Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 skrytykowa艂am

co to jest kicz?

Polecane posty

Go艣膰 skrytykowa艂am

zastanawiam sie nad tym okresleniem kt贸rego kazdy uzywa odno艣nie ubioru, doboru bizuterii, cokolwiek cz艂owiek nie w艂ozy to zawsze b臋dzie osoba kt贸ra powie - kicz. Widzia艂am dziewczyne: top, dzinsy i wielki metalowy pas, do tego turkusowe koralikowe d艂ugie kolczyki, i plastikowa cienka turkusowa bransoletka. jakis wiziorek srebrny tez z turkusowym no i niby modny kolor niby oryginalnie i na czasie, nie wyzywaj膮co bo top nie by艂 specjalnie modny , taki zwyk艂y skromny, bizuteria kolorystycznie modna no ale ta bizuteria jest chyba tandetna i kiczowata . plastyikowe kolczyki i nie do kompletu bransoletka. czy to jest modne czy jednak kicz? powiecie kicz, a ktos powie modnie. i jak tu dogodzi膰? raz widzia艂am czerwony sweterk + czerwone drewniane korale do tego. Mini czarna i pod swetrem czarna bluzeczka, buty czarne i torebka. niby w szystko w tonacji, ale ktos pomysli o korale jak ze wsi, no ale przeciez taka moda jest. sama juz nie wiem, cokolwiek cz艂owiek nie ubierzed to i tak ktos powie kicz.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 skrytykowa艂am
za艂o偶e kolczyki pere艂kowe to niby slodkie i 艂adne ale zaraz ktos powie kicz. za艂oz臋 kolczyki d艂ugie b艂yszcz膮ce to tez okaze si臋 kicz. no to drewniane w艂oz臋 i te zpowiedz膮 kicz. plastikowe k贸艂ka - tez kicz, z艂ote - klasyka i zero mody. sami zobaczcie kazdy ubiera co chce i nikt siebie nie nazywa kiczem, teraz modne sa buty bluzki w cekiny koraliki, fr臋dzle i to jest modne a nie kiczowate.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 skrytykowa艂am
ot贸偶 to dla kazdego kicz to cos innego, dla jednej medalion jest modny a dla innej kiczowaty bo ona woli korale, a inna powie ze korale kiczowate bo sama nosi delikatny 艂a艅cuszek....

Udost臋pnij ten post

dla mnie w艂a艣nie wszystkie cekiny, koralinki itp. s膮 kiczowate, ale innemu mog膮 si臋 podoba膰. Nie zawsze to, co jest modne jest 艂adne i nie ka偶demu w tym dobrze.

Udost臋pnij ten post

chyba trudno jest dyskutowa膰 o gustach, tyle ich ile ludzi. Ja powiem tak, 偶e mnie osobi艣cie razi tylko niedopasowanie stylu do urody, figury...np. przykr贸tka bluzeczka i spodnie biodr贸wki do wylewaj膮cego sie sad艂a, czy mini przy nieszczeg贸lnie zgrabnych nogach.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 skrytykowa艂am
aa to tak:) i te torebki z numerkami i wszystkie nastolatki tak samo ubrane i wszystkie blondynki w adidaskach:D jakbym si臋 nie ubra艂a to powiedza kicz, a inni powiedza o super modnie wygl膮da. kazdy ma faktycznie inny styl i gust i chyba razic moze nas faktycznie to ze dobierzemy zle bizuterie do stroju, np stara baba nie powinna chodzi膰 w r贸zowych sweterkach:d, sa pewne zasady chyba i smak , no ale nic tu nie ma gust do tego. smak musi byc. korale wielkie niech b臋da ale pod kolor chociaz do swetra.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jedna taka furiatka
kicz to sztuka szcz臋艣cia.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 skrytykowa艂am
mi w艂asnie bardzo si臋 koraliki na bluzkach podobaj膮 i te r贸zne swiecide艂ka oczywi艣cie bez przesady z nimi. nie podobaj膮 jednak mi sie te buty ala cyga艅skie a zprzerostem tych barwnych cekin贸w i koralik贸w, owszem s艂odkie i 艂adne ale nie pasuj膮 do mojej garderoby, nie w艂oz臋 z贸艂to fioletowo zielonych but贸w z wielka ilo艣ci膮 niebiesko bia艂o czerwonych cekin贸w i 偶贸艂to br膮zowo zielonych koralik贸w. zbyt duzo tego .

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 skrytykowa艂am
:D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kicz to kicz
Kicz, jako kategoria estetyczna, funkcjonuje jako pewien rodzaj „karykatury” dzie艂 warto艣ciowych. Cechowany jest zdecydowanie pejoratywnie. By膰 mo偶e dzieje si臋 tak dlatego, i偶 Dzie艂o autentyczne jako ca艂o艣膰 jest niepowtarzalne i nieodtwarzalne. Natomiast kicz jest z regu艂y powtarzalny i odtwarzalny, bo nie ma w艂asnej to偶samo艣ci. Legitymuje si臋 to偶samo艣ci膮 dzie艂 autentycznych (Beylin). Kicz, cho膰 ch臋tnie 偶ywi si臋 schematami uniwersalizacji i wyrwanymi z kulturowego kontekstu strz臋pami mitycznych fabu艂, jest przeciwie艅stwem uniwersalizmu i mitu. Redukuje cz艂owieka do cielesno艣ci i psychiki, odbieraj膮c mu duchowo艣膰, jako p艂aszczyzn臋 konstytuowania si臋 g艂臋bokich sens贸w. Kicz odziera rzeczy z ich ponadczasowego wymiaru, gdy偶 duch tradycji i wiecznych warto艣ci nie jest duchem redukcji; unieruchamia 艣wiat i cz艂owieka, ukazuj膮c rzeczywisto艣膰 „tu i teraz”. Nie musz膮 to by膰 elementy samej tera藕niejszo艣ci, wystarcz膮 aktualne stereotypy przesz艂o艣ci. Inaczej m贸wi膮c, nast臋puje degradacja sztuki do poziomu kiczu, poniewa偶 kicz zaczyna aspirowa膰 do poziomu sztuki. Kicz w tym rozumieniu uj膮膰 mo偶na jako „sztuk臋 spe艂nionych oczekiwa艅”, kt贸ra utwierdza odbiorc贸w w konwencjach, do kt贸rych przywykli, w nawykach, kt贸re sobie wytworzyli. Charakterystyczn膮 cech膮 wypowiedzi r贸偶nych autor贸w jest to, i偶 poj臋cie kiczu stosowane jest w bardzo r贸偶ny spos贸b: odnosi si臋 zar贸wno do cech i funkcji, jak te偶 do ludzi, postaw, prze偶y膰, zachowa艅. Kicz jest rozumiany intencjonalnie i nieintencjonalnie, subiektywnie i obiektywnie, charakteryzowany zewn臋trznie i wewn臋trznie; widziany jest jako tw贸r natury i tw贸r cz艂owieka. Jest pozbawiony oryginalno艣ci, na艣ladowczy, konwencjonalny, powierzchowny; sw膮 atrakcyjno艣膰 zawdzi臋cza cechom najprymitywniejszym; jest nierzetelny, robiony „nie na serio”, pretensjonalny, tani; znamionuje go 艂atwa dost臋pno艣膰 formy i czytelno艣膰 tre艣ci znanej wszystkim. Definicja kiczu najcz臋艣ciej tworzona jest przez negacj臋 lub przeciwstawienie sztuce, cho膰 definicji samej sztuki od dawna ju偶 brak. A zatem jest to zestawienie nic nie m贸wi膮ce, a raczej warto艣ciuj膮ce negatywnie, jako 偶e ze s艂owem sztuka (nawet gdy nie wiadomo, co ono oznacza) 艂膮czone s膮 wci膮偶 warto艣ci pozytywne. Jest to wi臋c raczej przeciwstawienie emocjonalno-warto艣ciuj膮ce ni偶 cokolwiek definiuj膮ce.

Udost臋pnij ten post

Hmm, a nie lepiej zastanawia膰 si臋 nad ubiorem pod k膮tem tego czy mi odpowiada, mi si臋 podoba, czy dobrze si臋 w nim czuj臋, a nie pod wzgl臋dem tego, 偶e wiecej os贸b stwierdzi, 偶e to modne czy niemodne?? A martwienie si臋 o wygl膮d innych pozostawi膰 owym innym?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 misskicz
duzo osob tu pisze,ze modny a kiczowaty to co innego.a zastanawialiscie sie nad tym,ze teraz wiele rzeczy/ubran modnych sa kiczowate? plastikowe bransoletki,kolczyki,falbanki,kropki,duzo kropek... zloto !!zloto,i to w zoltym odcienu,jest wszedzie. moim zdaniem kicz jest dopiero kiczem,kiedy np.sa modne cekinki,ale ktos nie ma ich np delikatnie naszytych na bluzce jako modny akcent tylko ma je wszedzie! zaczynajac od bluzki,poprzez buty na paznokciach konczac.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Debb
Trzeba patrzec tylko i wylacznie na siebie, nie krytykowac innych a wtedy nie bedzie cie obchodzilo co oni o tobie mowia...wiecej tolerancji..ot, proste i - co najwazniejsz - nie kiczowate a wery trendi :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 np. Ich Troje to jest kicz
:o

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Fakajebaka
Nie mo偶na jednoznacznie okre艣li膰 co to jest kicz, z tej prostej przyczyny i偶 kicz ma si臋 w jaki艣 spos贸b do gustu... Id膮c w tym kierunku mo偶emy doj艣膰 do wniosku 偶e wszystko co nas otacza jest kiczem, a zarazem wszystko jest 艂adne i brzydkie:)) Niekt贸re s艂owa s膮 po prostu przystosowane do stosowania ich przez jedn膮 osob臋. A rozdrabniaj膮c si臋 mo偶emy w艂a艣ciwie doj艣膰 do wniosku, 偶e umowne nazywanie rzeczy te偶 jest nie do ko艅ca odpowiednie (i dlatego jest umowne:P). Dla jednych np. g**no to g**no, dla innych obiadek, jeszcze dla innych maseczka regeneruj膮ca xD... (sorry za taki przyk艂ad;/... nic innego nie przysz艂o mi do g艂owy xD) --> Moje zdanie... I tylko moje... Pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

nie wiem co dla innych dla mnie ejst kiczem nosic tipsy o dlugosci 5cm we wzorki :o

Udost臋pnij ten post