Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kawa mrożona

Czy po aborcji można dostać rozgrzeszenie?

Polecane posty

Gość a nie jest tak że
ksiądz odpuszcza grzechy ale nie WINY?

iiiiiiiiiiiii - a czemu ta kobieta nie pomyśli, że może bóg ją w ten sposób testuje? :P Skoro wierzy powinna zaufać jego łasce, żyć w czystości, modlić się i kochać platonicznie ;)

Gość tak se pisze
do iiiiii, o opisywanym przypadku, taka porzucona mężatka chyba może otrzymać unieważnienie małżeństwa

IIIIII-> ja też się z tym nie zgadzam :) ale nie ja to wymyslałam. Przysięga jest do śmierci= on odszedł więc grzeszy, ale niestety jeśli ona znalazła sobie kogoś to także grzeszy. Małżeństwem są dopóki ŚMIERĆ ich nie rozłączy a jakieśtam czyny którejś ze stron nie przekreślają sakramentu.

Ja też się z tym nie zgadzam, na szczęście nie obchodzi mnie to bo nie wierzę \"po katolicku\" w boga. :classic_cool: A jeśli ktoś wierzy i jest uważa się za katolika to powinien postępować jak katolik (nie tyle nie grzeszyć, co być szczerym w swojej wierze).

Już pisałam, że jestem deistką (jak mnie czytałaś skoro tego nie doczytałaś?), nie wierzę w boga. :classic_cool: Nie obchodzi mnie Rydzyk ani inne oszołomy :P Ale na religię chodziłam więc co-nieco wiem :P

Gość iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
bo kosciol szuka innych przyczyn sama zdrada nie jest podstawa uniewaznienia malzenstwa. a powinno byc. Porzucona strona jeslinie ponosi winy powinna byc zwolniona z przysięgi.

Gość iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
wedlug tej religii Rydzykowej to nawet całowac sie nie wolno bez slubu. Sorki ale to ortodoksyjne dogmaty bronia tego czego naprawde w biblii nie ma.

Ale jeśli ktoś wyznaje religię rydzykową to automatycznie powinien się z nią zgadzać? Właśnie zdrada nie jest podstawą do unieważnienia małżeństwa, niestety dla tych, co wierzą w boga a nie dokońca wierzą w kościół. No ale lajf is brutal :P

kobieta ktora usunéla ciaze nie moze dostac rozgrzeszenia - ani jej partner ani lekarz - powyzej ktos pisal o takim przypadku. Jestem pewna ze ksiadz rozmyslal sobie podczas spowiedzi i NIEDOSLYSZAL (!) tego grzechu. W konsekwencji dziewczyna podczas kazdej komuni popelnia swiétokradztwo :O http://www.salwatorianie.pl/spowiedz/niemoze.htm

Bzdury piszesz. Kościół daje rozgrzeszenie po usunięciu ciąży. Nie wiem czy ksiądz ma do tego prawo, ale pewnie tak skoro daje rozgrzeszenie. Poza tym co to znaczy ksiądz nie dosłyszał, przecież to poważna sprawa. Właśnie rozmawiałam z koleżanką która mieszka w Niemczech i ma tylko ślub cywilny, ona też nie może przystępowac do sakramentów a jej koleżanki które wielokrotnie przerywały ciąże dostawały bez problemu rozgrzeszenie - oczywiście mówimy o kościele katolickim. Inne wyznania mnie nie interesują.

Może to co napiszę ..niektórym sie nie spodoba..Otóż w Boga wierzę ale w wymysły księży nie.Spowiedz powinna byc taka ,jak w wierze Ewangelickiej -czyli powszechna(szczera spowiedz przed Bogiem)W końcu ksiadz to człowiek a niektórzy grzeszą wiecej niz zwykły śmiertelnik.Tez nie podoba mi sie podejscie księży do ludzi żyjących w wolnych związkach(według nich w grzechu)Jaki grzech jak ludzie sie kochaja i nie robia nikomu krzywdy.No ale to jest temat rzeka....I ktoś tam miał rację według kościoła kobieta dokonujaca aborcji nie dostanie rozgrzeszenia,tak samo jak rozwiedziona..i żyjaca bez slubu..Chore ale tak jest

Tak, to jest zastanawiające. Oczywiście można nie chodzić do spowiedzi, gdy się mieszka z chłopakiem, albo zatajać to, ale spowiedź wtedy nie ma sensu. A co z tymi co zabiły własne dziecko?? Jeśli to nic takiego to po co ta histeria medialna nt aborcji????

kawa mrozona -----> ale kazdego tutaj obowiázuje kultura! Co to znaczy \"bzdury piszesz\" ? Przeciez podalam link z przepisami Kosciola katolickiego ad. tego problemu. Jesli masz cos na sumieniu i przystepujesz do komuni a mimo to masz poczucie winy to przeanalizuj sobie swoj problem w spokoju, a nie obrazasz innych... Ja mam gdzies ksiézy katolickich, zbyt dobrze znam historie kosciola by lykac ich bajki. Moj post nie mialk na celu obrazania \"grzesznikow\" bo sama bezgrzeszna nie jestem, ale jesli odczytalas w nim nutke goryczy to odnosila sie ona do braku konsekwencji ksiézy w tym co robia.

takorzeczy - nie chciałam cię urazić, ale też jesteś chyba trochę przewrażliwiona, bo nikt cię tu nie obraził. Twoja wyobraźnia jest bardzo bujna \"jesli masz cos na sumieniu i przystepujesz do komuni a mimo to masz poczucie winy to przeanalizuj sobie swoj problem\". Informuję cię, że to twoja nadinteretacja i doszukiwanie się nie wiem czego. Przeczytaj moje posty dokładniej. Potwierdzam że osoby które dokonały aborcji otrzymują rozgrzeszenie, znane mi się przypadki za granicą. Ale i w naszym kraju chyba też, bo pewna znajoma o której wiem, że usunęła ciąże widziałam jak przystępowała do komunii. Byłam zdumiona.

Gość To zalezy
kiedy idziesz do spowiedzi , do kogo itd.Wczasie Wielkiego Postu kazdy ksiadz moze (chyba kazdy) dac rozgrzeszenie z grzechu aborcji.Normalnie nie !!!!!!!! W innym czasie tylko x z dlugim stazem ( nie pamietam jakim ) albo Proboszcz albo w jakim sanktuarium. Sa rozne czynniki.Ale najwazniejszy jest zal i pokuta.

Grzech to grzech - i aborcja i sex pozamałżeński. No, chyba ze \"białe małżeństwo\".

Gość slimak_
Liga Polskich Rodzin usiłuje doprowadzić do bezwzględnego zakazu przerywania ciąży poprzez wprowadzenie do art. 38 Konstytucji RP poprawki, w myśl której życie człowieka byłoby prawnie chronione od momentu poczęcia. Poparcie dla tej inicjatywy wyraził już lider Samoobrony Andrzej Lepper. Jeśli dojdzie do forsowanej przez LPR zmiany Konstytucji, do rodzenia zostaną zmuszone kobiety, które zaszły w ciążę w wyniku gwałtu i te, u których stwierdzone zostaną ciężkie i nieodwracalne uszkodzenia płodu. Ciąży nie będzie można przerwać nawet wtedy, gdy będzie ona zagrażała życiu lub zdrowiu kobiety. Paradoksalnie więc Konstytucja, która powinna zapewnić każdemu człowiekowi prawną ochronę życia, pozbawi takiej ochrony kobiety w ciąży. Osoby, które chciałyby zaprotestować przeciwko dalszemu ograniczaniu praw kobiet, w tym ich prawa życia, zdrowia, do godności i samostanowienia, mogą podpisać się pod listem otwartym na: www.federa.org.pl/podpisy

Gość do iiiiiiiiiiiiiiiiiiii
niestety "specjalisto" nie zalezy to od geografii tylko wewnetrznych przepsiow w kosciele. nie kazdy ksiadz moze to rozgrzeszyc...

Gość tup tup tup
MOZNA!!! 🖐️

Gość mam15
Jeżeli chodzi o rozgrzeszenie z grzechu aborcji, w poszczególnych diecezjach sprawa ta wygląda nieco inaczej. Biskup diecezjalny może wyznaczyć niektórych tylko księży do rozgrzeszania z tego grzechu, gdyż nie chodzi tu tylko o „zwykłe pojednanie z Bogiem, ale spowiednik musi mieć jeszcze władzę zdjęcia ekskomuniki, przewidzianej prawem za grzech aborcji. Zasadniczo w Polsce można dostać rozgrzeszenie i zdjęcie ekskomuniki we wszystkich sanktuariach, np. na Jasnej Górze, w Licheniu itd., oraz przy okazji przeprowadzanych w parafii rekolekcji czy misji. W wielu diecezjach rozgrzeszyć z aborcji może każdy kapłan przy okazji spowiedzi tzw. generalnej, czyli z okresu nie krótszego niż jeden rok. Oczywiście jeżeli ktoś wyznaje ten grzech, a spowiednik go rozgrzesza, penitent może być spokojny. Gdyby spowiadający go kapłan nie mógł rozgrzeszyć, powiadomiłby o tym penitenta podczas spowiedzi i poradził dokąd się udać.

Gość bazineczka
mam15-temat z przed 5lat odkopany gz!

Gość ja.tez.jestem.pooo
ja rozniez jestem po aborcji- bardzo tego zalowalam, ale mialam trudna sytuacje co i tak nie tlumaczy mojego czynu po fakcie poszlam do spowiedzi do kanonika i on udzielil mi rozgrzeszenia , wogole spowiedz byla na zasadzie rozmowy, nie w takim zwyklym konfesjonale, tylko jakby pokoju z konfesjonalem tak ze nikt oprocz mnie i ksiedza nie mogl tam wejsc czy stac obok no ciezko bylo Bog moze i wybaczyl-na pewno ale ja sobie niepotrafie, tak samo mezowi