Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Mary07

obiektywizm dziennikarski

Polecane posty

"Justyna Pochanke: Każdy ma poglądy, ale dziennikarz musi je schować do kieszeni. Czasem oczywiście emocje są tak duże, że te poglądy się wychylają. Na to trzeba bardzo uważać. A tak zupełnie poza polityką, ocenę sytuacji trzeba zostawić widzom, albo słuchaczom. Na komentarz można sobie pozwolić dopiero będąc w tym miejscu zawodowym co Janina Paradowska." R,Kapuściński NIE MA OBIEKTYWIZMU Obiektywizm dziennikarski nie istnieje. Każde pisanie zawsze jest wyrazem angażowania się autora. Każde pisanie jest swoistą selekcją. Wszystko jest wyborem. Sam fakt dokonania wyboru pozbawia tekst subiektywności. Wybory te zawsze są pewną formą deklarowania się. Co więcej, nie jest możliwe idealne odtworzenie zdarzenia. Świat, który się nam „wydaje” nie może być obiektywny. Jest to zawsze pewne przetworzenie, rzeczywistość ukazana w sposób indywidualny i autorsko zdeformowany. a pelno tego na google :O

Gość T. Lis
powiedz konretnie,a ja tobie odpowiem o jaki obiektywizm chodzi ?

chodzi mi ogolnie o to co mam odpowiedziec jesli zadadza mi pytanie \"co to jest obiektywizm dziennikarski\"?

Gość englishman
puszczaj wodze fantazji, mów co Ty byś chciała widzieć, wiedzieć

Zacytuje Ryszarda Kapuścińskiego. { NIE MA OBIEKTYWIZMU Obiektywizm dziennikarski nie istnieje. Każde pisanie zawsze jest wyrazem angażowania się autora. Każde pisanie jest swoistą selekcją. Wszystko jest wyborem. Sam fakt dokonania wyboru pozbawia tekst subiektywności. Wybory te zawsze są pewną formą deklarowania się. Co więcej, nie jest możliwe idealne odtworzenie zdarzenia. Świat, który się nam „wydaje” nie może być obiektywny. Jest to zawsze pewne przetworzenie, rzeczywistość ukazana w sposób indywidualny i autorsko zdeformowany. } Kapusciński czytywał chyba Krischnamurtiego. :o