Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość irenee

przepis na zawsze udany wyrosniety biszkopt

Polecane posty

Gość irenee

bardzo prosze,dziekuje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Proszę bardzo: Składniki: - 7-8 jajek - 3/4 szklanki cukru - 3/4 szklanki mąki wrocławskiej albo tortowej - niepełna połowa ale więcej niż 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej. - łyżeczka proszku do pieczenia. Jajka rozbić, rozdzielić białka od żółtek. Białka wlać do miski, dodac cukier i ubić mikserem na sztywną masę - najlepiej odwrócić miskę do góry nogami, jak nie wyleci jest ok. Potem dodac żółtka i ubijać mikserem na mniejszych obrotach. Przesianą mąkę (wymieszane ze sobą dwa rodzaje mąki razem z proszkiem do pieczenia) dodawać po łyżce i miksować także na niższych obrotach. Przelać do blachy wysmarowanej margaryną (ja biorę do tego Kasię) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec najpierw 20 minut od dołu, a potem ustawić piekarnik na pieczenie z obydwu stron i piec kolejne 15-20 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość amatorka ciast
ja mam prostszy sprawdzony zawsze udany: 5 jajek 1szkl cukru- to ubijasz razem ok 20 min mikserem na najwyzszych obrotach potem dodajesz taka mala szklanke jak na oranzade:) maki pszennej (wymieszanej z lyzeczka proszku do pieczenia) i tyle samo ziemniaczanej bardzo dokladnie mieszasz duza lyzka stolowa nie mikseres! a potem wylewasz na blaszke posmarowana margaryna i wysypana byulka tarta. piekarnik nagrzewasz do temp 170 stopni i pieczesz ok 30 min jak boki odejda od formy tzn ze juz upieczony.wylacz piekarnik i poczekaj 10 min po czym wyjmij wyloz z foremki. ostudz i jedz!sprobuj!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość irenee
jejku bardzo dziekuje,czy taki biszkopcik moge przeciac i np przelozyc jakims kremem?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość feew
Pewnie ze mozesz:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nitkaaaaa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Młodyu cukiernik
Ja stosuję troszkę bardziej męczący przepis. DO naczynia daję całe jajka i tyle samo łyżek cukru co jajek + jeden cukier waniliowy. I to wszystko ubijam ręczną trzepaczką (to zamiast siłowni:):) CZas - różnie, do w miarę napęczniałej masy (ok 20 -30 minut) I do tak ręcznie ubitej masy dodaję przesianą mąkę (ok. szklankę) z łyżeczką proszk do pieczenia. Pieczenie jak w powyższych przepisach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ja juz nie męcze się
z pieczeniem biszkopta tylko zamawiam w sklepie gotowy i nie mam problemu czy się uda czy nie :-D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość paradoksa
Na normalną prostokątną blachę: 5jaj 1 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki tortowej (ew. zwykłej) Białka ubić mikserem na sztywno, dodać cukier, ubić aż cukier się rozpuści. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać je łyżka z pianą. Do tego przesiewać przez sito -wymieszane uprzednio w naczyniu mąkę i proszek. Mieszać bardzo delikatnie i powoli żeby piana nie siadła. Blaszkę smarujemy olejem i wylewamy ciasto. Blachę włożyć do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i piec w tej temp. 35 min. Następnie wyłączyć piekarnik, blachę wyjąć i postawić do góry dnem (z blachy starego typu ciasto nie odpada:-P) Jesli odpadnie, blachę zdjąć a ciasto zostawić na desce do ostygnięcia do góry dnem. Później wierzch idzie na straty bo jest przyklejony do deski ale da się go zjeść:) Nie odwracając ryzykujemy opadnięcie ciasta. To jest wspaniały, puszysty jak niewiemco;) cudny, mięciuchny biszkopcik:-D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja pierdziu**
20 minut miksować? :O chyba kilka minut żeby ciasta nie spartaczyć do reszty, biszkopt to delikatne ciasto . Ja robię ten biszkopt i jest super: 4 jajka 1/2 szklanki cukru do szklanki wsypuję budyń waniliowy lub śmietankowy, uzupełniam do pełna mąką pszenną 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia mąkę z tym budyniem przesiewam razem z proszkiem do pieczenia białka ubijam z cukrem, potem dodać żółtka ciągle mieszają. do tej ubitej masy daję po trochu tej mąki przesianej, mieszam łyżką nie mikserem !! to absolutnie ważne, ciasto w misce musi być puszyste, wylewam na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczenie jak zwykły biszkopt- zależy czy ma się termoobieg czy nie, trzeba kontrolować.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość *menerwa*
wszystko robie tak jak podajecie pieknie wyrośnie, odejdzie od blachy wyłączę i klap! może to wina piekarnika? nie jest to zakalec, ale opada do środka!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jak tylko skonczy sie piec to
jak jeszcze jest goracy wyjac z piekarnika rzucic o podloge z 60cm wtedy sie wyrowna wlozyc z powrotem do piekarnika zostawic do wystygniecia poza tym biszkopty nie lunia przeciagow ciaglego otwierania piekarnika ja stosuje na duza blaszke zasade siodemki 7 lyzek cukru 7 maki 7 jajek 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia przy koncu dodac 2 lyzki wody przegotowanej lub octu, maslo do wysmarowania formy na czworke daje wszystko po 4 tam gdzie 7 lyzeczka proszku 2lyz wody/octu zamiennie zaleznie co przygotuje nie krecic mikserem do wyrownania komsystencji maki tylko na tyle by wsypac i zakrecic mikserem aby zostaly grudki wylac na blaszke i do pieca na 25min+5minut na wylaczonym piekarniku rzucic biszkoptem w blaszce i z powortem wlozc do piekarnika do wystygniecia o czym juz pisalam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×