Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość biedaczysko

Silny ból zęba kontra dentysta.

Polecane posty

Gość biedaczysko

Wiem, że tych tematów przewija się ostatnio dosyć sporo, ale proszę o jakieś rady. Od wczoraj mam silny ból zęba, szczególnie w nocy ból jest potworny. Boli mnie tylny, dolny ząb. Utworzyła się pokaźna śliwa pewnie z ropą. Co to takiego może być?? Nigdy nie miałam problemów z zębami. Kiedy ta śliwa zniknie i ząb przestanie boleć?? Będę musiała wybrać się do stomatologa i mam odnośnie tego pytania. Co takiego dentysta może mi zrobić w tym zębie skoro ząb jest bardzo obolały i nie można go tknąć i czy w ogóle można cokolwiek robić skoro mam ropę?? Jeśli lekarz wyrwie mi ząb co z pustym miejscem po zębie?? w końcu to zęby, którymi jem posiłki. Musiałabym wstawiać ząb??

Gość korespondentka z moskwy
żeby nie nabawić się jakichś problemów z przesuwającymi się zębami , zawsze powinno się zapełnić lukę , czyli wstawić ząb. Ale nie martw się na zapas , cholera wie , co to jest , może to tylko coś z dziasłem. Musisz pójśćdo dentysty , pewnie będzie trzeba zrobić prześwietlenie. Może będzie wiercenie - przecież nie trzeba od razu wyrywać , jak się da wyleczyć. Oni to teraz takie mają techniki , że trudno uwierzyć. A co do bólu - są przeciwbóle , dacie radę

Gość moniaaaaaaaaaaaa
przypuszczam ze masz to co ja miałam niedawno, tylko ze ja miałam to z jedynką :( pojdziesz do lekarza, on wywierci Ci dziurke w ząbku zeby miała którędy schodzić ropa, po jakims czasie jak ropa zejdzie załozy Ci trutke zeby wynerwić zęba a pozniej po 2 tygodniach zaplombuje. Radze nie czekac z tym bólem bo z dnia na dzien bedzie coraz gorszy a w pewnym stadium już nie do wytrzymania> Pozdrawam i zycze powodzenia 🌼

Gość albi
Jak najszybiej do dentysty!!!!! Na co ty jeszcze czekasz?!!!!!!! Nie jestem pewna, czy tego zęba da w ogóle się jeszcze uratować. A co do wyrywania - wstawienie na to miejsce czegoś nie jest proste a za to napewno kosztowne. Implant albo mostek (pod któy piłuje się sąsiednie zęby). Koszta to kilkset złotych. No i musi sie najpierw wygoić.

Gość biedaczysko
Dzięki. To taka śliwa na policzku w jamie ustnej. Wiercenie bardzo boli?? Mam nadzieję, że to nic poważnego. Poza tym nie wiem dlaczego, ale w ciągu dnia nie odczuwam silnego bólu po prostu przeszkadza mi ta śliwa, a silny ból odczuwam w nocy. Jak długo może się utrzymywać taka śliwa???

Gość echhhhh.....
może się długo utrzymywać. może się nawet powiększać i zajmować coraz większy obszar. ropa może się też cofać do zatok powodując i ich zapalenie. pierwsza rzecz, którą na ogół robią stomatolodzy w takich przypadkach to przepisanie antybiotyku i wyjęcie plomby z chorego zęba.

Gość echhhhh.....
Wiercenie w tym momencie nie boli a przynosi ulgę w bólu.

Gość u kresu sil
ludzie,blagam was,pomozcie mi,jesli wiecie jak!! Najpierw bolal mnie zab,byl zdrowy,tak myslalam,2 dni temu w nocy obudzilam sie ze strasznym bolem..i napuchnieta geba po samo oko! Wygladam jak potwor!Zdaje sie,ze to ropa od tego zeba,ale jak to zlikwidowac,by wyjsc gdziekolwiek wsrod ludzi,chociazby do dentysty?? Jesli ktos wie,to prosze o rade,jakies domowe sposoby na pozbycie sie tej opuchlizny...

Gość sos chili.
przykladaj woreczek z lodem do policzka, zeby zlagodzic opuchlizne. plucz usta roztworem dentoseptu (taki plyn ziolowy,dostepny w aptece bez recepty, na opakowaniu jest opis jak stosowac - pamietaj, zeby kupic taki do rozcienczania w wodzie i plukanek, a nie dostosowania miejscowo na chore dziaslo). jesli nie bedzie - sprobuj mocnym naparem z szałwi. nie probuj tego zaleczyc na wlasna reke, nie uda ci sie to. umow sie do dentysty najszybciej jak to tylko mozliwe, to jedyny sposob zeby uniknac klopotow.

Gość u kresu sil
Dziekuje z calego serducha,zaraz to zrobie,niestety nie mam szalwii w domu,kupic jej raczej tez nie kupie w aptece,bo mieszkam w Niemczech,ale moze mi chociaz ten lod pomoze zlikwidowac ta opuchlizne.Do dentysty tez pojde,ale dopiero we wtorek,wczesniej nie wyda,bo jak?? 2007 nadchodzi.Jeszcze raz serdecznie dziekuje z calego serducha.Pa

Gość sos chili.
uu, no to ciezka sprawa. mozesz tez sprobowac plukac roztworem sody oczyszczonej - pol lyzeczki sody na szklanke letniej, przegotowanej wody. ewentualnie woda utleniona - na pol szklanki przegotowanej wody 1 stolowa lyzka wody utlenionej. uwazaj, zeby nie polknac!! wspolczuje serdecznie, sama niedawno mialam niezle przeboje z zebem, dentystka zalecala mi te wode z soda do plukania dziury po usunietym zebie, dziala odkazajaco i sciagajaco. moze pomoze chociaz w minimalnym stopniu..pozdrawiam

Gość sos chili.
aha, jesli masz gozdziki (w calosci, nie zmielone), to sprobuj zuc jednego - rozgryzaj go tym chorym zebem, ponoc pomaga pozbyc sie bolu.

Gość u kresu sil
Kurcze,jestescie tacy kochani,ale w chacie nie mam ani wody utlenionej ani sody oczyszczonej ani nawet gozdzikow!! Ide sie powiesic!

Gość u kresu sil
moge plukac rowniez roztworem z wody i spiryrutu salicynowego??

Gość do cameron 22
to ropień,idz do dentysty,dostaniesz najpierw antybiotyk aby zniwelowac zapalny stan ,dopiero po kilku dniach usuną zęba,po 2 giej dawce antybiotyku przestanie bolec,leć po recepte

Gość lorenka
jak chcesz tyle dni czekac to zycze szczescia ,moze zakazenie nie pojdzie dalej ,nie strasze ale mojej znajomej wyszlo zakazenie calego organizmu od zeba ktorego olewala ,skonczylo sie zapaleniem miesnia sercowego.....

Gość u kresu sil
ludzie,latwo wam mowic,wcale sobie nie olewam,dzwonilam do dentysty,najpierw do przychodni,potem prywatnie,nie przyjma mnie wczesniej,bo nie przyjmuja.Wiem,ze w Polsce jest inaczej prywatnie,ale tu niestety nie.Myslicie,ze ja bym nie chciala sie pozbyc tego wygladu i bolu jak najszybciej??! Dlatego przeciez prosze o porady was do tego czasu.

Gość przebij ropnia
odkażoną igła,ból minie a ropa bedzie miala odplyw

Gość u kresu sil
Hej,wiecie co?! W nocy obudzilam sie z tak poteznym bolem,ze myslalam,ze chyba sie zaraz pochlastam,czulam jakby w okolicach dziasla cos puslowalo,chcialam wlasnie znowu wziasc 2 tabletki przeciwbolowe gdzie nagle ten babel z ropa wyplynal.Automatycznie bol odszedl,poczulam nareszcie sie wolna od tego przekletego cierpienia...ale opuchlizna zostala,a po obkladach lodem jakby oko mi jeszcze bardziej spuchlo,czy to normalne?? Co teraz?

Idź na pogotowie. Ostry stan zapalny to poważna sprawa. To że ropa zeszła to nic nie znaczy, bo zacznie się zbierać znowu.

Gość juz wyleczona
Hej wam wszystkim! Chcialam wam serdecznie podziekowac za wasze porady kiedy mialam ten okropny bol.We wtorek bylam u dentysty,wyrwalam skurczybyka,juz nigdy mi nie zawadzi! Pozdrawiam,pa.

Gość gość
ja po studium tu www.dental-szczecin.pl wiem, ze nie ma sie czego bac idac do dentysty :) na pewno bedzie wszystko ok, wystarczy trafic na dobrego

Gość magdalennad
Masz stan zapalny więc nie wyrwie od razu, najpierw będzie próbował go wyleczyć, więc jest nadzieja ;) Miałam podobną sytuacje ale mój ząb nadawał się do wyrwania, z tym że ja się nie zgodziłam i poszukałam inny gabinet stomatologiczny aż trafiłam tutaj http://www.luksdent.pl/ i ząb zachowałam :)

Gość Cennet

Najlepiej jest mieć leczenie kanałowe pod mikroskopem jest dokładniejsze. Ja jestem jakiś miesiąc po takim cleczeniu w Stomatologii Cichoń w Krakowie. Bardzo profesjonalny gabinet oraz lekarze dentysci

Gość Jarek

Jak masz problem z zębem i nie wiadomo jak to się skończy to w Krakowie polecam udać się do doktora Bogdana Pułyka, w Galerii Krakowskiej w przychodni Enel medu, u mnie też niestety nie udało się uratować zęba, musiałem zrobić protetykę, ale na szczęście wszystko u jednego lekarza, bezproblemowo i sprawnie, polecam

Gość Ropa
Dnia 23.05.2006 o 23:41, Gość moniaaaaaaaaaaaa napisał:

przypuszczam ze masz to co ja miałam niedawno, tylko ze ja miałam to z jedynką 😞 pojdziesz do lekarza, on wywierci Ci dziurke w ząbku zeby miała którędy schodzić ropa, po jakims czasie jak ropa zejdzie załozy Ci trutke zeby wynerwić zęba a pozniej po 2 tygodniach zaplombuje. Radze nie czekac z tym bólem bo z dnia na dzien bedzie coraz gorszy a w pewnym stadium już nie do wytrzymania> Pozdrawam i zycze powodzenia 🌼

Jak zrobi ta mała dziurke to strasznie boli 

Gość Kinni

Długo nie miałam swojego ortodonty ale w końcu szwagierka poleciła mi klinikę dr Cichonia. Trafiłam tam na bardzo fajnego i dokładnego ortodontę. I szczerze mówiąc nie zamierzam go zmieniać w najbliższym czasie bo mi odpowiada.