Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

oliwia13

podwyższony cukier w ciąży 27 tydzień.

Polecane posty

Jestem dziś po badaniu glukozy 50 g. Wyszło niezbyt ciekawie - 162. Czy któraś z Was dziewczyny miała tego typu problem w ciąży? Pojutrze badanie ma być powtórzone po glukozie 75 g. Co jeść (czego nie jeść) żeby cukier się unormował?

Nic sie nie martw, poroblem zaczyna się od 180. Bo teście 50 g miałam 169, a po 75 i po dwóch godzinach miałam 168. Dostałam skierowanie do szpitala i właśnie wczoraj wyszłam. Leżałam 3 dni i badali mi cukier przed posiłkami i po posiłkach oraz tzw. profil glikemiczny ,czyli badali poziom cukru w określonych godzinach doby. Stwierdzono,że wyniki mam w normie i tylko mam stosować dietę cukrzycową. Cukrzycy nie stwierdzili. Tak więc nie martw się bo to jeszcze nic złego, a równie dobrze może się okazać, że test 75 wyjdzie ci całkiem dobrze i nie będziesz musiała nic robić.

jaaga dzięki za informacje. Podniosłaś mnie trochę na duchu :-) Czy wiesz może, gdzie można znależć informacje o diecie cukrzycowej? Będę wdzięczna.

słonko mój mail sternek@poczta.onet.pl z góry dziękuję. Czy musiałaś leżeć w szpitalu ze względu na cukrzycę?? Gratuluje córci :-). ja już nie mogę się doczekać mojego maleństwa

Gość mama Dawidka
Witam dziewczyny, ja też miałam podczas ciąży problem z cukrem i podejrzenie cukrzycy ciążowej. Oba testy obciążenia glukozą wyszły za wysokie, więc musiałam stosować dietę i robić-najlepiej codziennie- sama badania poziomu curu glukometrem (wypożyczyli mi go ze szpitala) - chociaż szczerze mówiąc badałam sobie cukier tylko na początku przez kilka dni, wszystko było w porządku, więc sobie darowałam, bo miałam dość kłócia się w palec! Nie jadłam słodyczy, nie słodziłam herbaty itd. ..... i wszystko było OK. Urodziłam w ubiegłym roku zdrowego synka. Po ciąży nie mam już problemu z cukrem. Ale planuję wkrótce rodzeństwo dla dawidka i obawiam się, że historia się powtórzy! Ponoć tak często jest. No cóż dam radę i tym razem! Pozdrawiam. na pewno wszystko będzie OK. Powodzonka

mamo dawidka dzięki :-) mam nadzieję, że i u mnie przejdzie ulgowo :-) Bardzo bym nie chciała, żeby zapakowali mnie do szpitala. Wiadomo dziecko najważniejsze i jak trzeba będzie to przeleżę te 3 miesiące ale ... wolałabym nie.

Gość mama Dawidka
Ja na szczęście nie leżałam w szpitalu z tego powodu. Może ty też nie będziesz musiała. ale jak trzeba ......... masz rację, dziecko najważniejsze. I jeszcze jedno - nie musisz się obawiać, że dziecko będzie miało cukrzycę, ewentualnie może być duże i nie będziesz mogła urodzic sama, tylko zrobią Ci cesarkę. Ja sama miałam cesarkę, ale z innego powodu - synek był źle ułożony-pośladkowo. Nic strasznego!

najbardziej właśnie się martwię, żeby z maluchem było wszystko w porządku. A ewentulnej cesarki się nie boję (przynajmniej na razie). Wszystkie moje znajome, mimo tego, że chciały urodzić naturalnie, miały cesarki i nie narzekają :-)

Oliwia - witam serdecznie na Twoim topiku:) Ja też miałam taką sytuację - to znaczy po obciążeniu 50g miałam po godzinie cukier podwyższony i musiałam robić test z 75g - po nim na szczęście wyniki miałam dobre!!! Ten test z 50g jest bardziej czuły i służy właśnie do wyłapania wszystkich kobiet które mogą mieć problem z tolerancją glukozy - ale na jego podstawie nie wolno jeszcze wyciągać wniosków (no chyba, ze wychodzi bardzo wysoki ten cukier - o wiele wyższy niż u Ciebie). Dopiero pełna krzywa po obciążeniu 75g jest diagnostyczna i na jej podstawie decyduje się o diecie i dalszym postępowaniu. Dlatego nie martw się na zapas - bo ja znam wiele dziewczyn, u których ten pierwszy test wyszedł dodatni - a po 75g był prawidłowy! Zaczniesz się martwić dopiero jak po ponownym badaniu wyniki będą złe. Acha ważne żeby przed tym testem być na czczo 12-14godzin (nie pić też) i dzień wcześniej nie jeść za dużo słodyczy - oczywiście nie chodzi o to żebyś całkowicie odstawiła cukier - bo wtedy badanie nie byłoby miarodajne, ale jeden dzień przed nie jedz po prostu czekolady, lodów, ciastek itp., bo to może mieć wpływ na wyniki. Trzymam kciuki, żeby wynik był prawidłowy, pozdrawiam serdecznie:)

I jeszcze jedno. Lekarz w szpitalu zwrócił mi uwagę, że podczas wykonywania testu trzeba pozostać w laboratorium. Mnie pobrali krew, wypiłam glukozę i wróciłam na ponowne pobranie krwi. Powiedzieli, że to może zafalszować wynik. Nie można wykonywac żadnego wysiłku fizycznego, trzeba usiąść i spokojnie czekać.

Gość amoreuse
Cześć! Przed wczoraj robiłam pomiar cukru z glukozą 50g i wynik wyszedł 85... wizytę u lekarza mam dopiero w grudniu a chciałabym wiedzieć czy to nie za nisko... jak możecie to odpowiedżcie... Z góry dzięki i pozdrawiam

Gość dorota20
jestem w 6 tygodniu ciazy cukrzyce mam od dziecinstwa teraz te poziomy cukru mi skacza rano zazwyczaj mam 300 albo 400 co robic zeby nie poronic i zeby dziecko urodzilo sie zdrowe prosze o pomoc i jaka diete mam miec?

Gość dorota20
juz 3 raz jestem w ciazy i pragne zeby teraz sie urodzilo malenstwo prosze o pomoc jakie dawki mam przyjmowac biore rano 8 polodnie 8 wieczorem 10

Gość dorota20
dawki takie mi ustalil lekarz ale mysle ze sa zle poniewaz mam zbyt wysokie cukry a w ciazy nie mozna miec boje sie ze znowu nie uda sie :(

Gość po pierwsze
Ja po 50 g glukozy miałam 182. Ale krzywa cukrowa nie wykazała cukrzycy. Zakazali jeść cukier. Mierzyłam sobie w domu poziom. Bywało różnie. raz dobrze, raz na granicy a raz za wysoko. Ale lekarz nie zalecił żadnego leczenia oprócz diety. A jutro jadę na wywołanie porodu, bo już po terminie. Mam nadzieję, że wszystko będzie ok.

Gość dorota20
no ze znowu sie nie uda z dzieckiem ze poronie tego sie boje :(

Gość Dorota a nie jestes
pod opieka poradni diabetologiccznej ? nie bierzesz zadnej insuliny i nie stostujesz zadnej diety ? Z takim cukrem ( w dodatku jestes w ciazy ) powinnas juz dawno znalezc sie w szpitalu - bo to odbije sie na zdrowi dziecka

Gość Dorota a nie jestes
Sory nie doczytalam bo badzo przejelam sie tym wysokim cukrem. Ale i tak uwazam ze pownnas sie znalezc jak najszybciej w szpitalu na monitoringu

Gość sesesemulina
Jak masz wynik przy gornej granicy, ale jeszcze w normie, to nie stresuj sie jakos przesadnie. Wystarczy uwazac ze slodyczami i co slodszymi owocami. Wypisz sobie te najbardziej 'cukrowe' produkty i uwazaj, zeby z nimi nie przesadzic. A poza tym . wszystko w granicach rozsadku

Zioła Tybetańskie przy okazji odchudzania i zmiany szybkości przemiany materii bardzo dobrze czyszczą organizm z różnych toksyn. Dodatkowo to zdrowy i sprawdzony sposób na obniżenie Cukru, cholesterolu i pozbycie się zbędnych kilogramów. Polecam wszystkim szczerze z autopsji.....