Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kawa mrożona

Czy po aborcji można dostać rozgrzeszenie?

Polecane posty

Powiedzcie mi jak to jest: Rozmawiałam z moją znajomą, której nie widziałam od kilku lat, w tym czasie dziewczyna usunęła 4 miesięczną ciąże ponieważbyła w trakcie studiów za granicą. Jestem zaskocznona tym faktem jak również innym mianowicie ona była u spowiedzi i normalnie dostała rozgrzeszenie - bez żadnego problemu. Zatem może normalnie praktykować. Powiedzcie jak to jest że para żyjąca w związku niesakramentalnym (która nie skrzywdziła nawet muchy) jest na marginesie życia kościoła i nie dostanie rozgrzeszenia, tyczasem jeśli aborcja jest wg. kościoła mordestwem - rozgrzeszenie po takim uczynku jest no problem. Czegoś tu nie rozumiem. Może ktoś mądry mi wyjaśni.

Dla ścisłości - mam na myśli kościół katolicki. Czy możliwe, żeby ten sam kościół różnie traktował swoich wiernych???????

Gość ja też tęsknie
jak zalujesz... tak ale zal musi byc szczery a czy dostaje sie rozgrzeszenie jak sie specjalnie nie bierze anty? a potem sie klamie, ze to wpadka byla? jak sie traktuje dziecko jak towar na zdobycie faceta i kasy?

Gość ale przecież
mozna dostać rozgrzeszenie z aborcji - ale można je uzyskac tylko od proboszcza katerdy czy biskupa - nie wiem dokładnie, ale nie od zwykłego księdza. tak samo - mozna sie starac o rozwód koscielny i wtedy mozna 'wrócic" do koćioła i normalnie praktykować.

nie ma rozwdów kościelnych ale unieważnienie małżeństwa

Gość nie uniewaznienie
malzenstwa ale stwierdzenie jego niewaznosci od początku, jesli chodzi o scislosc :P

Gość iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
Mozna dostac i u zwykłego ksiedza ale musisz szczerze żalowac. Wszystko zalezy od księdza i jego podejscia . Ja dostałam , przyznaje sie i żałuje . Ale ksiadz był ludzki długo rozmawialismy i dostałam rozgrzeszenia . Przeciez dostaja je i mordercy w celi smerci

Skoro mordercy dostają, to dlaczego nie dotają kochające się pary w związkach niesakramentalnych, nawet te, które mają dzieci????????? O co tu chodzi???

chodzi o postawe księdza a nie o dogmaty wiary. a slyszałas ze nie chca chrzcic dzieci z wpadek albo gdy rodzice nie maja slubu kościelnego. Prawo kościelne mówi że nie wolno im odmówic chrztu, pogrzebu i rozgrzeszenia. Ale zadufani ksieża czuja sie ponad to i sami chca dyktowac warunki. Nawet niektórzy ustalaja cenniki na usługi. Dobrze ,ze mieskam w duzym miescie i mojkościól i jego ksieża są postepowi. Kościól katolicki nie jakis inny . Kościól gdzie ksiadz na naukach przedmałżęńskich nie mówi ,że seks to grzech itp.

Gość pijana hela
bo się z głupich grzechów spowiadacie życie na kocią łapę nie jest grzechem i koniec spowiadajcie sie z tego , co wam wyrzuca sumienie jak w polsce zrobi sie tak , jak na zachodzie , że koscioły będa świecić z pustkami , to od razu się zmieni śpiewka na razie się panoszą , bo kościoły pełne , wiernych nie ubywa , to co się będą cyndolić

Gość pijana hela
no właśnie

Pewnie nie żałują skoro są razem, a czy te co się spowiadają z aborcji szczerze żałują, czy uważają że postąpiły słusznie? Moja znajoma powiedziała że zrobiłaby to samo bo rzekomo nie miała wyjścia. A jej własny dzieciak nie żyje.

Gość ależ owszem
Moja koleżanka usunęła ciążę,przystąpiła do spowiedzi,a ksiądz rozgrzeszył bez najmniejszego pytania, jakby wogóle tego grzechu nie słyszał.

Gość tak se pisze
widocznie te osoby które się wyspowiadały z aborcji żałowały grzechu i trafiły na ludzkiego księdza, takiego który rozumie że Bóg w swojej nieskończonej dobroci wybacza WSZYSTKO

Gość tak se pisze
a że takich księży jest więcej za granicą gdzie o wiernych się walczy a nie walczy z wiernymi, i gdzie Kościół nie jest tak modny więc "powołania" mają ci którzy naprawdę do takiego zajęcia się nadają....

Gość ja tez... ..
usunelam w poniedzialek mam opieka psychologa, ale rozgrzeszenie to dla mnie teraz kwestia najwazniejsza

Tylko,że ludzie ze związków niesakramentalnych nie dostaną rozgrzeszenia choćby i u papieża się spowiadali. To dziwne też, że nie chca chrzcic dzieci gdy rodzice nie mają ślubu a aborcja no problem. Czy to nie jakaś dziwna logika? Czy morderstwo jest większym złem niż urodzenie się niewinnego dziecka, którego rodzice nie mają ślubu??

w duzych miastach tez juz inaczej patrza. I jest jeszcze roznica miedzy wschodem i zachodem i toooooooooooo znaczna. Na wschodzie jeszcze kśięża rzadża ludzmi na zachodzie juz sie o nich starają. I to w Polsce nie w Europie

Gość tak se pisze
no to jeśli wierzysz w Boga pamiętaj że on kocha a nie karze i wybacz sama sobie

Każdy jeśli oczekuje rozgrzeszenia powinien żałować za grzechy, bo inaczej jaki ma to sens? A co do chrztu to wiesz, nie w tym kościele to w innym, nie widzę problemu... :P Ale, skoro dwoje ludzi decyduje się na związek bez ślubu to chyba z ich wiarą jest coś nie tak (wg. doktryn wiary to grzech, jeśli go nie żałują i nie chcą wziąść ślubu). Po co więc chrzczą dziecko? Acha, ja jestem ochrzczona, ale jestem deistką.

tup tup tup A jak kobieta była mężatką i została porzucona. Miala slub koscielny ale nia ma uniewaznienia To co grzeszy bo chce ulozyc sobie zycia z kims nowym . I ona jest winna bo ja maz porzucił czy zdradził

Gość tak se pisze
Po co chrzczą dziecko? Nie zachowujmy się jak dzieci, którym Kościół coś nawciska a my łykamy jak naiwniacy. Religia to nietylko wiara ale także część kultury w której wyrastamy, pewiem zwyczaj i również dlatego się praktykuje, także po to żeby dla wygody i dla zachowania tradycji nie wyłamywać się z pewnej społeczności, nie odbierać sobie radości ze świąt, nie narażać na ciągłe wyjaśnianie swojego światopoglądu. Dlatego ja choć mam głęboko gdzieś dogmaty, Kościół, wiarę i takie tam ochrzczę swoje dziecko w kościele rzymskokatolickim. Chociaż gdyby się nie zgodzili, bo kto wie czy nie hajtnę się z moim ukochanym, mężczyzną z odzysku, to też nie będę płakać.

Krótko mówiąc odnoszę wrażenie że dla kościoła katolickiego mniejszym grzechem jest morderstwo w tym aborcja niż życie bez ślubu - no chyba że nie para nie będzie współżyć mam na myśli związek np. rozwodników ze ślubem cywilnym, ale i tak jak gdzieś czytałam jej zalecenie żeby uczęszczać nie do swojej parafii aby nie rzucać się w oczy. A jak się to wszystko ma na tle współpracy księży z UB, homoseksualizmowi księży czy pedofilią. Sama pamiętam gdy w II klasie podstawówki ksiądz łaskotał naszą koleżankę a ona piszczała i śmiała się, niby to był zart ale z dzisiejszej perspektywy wiem, że to był tzw. niezdrowy dotyk, pamiętam rozpalony wzrok tego księdza. Nie chcę krytykowac księży i kościoła, ale po prostu tak się zastanawiam.....

Teoretycznie rzecz biorąc kobieta przysięgała wierność na dobre i na złe. Więc nawet jeśli jest to złe= facet się zmył to powinna dotrzymac przysięgi. Pary żyjące bez ślubu trwają w grzechu a warunkiem rozgrzeszenia jest żal za grzechy i mocne postanowienie poprawy no więc to się wyklucza. Tak to chyba wygląda ze strony koscioła...

Nie jest winna, ale wg. wiary katolickiej powinna zachować czystość, wóz albo przewóz (i żeby było jasne, ja nie potępiam nikogo). Tak se pisze, więc je ochrzcisz, w czym problem. Kasa dla księdza i po kłopocie. :P

sorki rotfl tu sie nie zgadzam to facet odszedł złamał przysiege , porzucił i ona ma ponosic kare za jego wybory żart. Ona dotrzymała tej umowy przed bogiem a on ja złamał. Kiedys może ksieża zrozumieją ,że karzą czesto niewinne osoby za winy innych . Czy to po bożemu

Kawa mrożona naucz się czytać ze zrozumieniem! Tu chodzi o SZCZERY ŻAL za grzechy i postanowienie poprawy! Bo to jest głowne założenie SPOWIEDZI w kościele katolickim. Jeśli nie żałujesz to jaki ma to sens? I tak nie zostaniesz zbawiona :P A jeśli robisz to tylko na pokaz, to współczuję :o Ja bym tak nie mogła :o (i min. dlatego nie chodzę do spowiedzi od kilku lat). A ksiądz też człowiek ze wszystkimi słabościami i różne typy się wśród nich zdarzają :o (oczywiście z pedofilą należy walczyć).