAZA BIAKOWA -jaka dieta dla matki karmiacej

Polecane posty

Gość Mama Kubusia

u mojego kubusia wykryto skaze bialkowa, rozumiem ze nie moge jesc niczego co zawiera biako mleka krowiego natomist nieozumiem czemu nie moge pic mleka koziego czy sojowego? jajek ? prosze was napiszcie jak to jest u was z dieta co mozecie a czego nie?

Gość Mama Kubusia
karmie tylko piersia ale boje sie ze przy takiej diecie to dlugo nie pokarmie, poprosiam w razie zcego o Nutramigen

Gość eia
A jak wygląda skaza białkowa?Bo moja corcia ma w nie których miejscach na ciele troche krosteczek czerwonych drobnych.Ale jak posmaruje je elocomem to znikaja.Twarz ma czysciutka. Odpowiedzcie prosze!

kapikapi - pierwsze slysze o takim podziale - w ksiazkach pisza, ze skaza bialkowa to uczulenie na bialko \"obcego\" mleka\". Dlatego tez nie powinno sie jesc innego rodzaju bialek. Od zwierzat innego gatunku. Co do diety - tylko droga eliminacji - na poczatek musisz wyeliminowac WSZYSTKO, co moze zawierac nawet sladowe ilosci bialka obcego gatunku - najczesciej krowy. Nie wolno Ci jesc mleka, jego przetworow (maslo, jogurty, serki itd), wolowiny, cieleciny. Wiele slodyczy zawiera mleko w proszku lub serwatke. Musisz tez czytac etykiety pieczywa, sprawdzac sklad - czesto do bialego pieczywa jest dodawane mleko. Jesli kupujesz pieczywo \"luzem\", w sklepie kazda piekarnia ma obowiazek udostepnic sklad surowcowy (w markecie czesto jest wywieszony na stoisku z pieczywem). Musisz tez na poczatek wyeliminowac wszystkie potencjalne, silne alergeny - bo moga sie posrednio wiazac ze skaza bialkowa - czyli nie powinnas jesc: - cytrusow i wszystkich owocow poludniowcyh - czekolady / kakao - orzechow - ryb - truskawek i innych owocow \"dorbnopestkowych\" (np malina, czarna porzeczka) - selera Po okolo 2 tygodniach powinnas zaczac urozmaicac diete. Pociesze Cie - moj Michas mial (ma?) skaze bialkowa - dosc widocznie wystapila pod koniec 3 miesiaca - teraz mija 3 miesiace od tego czasu, nadal karmie piersia (i dokarmiam Bebiko HA), moge jesc juz wlasciwie wszystko z listy \"zakazow\", choc w rozsadnych ilosciach.

ja karmie juz 5 miesiac na takiej diecie. ale ostatnio zaczyna mi brakowac pokarmu jak namówic dziecko do picia innego mleka mam NAN HA w smaku jest troche gorzkie wiec sie nie dziwie że jej nie smakuje uwierz mi mozna długo karmic bedąc na takiej diecie jesli chcesz pogadac czekam na maila do EIA- kurcze skaza białkowa objawia sie róznie ale nie smaruj swojego malucha elokomem to sa sterydy co moga zniszczyc mu skóre sa delikatniesze srodki elokom jest na cięższe stany naszej małej skaza objawiała sie jako suchośc skóry - ale juz jej nie ma

Ja karmilam syna bebikiem sojowym i bardzo chętnie je pił, choc dla mnie było paskudne i śmiedziało. Najgorsze są pierwsze miesiące, potem stopniowo można zacząć jeść produkty zawierające przetworzone mleko np. żółte sery. Ale pocieszę was, że jak mój syn skończył rok, to problem zniknął. Teraz spokojnie pije mleko krowie, je jogurty i nic mu nie jest!

Gość /łączenie tematów/
Temat: skaza białkowa 09:42 spluwa skaza białkowa u rocznego malucha jak sie objawia prosze o pomoc