Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

wredziucha

RAK-cichy zabójca

Polecane posty

Gość ginger_marta
osobiście mam jedno z najgorszych spotkań z rakiem spotkało to moją Mamę po 2 latach walki przegrała zmarła pod koniec czerwca boje się, że teraz przyszła kolej na mnie nie mam pojęcia co robić żeby w jakikolwiek sposób zabezpieczyć się przed rakiem jajnika :(

Ja. Diagnoza: rak skory w bardzo wczesnym stadium. Na szczescie na czas wykryty, usuniety i teraz tylko zostalo myslec pozytywnie.:)

mag czy moge wiedziec w jaki sposob wykryto u ciebie raka skory? zupelnie nie wiem w jaki sposob wykrywa sie to? jak sie badac? dziekuje za odpowiedz. pozdrawiam :)

Gość aaajaaa
Mama i Tata. Rok po roku. Do tego Dziadek i Babcia. Ciotek i Wujkow nie licze...

Gość aaajaaa
Ginger musisz robic badania kontrolne. Pilnowac tego bardzo. Najwazniejsza jest chyba cytologia, ale nie wiem dokladnie.Inaczej sie nie da.

Gość ginger_marta
i cytologia niestety tutaj nie pomaga :( powinnam zrobić badania genetyczne na BRCA1 i BRCA2 ale nie wiem co i jak jakby ktoś coś to byłabym wdzięczna za pomoc

Gość ej bez takich
ja jestem spod znaku raka i jestem bardzo spokojny muchy bym nie skrzywdził

Rewelacja.Zrobilo mi sie dziwne znamie w miejscu, w ktorym nigdy czegos takiego nie mialam (na samym dole brzucha), ktore roslo i mialo dziwne nieregularne ksztalty oraz kolor ni to roz ni to bez, taki jakies dziwny nie konkretny i caly czas luszczyla mi sie z niego skora. Gdy poszlam po raz pierwszy do lekarza powidziano mi, ze to nic takiego. Zwykly \"nowy pieprzyk\". Bylo to rok temu. Gdy jednak w maju zauwazylam, ze on wyraznie urosl i, ze w srodku tego \"pieprzyka\" zrobila sie samoistniemala ranka, ktora troche krwawila, saczyla sie i nie chciala sie goic poszlam znow do lekarza, wycieto mi to, zalozono 4 szwy i po 2 tygodniach gdy poszlam na zdjecie dostalam wynik badania histopatologicznego, ze jest obecnych wiele zmutowanych komorek, ktore niekontrolowanie sie mnoza, rozprzestrzeniaja i mutuja czyli po prostu rak skory we wczesnym stadium. Na szczescie zostal wyciety na czas, narazie przynajmniej bez dalszych konsekwencji, ale musze chodzic na badania kontrolne, poniewaz jestem teraz w grupie wysokiego zagrozenia powrotu lub raka inncyh narzadow, no ale jestem dobrej mysli i nawet szczerze mowiac nie mysle o tym w zasadzie.Co ma byc to bedzie :)

Rewelacja. pytasz jak sie badac. Po prostu musisz obserwowac swoja skore czy istniejace pieprzyki czy znamiona sie nie zminiaja lub czy nie pojawiaja sie nowe. Musisz zwracac uwage na ksztalt (te o nieregularnych ksztaltach moga byc podejrzane), kolor (te o nieregularnym zabarwieni moga podejrzane), krwawiace oczywiscie i ogolnie te zmieniajace sie lub nowe. Jesli tylko cos zauwazysz to koniecznie trzeba udac sie do lekarza. Lepiej dmuchac na zimne. Ja mialam naprawde szczescie, ze poszlam sama z tym gowienkiem, bo moglam sie spoznic, a niestety ten, ktory mialam nieleczony daje przerzuty...ale ja go ubieglam :) takze moja rada obserwuj swoje cialo! koniecznie!

Gość baaaaśka
szczególnie pomaga to przy raku krtani, jajników, macicy i wątroby

Gość czerwony paznokieć
przy raku krtani, jajników, macicy i wątroby pomaga obserwacja swojego organizmu, każdy z wymienionych raków objawy jakieś ma, więc nie zwlekać tylko gonić do lekarza nawet z błahostką :)

Baaaaska czy jak ci tam, czytaj uwaznie. O obserwacji napisalam przy raku skory, poniewaz Rewelacja skierowala pytanie DO MNIE, a nie do wszystkich ogolnie wiec naucz sie czytac kobieto ze zrozumieniem.