Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość finkaE

czy kupic psa?

Polecane posty

Gość finkaE

Bardzo chciałabym miec psa, ale nie takiego malutkiego tylko np. wyżła, boksera itd...tzn. tej wielkosci. Moze byc i kundelek. Chciałabym dowiedziec sie jak wyglada dzien psa kiedy jego pan musi isc do pracy. Napiszcie kiedy chodzicie na spacery, kiedy dajecie jesc, jak pieski znosza samotnosc. FinkaE

pieskom daje sie jesc jak sa głodne a wychodzi sie z nimi na dwor jak chca siku... psy na samotnosc reaguja roznie np. pies mojej kolezanki dostaja padaczki :o nie mam pojecia jak wyglada dzien psa jak mnie nie ma w domu :o ale specjalnie dla ciebie moge zaczaic sie na balkonie i go obserwowac :o moja rada: nie kupuj psa! zaczaj sie pod podworkiem sasiadow i zabierz im ich pieska - bedzie taniej! 🖐️

Gość moj piesek
chyba dosc dobrze znosi samotnosc-kiedy nie ma nikogo w domu to po prostu idzie spac, za to jak sie wraca jego radosc jest ogroma i to jest strasznie slodkie 🌼 psa najlepiej karmic o okreslonych porach, juz od poczatku powinnas ustalic tryb jego zycia. Ah i najlepiej nie rozpieszczac go od malego-ja tak zrobilam i niestety trudno mi to teraz naprawic, prosi sie o wszystko co zobaczy swoimi bystrymi oczkami :) Wychodze z nim 3 razy dziennie, kiedy byl mlody oczywoiscie robilam to czesciej, ale teraz 3 spacerki zupelnie mu wystarczaja, przy czym wieczorny zawsze jest najdluzszy I naprawde warto miec pieska, one sa takie kochane :)

ale pomysl ile to satysfakcji jak złapies takiego! i jeszcze potem go ukrywac zeby sasiedzi nie załapali ze ty ty ga zawinałes ... :) ale zabawa!

Gość finkaE
No wlasnie czy wystarcza 3 spacery??? Ile najdłuzej piesek moze byc sam w domu?

Gość boksery sa bardzo towarzyskie
jesli dluzej niz 3 godziny same to cierpia. Im wiekszy pies, tym wiecej musi sie wybiegac , tym dluzsze spacery, Maly pobiega dookjolo stolu i tez mu straczy Ja wy[prowadzam rano, wieczorem i w srodku dnia, poza tym biega po ogrodzie. Pies to straszne uwiazanie,nigdzie nie mozna wyjechac.No i taki tryb zycia nusisz prowadzic przez jego cale zycie, kilkanascie lat. Jak siedzi sam, to mu bardzo smutno Najlepiej wez psa ze schroniska, takiemu i tak bedzie lepiej u ciebie, niz tam. One sa tam takie biedne!!! Moj tez jest ze schroniska.

Gość sommaire
Nie kupuj psa,jak nie bedziesz miala dla niego czasu,szkoda zwierzaka.Nie mowiac o tym,ze szczeniaka w ogole sie samego nie zostawia,a urlopu chyba nie wiezmiesz:)chyba ze masz mase czasu,to bierz.

Ja miałam psa, ktoy przez 15 lat nie nauczył się sam zostawać. Wył całymi godzinami, w końcu mama wynajęła do niego opiekunke. Poza tym nie dał się zostawic pod sklepem i tolerował tylko mamę, jak na przykład mama wchodziła do sklepu a ja z nim zostawałam przed to też wył. Tak się zraziłam, że chyba nigdy w zyciu nie kupię sobie psa. Mam za to kota i .... polecam - zostaje bez problemów nawet na dwa dni, rok temu została na dwa tygodnie jak byłam na wakacjach, sąsiedzi ją dokarmiali i wypuszcali na spacer.

Gość czytający ale
🌼

Gość korespondentka z moskwy
zgadzam sie - pies bardzo kiepsko toleruje zostawanie samemu - co innego przy domu , w ogrodzie , gdzie może pobiegać i ma masę rzeczy do obserwowania - ale w mieszkaniu to dla niego męka siedzieć pół dnia i wyczekiwać. Jeśli masz mieszkanie , a nie dom , to weź lepiej kota. Sąkoty , które lubią siedzieć w domu i niechętnie wychodzą na zewnątrz. A kot też jest wspaniałym zwierzątkiem i bardzo dobrze odstresowuje. Dla psa trzeba mieć czas

Gość łeeeee tam
moja psina długo siedzi sama w mieszkaniu i nic jej nie jest, nie wyje i pewnie wtedy cały czas śpi :) mam jednak koleżanka która jak wychodzi zostawia psa u sąsiadki bo nie dość że wyje niemiłosiernie pod nieobecność domowników to jeszcze gryzie co popadnie :o nie wiem sama od czego to zależy, ja swojego psa od małego zostawiałam samego w domu i może dlatego... :P

Gość hohoho_pl
a wyobrazcie sobie ze moj pies nie lubi spacerów ! jak jezdzilam z nim do babci ktora ma domek to chwilke na dworze i potem szybko do domu pod stół sie pchał ! ooo jezeli pracujesz to nie kupuj psa bd b.samotny ;) a chyba nie o to chodzi kup chomika ;d

Pies - ziwerzę stadne, cierpi, jak jest sam. Bokser - pies nakolankowo-kanapowy umiera z tęsknoty za swoim \"stadem\". Jeśli nie ma nikogo w domu przez 8-9 godzin, to dla psa będzie to udręka. Nie mówię o szczeniaku, który robi siusiu co 2-3 godziny (i tak często trzeba z nim wychodzić na spacer) ale o dorosłym psie, gdzie problemem nie jest fizjologia, tylko psychika tego zwierzaka. Co innego kot - zwierzę żyjące samotnie - nie cierpi specjalnie, gdy musi sam zostać na pół dnia w domu, poza tym ma kuwetę i uwielbia spać. Miałam boksia, kiedy mieszkałam z rodzicami i były 4 osoby do opieki, zawsze ktoś tam kręcił się po domu. Próbowaliśmy ją przyzwyczaić do zostawania w domu, ale nic z tego nie wyszło - szczekała, piszczała, wyła, niszczyła w domu - nie znosiła samotności. Teraz mieszkam z facetem i oboje pracujemy, więc nie mogę sobie pozwolić na psa, chociaż bardzo bym chciała. W zastępstwie mam kota - to nie to samo, ale też jest niezły. I przynajmniej się nie męczy sam w domu - zawsze jak wracam z pracy, to przybiegaprzywitać się taki rozmemłany - widać, ze spał przed chwilką :)

jak chcesz oddam ci swojego. moi wlasnie kupili sobie mlodego huskiego i on mnie doprowadza juz do szału. ja lubie psy, ale nie u siebie w domu tymbardziej ze mam mase innych obowiazkow

też uwielbiam zwierzaki i tak jak Ewa - boksie najbardziej. Jednego miał brat, drugi jest teraz u rodziców. Cudne ale kapryśne stworzenia;) Jedna boksia jak zostawała sama to cuda robiła..:O rozpruła wnętrzności dużej kolumny, zjadła pół gąbki z obicia drzwi, obgryzła bratowej obcasy w butach :o Ta druga jest mądrzejsza, ale jak zostanie sama i zobaczy uchylone drzwi sypialni to zawsze ściągnie narzutę z łóżka, wywlecze do swojego posłania taty sweter albo mamy spódnicę :D Nie wyje, ale jest ogromnie nieszczęśliwa jak zostaje sama - jak widzi przygotowania do wyjścia to nie odstąpi cię na krok, woli siedzieć w samochodzie niż sama w domu. Sąsiadów sznaucerka miniaturka bardzo dobrze znosi samotność. Wychodzą z nia 3 razy w ciągu dnia, jak jest sama to śpi, nie gryzie, nie szczeka... Jest sama po 9 godz. Nauczona jest jeść tylko suche karmy (w przeciwieństwie do naszych bokserek - tylko gotowane jedzonko). Ja nie kupię psiaka mimo wszystko.. Całe dnie nas nie ma, w wakacje brać psa na wyjazd to męka.. Nie unikniesz porysowanego parkietu i wszędobylskiej sierści, mokrych łapek po spacerze etc.. Chociaż to maślane spojrzenie piwnych guziczków i trącanie wilgotnym noskiem chwyta za serducho ... Dziecko też się super rozwija przy takim rozumnym zwierzaku..

A co powiecie o biglu wygląd LADNIE ALE CZY JEST KŁOPOTLIWY

To niszczenie rzeczy w samotności przez pieski nie wynika z ich \"głupoty\" czy złośliwości - one poprostu tak rozładowują stres. To tak jak ludzie w stresie coś tam sobią - obgryzają paznokcie, cos tam skubią, gryzą - jedzą, tak psiaki szukają jakiegoś rozładowania nerwów - gryzą co popadnie. Im bardziej pies stresuje się tym, że stado go opuściło, tym mocniej to rozładowuje. Są bardzo fajne książki o psach, które tlumaczą ich zachowania tak, żeby ludzie potrafili to zrozumieć. Jeśli chcemy, zeby pies miał szczęśliwy żywot - warto poczytać o tym, czego do takiego życia pies potrzebuje. Na pierwszym miejscu, oprócz zaspokojenia potrzeb fizjologicznych, będzie - stado.

Gość psiarek
Bigel tez robi kupe.

Beagle to pies myśliwski - ze wszystkimi cechami tego typu psów (w skrócie: niespożyta energia - potrzebuje dużo ruchu, spacerów, zabaw(ek), ma niezależny charakter, przywiązuje się do człowieka stosunkowo mniej od innych typów ras, lubi dominować).

Gość kusza
Zanim kupisz pieska, przeczytaj ksiazke "Pan Guma i wielki Pies". Tam jest takie stworzonko jak Jacek- obraz wiekszosci naszych ukochanych milusinskich. Pozdrawiam ;)

potwierdzam.. przed kupnem psiaka warto zaopatrzyć się w jakąś fachową literaturę, zwłaszcza jeśli nigdy wcześniej się takiego zwierza nie miało :) na stronie delazoo.pl masz masę różnych tytułów, myślę, że wypadałoby się z jakimkolwiek zapoznać przed kupnem milusińskiego :)

wszystko zależy od charakteru psa- nawet wśród ras o pewnych predyspozycjach co do potrzeb zabawy czy ruchu może się trafić osobnik o zupełnie innej osobowości. Na pewno trzeba sobie zdać sprawę że pies to obowiązek na lata... nowy członek rodziny do wykarmienia (ceny karm można sobie zobaczyć choćby w najtańszym z zoologicznych sklepów internetowych krakvet.pl bo najgorsza rzeczą jaką można zrobić psu to karmić go karmą z marketów), do zabrania na wakacje (czy na czas wakacji do znalezienia opieki), konieczność wychodzenia na spacer niezależnie od pogody, pies to również konieczność okresowych wizyt u weterynarza z okazji szczepień ochronnych, to również spory wydatek gdy pies zachoruje. Przed kupnem psa warto tez sprawdzić czy członkowie rodziny nie są uczuleni na sierść aby nie było rozczarowania... jeśli chodzi o wybór psa to ja polecam przejść/ przejechać się do najbliższego schroniska wcześniej poczytawszy trochę literatury jak radzą poprzednicy...

Gość talula
ja od ponad miesiąca mam westa. różnie jest. na początku był dramat! zostałam sama w domu z siostrą a za psem trzeba było chodzić krok w krok więc dopadła mnie taka chandra typu "co ja zrobiłam, przecież to pies, na parenaście lat mojego życia!" ale teraz jest już dobrze. wrócili rodzice, on jest samodzielny a jak chce się bawić to po prostu przychodzi. jedyny problem to wychowanie bo niestety nasz ma charakter dominatora(jak większość westów) i np baaardzo lubi gryźć zwłaszcza stopy. ale mam nadzieje że z czasem go tego stanowczym zachowaniem oduczymy. problemem jest też kasa. jeśli jej ci brak to lepiej podaruj sobie. trzeba często chodzić do weta, dobra karma to też nie mały koszt choć ja kupuję w krakvet.pl więc i tak duuużo taniej

Gość RudaHera
Jasne, że tak. Pies to bardzo fajny kompan do samotnych wieczorów, a dbanie o swojego czworonoga to prawdziwa frajda. Ja jestem bardzo zadowolona - mogę czesać kokardki i głaskać moją dafne - ona jest taka kochana. Zobaczysz, że jak będziesz miała psa, to będziesz też mieć takie zajawki jak ja. Np. ja kupuję dla niej jedzenie tylko w profesjonalnych sklepach z karmą, np. na e-karma.pl i jestem bardzo zadowolona. Kup, będzie super.

Jasne, że kupić. I zgodzę się z RudąHerą - dobrze jest dbać o swojego pupila. Poza tym, trzeba pamiętać, że pies to nie zabawka. Ja też kupuję na e-karma.pl i jestem bardzo zadowolona. Mają dosyć szybką dostawę, także gites. Ja jestem zadowolona :-)