Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dusia057

A M E R Y K A!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Polecane posty

Gość dusia057

Polak w Ameryce - kilka refleksji 1. Przez lata myślałeś o Ameryce, ale nawet jednego zdania po angielsku nie nauczyłeś się, to bardzo dobrze, rodacy pomogą ci wyzbyć się nadziei już w pierwszym miesiącu. Będziesz przywiazany do nich jak wiezień do swojej kuli u nogi. O wszystkim pomyślałeś tylko nie o tym, że w Ameryce mówią po angielsku, a ty nie masz nawet słownika. 2. W Polsce nauczyli cię, że mieszkasz w kraju o dużych tradycjach kulturalnych i historycznych, honorze, umiłowaniu do wolności. Być Polakiem to brzmi dumnie i pięknie. To może być prawda... ale tutaj w Ameryce Polacy słyną z ciężkiej harówki, sprzątania, to nasza amerykańsko-polska duma narodowa. Żadna praca nie hanbi. Pamiętaj o tym. Dlaczego Polacy wykonują tę najgorszą? Bo tak się złożyło. Cała EuropAWschodnia sprząta, Ameryka Południowa też, głowa do góry. 3. W Polsce różni życzliwi ludzie naopowiadali ci różnych rzeczy o Ameryce. Naoglądałeś się filmów kreconych w Hollywood, naczytałeś felietonów dziennikarzy trzymanych za szklanymi drzwiami Ameryki - jak jaki głupi. Niestety tutaj nic się nie sprawdzi. Nikt nie powiedział ci prawdy, mówił banały, powoływał się na autorytety. 4. Najwięcej do powiedzienia o Ameryce maja ci co przyjechali tutaj na kilkanaście miesięcy. Nikomu nie ufaj, twoja Ameryka to bezustanną modlitwą do Boga o zdrowie i pracę. Dopiero po kilku miesiącach, będziesz z dumą mówił, że pracujesz. Klaskał w dłonie, dzwonił do kraju i opowiadał o sobie takim tonem jakim Homer pisał o przygodach Odyseusza. 5. Pierwszą rzeczą, z którą się zetkniesz w swojej amerykańskiej karierze będzie odkurzacz, szmata na kiju i worek plastikowy na śmieci. Nie przejmuj się początki są trudne, pokochasz kurz, który będzie miał dla ciebie wartość złota. 6. Dużo słyszałeś w Polsce o Ameryce na pewno i tym, że w Ameryce jest zdrowe powietrze. Tak to prawda, wielu polskich emerytów będących w kraju na emeryturze od lat, tutaj pracuje ciężko jak konie i jeszcze chwalą sobie pracę. Tak im Ameryka służy. 7. Słyszałes, że w Ameryce dolary rosną na drzewach, albo leżą na ziemi, tak to prawda, trzeba tylko się po nie schylać. Dlatego już w Polsce rób przysiady, tutaj dobra zaprawa fizyczna na pewno ci się przyda. 8. Nikogo tak naprawdę nie interesuje czy masz pozwolenie na pracę czy też nie, będziesz pracował w charakterze niewolnika w najlepszym przypadku służącego. Nikt też nie będzie pytał cię o jakiekolwiek dokumenty, wykształcenie dlatego swoje dyplomy zostaw w domu. Najlepiej o nich zapomnij, tutaj mogą być ciężarem, a po co ci dodatkowo dzwigać. 9. Pociesz się tym, że na twoim zmywaku pracowało pięciu magistrów, trzech docentów a nie jeden profesor w Polsce marzy o tym, aby je zająć. Przeciętny zarobek amerykańskiej pomocy kuchennej to w Polsce akademicka fortuna. Pamiętaj o tym, dlatego prace trzeba szanować i cenić. Boss zawsze ma rację nawet gdyby jej nie miał. 10. Nie próbuj zaprzyjaźniać się z ludźmi, z którymi pracujesz, ani nigdy nie mów źle o swojej pracy. Może to być wykorzystane przeciwko tobie. Pamiętaj, że zawsze jest więcej chętnych do pracy niż pracy. 11. Rodzina czy znajomi, którzy cię do Ameryki zaproszą wyrządza ci wielka krzywdę, ale ty tego jeszcze nie wiesz. Dopiero będąc tutaj o tym się przekonasz na razie jesteś im wdzięczny. Gdy będziesz tutaj oni będą tobie wdzięczni gdy zapomniesz ich numer telefonu. 12. Po pół roku sześciodniowej pracy po 12 godzin stać cię będzie już na wynajęcie mieszkania na parterze, ale piwnica w której mieszkasz spodoba ci się, poza tym po co tyle dolarów wyrzucać. Zaoszczędzone dolary w piwnicznej izbie dodadzą ci splendoru w Warszawie, ale przyjaciele bedą ci ich zazdrościć. One staną się kością niezgody pomiędzy tobą a nimi. 13. Po roku wygasnie ci wiza, pierwsze marzenia o dużych pieniśdzach masz już za sobą. Rodacy nauczyli cię miłości do rodziny i ojczyzny. Żona w Białymstoku będzie najdroższym skarbem, a Polska wspaniałym krajem, w którym trudno żyć. Przestaniesz się dziwić wszystkiemu, staniesz się wyrozumialszy dla bliźniego. Jeszcze nie będziesz rozumiał Ameryki, ale docenisz wartość swoich rąk. Nastąpią pierwsze objawy choroby emigracyjnej. Co to takiego jest ? Rozpoznasz ją po trzech latach pobytu za granicą. 14. Najwyższy czas pomyśleć o sobie, życiu, rodzinie i właściwie po jakiego diabła ja tutaj przyjechałem? Jaki jest sens mojej tutaj wegetacji? Jaką cenę muszę zapłacić za rozłąkę? Czy to wszystko się opłacało? Dojdziesz do wniosku, że nie. Lepiej było siedzieć w domu. Ale teraz jest już za późno. Co robić? 15. Z czasem państwo polskie potraktuje cię jak obocokrajowca, żona jako źrodło dochodów, a dzieci jako przetarg i powód do zazdrości w rozmowach z rówieśnikami. Amerykańska demokracja, o której w Polsce śniło ci się po nocach wykorzysta cię do maksimum. Twoja bezbronność wobec prawa i rodaków to najlepsza lekcja życia, za którą zapłaciłeś najwyższą cenę, ale niestety niczego się nie nauczyłeś. 16. Ułożysz sobie osobiste życie z kobietą, której nawet nie lubisz, cóż dopiero mówić o miłości, ale będziesz szczęśliwy. To fenomen emigracji, stać cię będzie na dużo więcej niż w Polsce, ale będziesz potrzebował dużo mniej. Nie będziesz miał prawa do zasiłku, pomocy społecznej, bezrobocia, ubezpieczenia medycznego, ani emerytury czy renty, ale będziesz szczęśliwy. 17. W listach do rodziny ani słowem nie wspomnisz, że ciężko, że tęsknisz, że jest ci źle. Napiszesz: - "wracam na wiosnę, po Nowym Roku, za niedługo". Dlatego jeszcze przed wyjazdem z kraju uświadom sobie, że tutaj może i zarobisz, ale się nie opłaca wyjezdżać. Jak to ci wytłumaczyć? Stracisz rodzinę i przyjaciół. Nie wiem, najlepiej szukaj Ameryki w Polsce, ale tak naprawdę to ty jesteś Ameryką dla siebie i swojej rodziny. Bądz własnym Kolumbem i odkryj swoją Amerykę dla siebie w sobie.

Gość dusia057
17. W listach do rodziny ani słowem nie wspomnisz, że ciężko, że tęsknisz, że jest ci źle. Napiszesz: - "wracam na wiosnę, po Nowym Roku, za niedługo". Dlatego jeszcze przed wyjazdem z kraju uświadom sobie, że tutaj może i zarobisz, ale się nie opłaca wyjezdżać. Jak to ci wytłumaczyć? Stracisz rodzinę i przyjaciół. Nie wiem, najlepiej szukaj Ameryki w Polsce, ale tak naprawdę to ty jesteś Ameryką dla siebie i swojej rodziny. Bądz własnym Kolumbem i odkryj swoją Amerykę dla siebie w sobie. Najlepiej na tym zarobisz. Proszę wierz mi.

Gość dusia057
tekst ten jest skopiowany z innej strony w zwiazku z ostatnimi obradami sejmu w usa

Gość ja to przeczytalam i twierdze
ze w polowie sie sprawdza albo i nie.Wszystko zalezy od szczescia i znajomosci.

Gość borówkowa
Polska to kraj proamerykański. Dla nas USA to kraj mlekiem i miodem płynący. Co nie musi byc prawdą. O tym jest ten tekst.

Gość ameryka
to imperium zła którego nienawidzi cały świat

Gość ona 48
masz rację

Gość ona 48
Dusia masz calkowitą rację,ja mieszkam już 10 lat za granicą,mnie się udało ale widze jak polacy tu pracują i są traktowani.Twoj list powinny osoby ktore wyjeżdżają czytać jak modlitwe,wtedy rozczarowanie bedzie mniejsze.Wszystkim się wydaje ze jak wyjedzie to jest kimś ,ale jest tylko tu niewolnikiem służącą do wszystkiego,czy warto płacić taką cenę?masz rację i dziękuję ze tak pięknie to ujęłaśtwój list dodalabym do wszystkich rozmowek ,ale osoby ktore chcą wyjechać nie wierzą w to co im się mowi.Same muszą przez to przejść.

Gość no to idz dziecko do
sama to wymyslilas? widac bo ma bardzo kiepska wartosc literacka, bardzo :O

Gość barbakan
krzantu, krzantu!!! A niby u nas pracując za marne grosze jest się KRÓLEM?!?!?!?!??!! Ale pierniczycie głupoty!! Wszędzie jest dobrze gdzie nas nie ma! Co to za propaganda???

Gość la ila
teraz będą nam Polakom odradzali przyjazdu do USA, bo się boją o siebie,że np.miejsca pracy im zabierzemy, bo może jesteśmy lepsi od nich(tzn.już mieszkajacych w USA)np.znamy język angielski

Gość dusia057
czesc, dzieki za probe rozwiniecia tematu. tekst ten znalazlam w jednym z forum, a skopiowalam go tutaj poniewaz mam maly dylemat: w zwiazku z tym co sie dzieje w usa, dostaje prosby o pomoc w przyjechaniu tutaj ( usa), zalatwieniu pracy, itd. Ja sama mieszkam tu od 78 roku, nie znam Polski ani tamtejszych rodakow, ale widze jak zyja tutaj, przynajmniej ich wiekszosc. Pomagam, tlumacze , jestem volontariuszka, itd, i czesto slysze: "gdyby tak czas odwrocic...". Ameryka jest dla byka- tak powiedzial moj ojciec zanim zwinal manele i wrocil aby budowac demokracje w 89 roku. Ja uwazam,ze Ameryka jest dla mlodych, tych co nie pozostawiaja za soba rodzin z tylu, pieniadze tez sa bardzo wazne, ale najwazniejsza rodzina.

Gość 6667676
..............

Gość ameryka nie jest dla
mieczakow........Nigdy nie byla!!! Viva Ameryka kraj dla oportunistow!!!!! Kraj dla ludzi ktorzy wiedza co chca!!! Kraj dla tych ktorzy nie boja sie pracy. Kraj dla twardzieli!!!!

Gość no wiec

Gość beeeatkkaaa
WSZYSTKO CO NAPISALA AUTORKA, KAZdY PUNKICIK TO SZCZERA PRAWDA!!! tak zyja tu Polacy i wszystkie panie ktore wracaja i opowiadaja gdzie one to nie pracowaly- zasowaja na miotle i jeszcze jedno, najgorszym pracodawca jest tu - POLAK dlaczego? nie wiem ale niestety......

Gość nie dla wszystkich
kochana

Gość bedzie
ten topik cos tu znaczyl?