Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fujka

opole- nauki przedmałżeńskie

Polecane posty

Gość fujka

czy ktos wie , gdzie , kiedy ile kosztuje? co najpierw nalezy załatwić?ponoc ksiądz wszystko załatwia a tu sie okazuje ze to ja musze latac po USC po zaswiadczenia i wypełniac je, jakies zaswiadczenia o ukończeniu kursu, o przebytej spowiedzi, jakas rposba o wygłoszenie zapowiedzi........

ja i moj Skarbek chodziliśmy na Mickiewicza, nauki byly nawet spoko - 4 spotkania 2 prowadziły jakies panie i 2 ksiądz (te byly najfajniejsze), gorzej z poradnia tez na Mickiewicza - naturalne metody planowanie rodziny- tu byly 3 spotkania i wykresiki :(, tu masz linka i inne adresy http://www.katedra.opole.pl/viewpage.php?page_id=3 koszt jesli sie nie myle to nauki 30zł i poradnia chyba podobnie, oprocz tego pani bardzo namawiala nas na kupno jakichs poradnikow i ksiażeczek ale grzecznie odmowilismy

Gość tak to myyyy
ja chodzilam na nauki i one byly calkiem darmowe to jak to jest mozliwe ze ty placilas???? dodam ze nie jestem z Opola tylko z Krakowa.. ale to nie jest zadna roznica bo kościól to kościol!!!

jak zaznaczylas nie jestes z opola.... a za nauki kazano nam placic, tez byliśmy tym faktem zaskoczeni

Gość fujka
własnie dowiedziąłasm się ze w Katedrze są kursy przedmałżeńskie i trwaja 10 lekcji, a o poradni nic mi nie wiadomo. Teraz zastanawiam się co z metryka chrztu. Mam ją w dalekiej parafii i chyba musze ją na 6 miesięcy przed slubem ściagnąc i ciekawe czy odpłatnie. Bierzmowania swiadectwo to musze chyba iśc do innej parafii i nie wiem czy tez sie płaci. Czy na miejscu to wypisują czy sie czeka? Nio i wiem ze USC tez trzeba odwiedzić bo zaswiadzenie maja nam wydac. To się płaci ale czy to na miejscu wypiszą? To na 3 miesiące przed ślubem sie idzie po to. Potem długi protokół sie u księdza wypisuje, takie dziwne pytania a trzeba tez wpisac date bierzmowania i komunii- a ja nie pamiętam.musze więc od księdza koniecznie wziąść to bierzmowanie swiadectwo.