Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gruszka pietruszka

mam mieszkanie a on firme

Polecane posty

Gość gruszka pietruszka

on ma firme jako kawaler a ja jako panna kupiłam mieszkanie na kredyt. Po slubie jak bedzie? nadal mieszkanie bedzie moje mimo iz powiadomie bank o zmianie nazwiska? czy jego firma nadal bedzie jego ? nie bedziemy podpisywac intercyz. Czy ktos cos wie o zmianach jakie bedą po ślubie? chcę by mieszkanie było ciagl emoje.

Gość zawsze bedzie twoje

Gość aniiaa
To co przed slubem bedzie Twoje czyli Ty masz Twoje mieszkanie , on ma swoja firme.

Gość wspólnota małżeńska
obejmuje tylko to czego dorobicie się PO ślubie.... czyli wynagrodzenia, mieszkania, samochody, domy itp. Do majątku prywatnego zalicza się to co dana osoba posiadała przed ślubem, a także darowizny i spadki , również te otrzymane po ślubie....

Gość gruszka pietruszka
mimo iz nie ma intercyzy?

Gość idz i kup mu pierścionek
oj gruszeczko.... mimo iz nie ma intercyzy.... tak jak pisały panie wyżej

Gość wspólnota małżeńska
oczywiście... inna sprawa.... że trzeba takie rzaczy mieć udokumentowane.... no bo jak powiedzmy dostaniesz spadek.... i kupisz za te pieniążki samochód.... i będziesz mieć potwierdzenia, że to akurat z tych pieniążków ze spadku.... to niestety sąd podczas rozwodu może ci nie uwierzyć.... nie wim jak to jest dokładnie ze spłatą rat kredytu....no bo w sumie, twoje wynagrodzenie po ślubie, jest częścią majątku wspólnego.... więc jeżeli spłacasz z niego raty.... to nie wiem czy w sądzie ni byłoby później problemu.... musiałabyś się jakiegoś prawnika poradzić, czy mąż ewentualnie miałby prawo do jakiejś części tego mieszkania.... ja szczerze powiedziawszy nie wiem....

Gość wspólnota małżeńska
no i z intercyzą sprawa jest prosta.... wiadomo co czyje jest.... natomiast, jak jej nie ma, to teoretycznie to co miałaś przed ślubem jest twoje.... ale niestety, jeżeli były partner okaże się wredny, to będziesz musiała dochodzić tego przed sądem.... to jest zasadnicza różnica.... po prostu jak jest inercyza to nie ma dyskusji na temat co czyje jest przy ewentualnym rozwodzie....

Gość gruszka pietruszka
dostanę spadek- kupie samochód i wtedy po rozwodzie samochód jest współny tzn bedzie podział jego na pół(podział kasy za niego na pół). to w takim razie nie bedzie rozwodu a jak juz miałby byc to najlepiej z kasy ze spadku nie kupowac samochodu tylko kosmetyki, fryzjer, wczasy......

Gość wspólnota małżeńska
samochód będzie twój.... jeżeli będziesz mić dowód włpłaty na konto.... pieniażków ze spadku, a potem dwód przelewy tych pieniążków dla sprzedawcy samochodu... teoretycznie oczywiście.... bo jak nie ma intercyzy to w razie rozwodu i tak decyduje sąd.... który powinien uwzględnić takie dokumeny....