Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gotika

Moje dziecko nie ma obywatelstwa

Polecane posty

Gość Gotika

debilizm, bo nie mozna nazwać tego inaczej mieszkam w Angli -ojcem mojej córki jest Anglik, urodziła sie tutaj i zarejestrowana też jest tutaj ( w Anglii), ma ojca nazwisko. Teraz zaczęła sie jazda ponieważ wysłałm form o paszport i dostałam odpowiedz ze skoro nie mamy ślubu( nie jesteśmy małzeństwem) dziecko może mieć obywatelstwo tylko matki czyli polskie!. najlepsze jest to ze ja jej nie zgłosiłam w Polsce bo nie widziałam takiej potrzeby ,a i nikt mi nie powiedział ze jest to konieczne ta krowa w rejestracji też nie.Może miał ktoś podobna sytuacje cholera moz teraz pójdę siedzieć!!:)

Gość z tego co słyszalam
dziecko ma takie obywatelstwo jak miejsce w którym sie urodzilo

Gość kamina
sa dwie formy nadawania obywatelstwa,jedna od miejsca w ktorym sie dziecko urodzilo, a druga od obywatelstwa matki.

Gość z tego co słyszalam
Pytania dotyczące obywatelstwa polskiego: Pytanie: Czy akt urodzenia, akt chrztu lub dokumenty szkolne są dowodem posiadania obywatelstwa polskiego? Odpowiedź: Nie, zgodnie z prawem polskim miejsce urodzenia, miejsce chrztu lub nauka w szkole lub w uczelni polskiej nie stanowią dowodu posiadania obywatelstwa polskiego. Czynnikiem, który określa obywatelstwo polskie jest przede wszystkim obywatelstwo rodziców dziecka. Pytanie: Czy dziecko urodzone w Kanadzie, które z mocy prawa posiada obywatelstwo kanadyjskie i którego rodzice posiadają obywatelstwo polskie, które nigdy nie zamieszkiwało w Polsce, posiada obywatelstwo polskie? Odpowiedź: Dziecko takie jest obywatelem polskim, albowiem jego rodzice posiadają obywatelstwo polskie. Pytanie: Posiadam obywatelstwo polskie. Mój/oja mąż/żona jest obywatelem Kanady. Nasze dzieci urodziły się w Kanadzie i posiadają obywatelstwo kanadyjskie. Czy dzieci nasze posiadają obywatelstwo polskie? Odpowiedź: Dzieci z małżeństw mieszanych tracą obywatelstwo polskie jeżeli rodzice w terminie trzech miesięcy od dnia urodzenia dziecka, zgodnie oświadczą przed właściwym organem (dla osób zamieszkałych poza Polską jest to Konsul RP), że dla dziecka wybierają obywatelstwo wyłącznie kanadyjskie, albowiem takie posiada rodzic, który jest cudzoziemcem. W przeciwnym razie dzieci zachowują obywatelstwo polskie. Pytanie: Paszport polski oddałam/em władzom obcego kraju i złożyłam/em wobec tych władz deklarację, że zrzekam się obywatelstwa polskiego. Czy oznacza to, że nie jestem już obywatelem polskim? Odpowiedź: Nie. Zgodnie z prawem tylko władze polskie uprawnione były i są do podejmowania decyzji w zakresie obywatelstwa polskiego. Pytanie: W przeszłości odesłałem do Konsulatu paszport polski i złożyłem pisemną deklarację, że zrzekam się obywatelstwa polskiego. Czy tym samym utraciłem obywatelstwo polskie? Odpowiedź: Nie. Procedura zrzekania się z obywatelstwa polskiego wymaga wystąpienia przez osobę zainteresowaną w specjalnej formie do władz polskich, które muszą wydać i doręczyć wnioskodawcy stosowny dokument, aby osoba ta przestała być obywatelem polskim. Pytanie: Z Polski wyemigrowałem/łam wraz z rodzicami, jako dziecko przed II wojną światową. Od tego czasu zamieszkuję poza Polską. Nie posiadam polskiego paszportu. Czy mimo upływu tylu lat jestem nadal obywatelem polskim? Odpowiedź: Celem uzyskania odpowiedzi na to pytanie osoba zainteresowana powinna za pośrednictwem właściwego ze względu na miejsce zamieszkania urzędu konsularnego RP zwrócić się do wojewody o stwierdzenie posiadania lub utraty obywatelstwa polskiego. Pytanie: Mój dziadek, przybył do Kanady z Polski w latach 20-ych/30-ych. Czy oznacza to, że ja jako jego wnuk/wnuczka jestem obywatelem/ką polską? Odpowiedź: Celem uzyskania odpowiedzi na to pytanie osoba zainteresowana musiałaby przeprowadzić postępowanie stwierdzejące posiadanie lub utratę obywatelstwa polskiego . Pytanie: Czy do zrzeczenia się obywatelstwa polskiego wystarczy, że złożę na tę okoliczność odpowiednie pisemne oświadczenie przed konsulem RP? Odpowiedź: Nie. Celem zrzeczenia się obywatelstwa polskiego należy zwrócić się o wyrażenie zgody na zrzeczenie się obywatelstwa polskiego. Proces ten wymaga zgromadzenia wymaganych dokumentów i trwa kilka miesięcy.

Gość kamina
do twojej syt psaowaloby to: Pytanie: Posiadam obywatelstwo polskie. Mój/oja mąż/żona jest obywatelem Kanady. Nasze dzieci urodziły się w Kanadzie i posiadają obywatelstwo kanadyjskie. Czy dzieci nasze posiadają obywatelstwo polskie? Odpowiedź: Dzieci z małżeństw mieszanych tracą obywatelstwo polskie jeżeli rodzice w terminie trzech miesięcy od dnia urodzenia dziecka, zgodnie oświadczą przed właściwym organem (dla osób zamieszkałych poza Polską jest to Konsul RP), że dla dziecka wybierają obywatelstwo wyłącznie kanadyjskie, albowiem takie posiada rodzic, który jest cudzoziemcem. W przeciwnym razie dzieci zachowują obywatelstwo polskie. ale wy nie jestescie malzenstwem wiecTwoje dziecko powinno miec obywatelstwo polskie

To jakie obywatelstwo ma dziecko reguluja przepisy danego prawa. Np. w Stanach obywatelstwo nabywaja dzieci, ktore sie tam urodzily lub dzieci ktore maja jednego rodzica z obywatelstwem amerykanskim, a w Polsce jedynie dzieci ktore maja rodzica Polaka. Chyba, ze zostaly znalezione na naszym terytorium bez rodzicow. Widocznie w Anglii nie jest stosowane ius soli (prawo ziemi ) tylko ius sanguinis - prawo krwi. W ten sposob Twoje dziecko zostalo w Angli uznane za obywatela polskiego - matka Polka, bo fakt ze jest zarejestrowane na Twojego partnera nie znaczy ze on jest jego ojcem.

Gość kafeteriapl
TO zalezy od kraju w jednym jest tak ze jak sie dziecko urodzi to ma obywatelstwo danego panstwa. A w drugim przypadku decyduja wiezy krwi.

Gość Gotika
Dzięki Kamina za pomoc, tylko czy ja zdąze to wszystko załatwić ..., zła jestem też na siebie ze nie sprawdziłam wcześniej . mam bilet zarezerwowany do Polski na 25 lipca.. dupa zimna :(

tzn. ze Twoje dziecko jest apatryda - bezpaństwowcem :). W Polsce urzedy nie wiedza, ze sie urodzilo, a w Anglii urzednicy blednie domniemuja ze jest oficjalnym obywatelem Polski :). Nie masz wyjscia - musisz zglosic urodzenie dziecka u polskich organow i dopoki nie wezmiesz slubu z partnerem bedzie ono mialo obywatelstwo polskie. W momencie slubu podejmiesz decyzje ktore obywatelstwo otrzyma dziecko - bo zgodnie z prawem polskim nie mozna posiadac podwojnego obywatelstwa.

Gość co prawda
ja nie z Anglii,w Niemczech urodzilam syna,bylismy bez slubu,po urodzeniu syn,dostal moje nazwisko,ale zaraz po tym ustalilismy ojcostwo i maly mial po ojcu nazwisko i od razu dostal obywatelstwo niemieckie,nigdy nie zglaszalam do zadnego urzedu,w Polsce ze mam dzieci:-O,a jestem Polka i mam polskie obywatelstwo,ale mam tez wize stala takze jestem z innego przypadku. Co kraj to obyczaj:-D Zycze powodzenia i glowa do gory,na pewno sie wszystko ulozy:-)

to ze dal nazwisko to nie znaczy ze jest ojcem. Nie wiedza w Anglii czy to jest faktycznie jego dziecko czy po prostu kogos poprosilas zeby dal Twojemu dziecku nazwisko. Gdyby ten drugi fakt byl rownoznaczny z nadaniem obywatelstwa, wtedy uzyskanie go dla dziecka nie byloby wcale problemem.Dlatego domniemuja ze ojcem dziecka jest maz matki.

Gość Gotika
Ojej no tak Kasiasek masz racje , a co oni myślą ze ajk sie jest z mezem to już nie można sobie z kims innym dzieciaka machnąc??:):), zartuje teraz oczywiście a jakby tak zrobic testy genetyczne , moż e by uznali?:)

Gość co prawda
jak pisalam bylam w urzedzie i ustalilismy ojcostwo,byl tlumacz i wszystko odbylo sie formalnie,kupa papierow itd. na pewno u was tez cos takiego sie da zrobic

Gość z tego co słyszalam
kurcze w niemczech samotne matki mają baaardzo dobrze szkoda ze nie ma obywatelstwa niemieckiego :o

Gość głos prwanika
wiele krajów wprowadziło w ostatnich latach takie obostrzenia, ze dziecko nie tylko musi mieć jednego rodzica obywatelstwem, ale te drugie z rodziców musi mieszkać w danym kraju przynajmniej 5 lat (tak jesy=t w Niemczech). Jaka sytuacja jest w Anglii- musiałabys się skontaktować z kimś kto an się na prawie Angileskiem, bo niestety w kwestii przyznawania obywatelstwa każdy kraj posiada autonamię i nie a w tej sferze żadnych umów miezynarodowcyh.

Gość Gotika
Da sie zrobic napewno , jak juz nie będzie jakiejś kary za niezgłoszenie:), tylko teraz mam dwa miesiace do wyjazdu to mnie wkurza ze chyba do Polski nie pojadę:(:(:(

co prawda - mozesz miec racje ze jest to uniwersalna procedura, w ktorej ojciec dziecka oficjalnie potwierdza ze jest tym ojcem, zaswiadcza to matka. Domyslam sie, ze w takiej sytuacji ten ojciec dziecka rownoczesnie zgadza sie na ponoszenie kosztow utrzymania dziecka. To taki system zabezpieczajacy, zeby matki za samo nazwisko - chocby obcego czlowieka -nie otrzymywaly dla dziecka obyw. angielskiego czy jakiegos tam. Bo w przypadku gdy jestescie malzenstwem domniemuje sie ze ojciec dziecka to maz matki. Nawet gdy dziecko urodzi sie czarne, a wy jestescie biali ;).

Gość co prawda
jakos dziwnie,urodzilam syna,nie mielismy slubu,syn dostal obywatelstwo,potem slub i wiza,na okres nieokrslony,po 2 latach rozwod i nadal jestem w Niemczech a dzieciak z obywatelstwem kazde dziecko urodzone w niemczech,majac ojca niemca ma i dostanie obywatelstwo a ty mozesz razem z nim siedziec bo jestes jego matka i jeszcze panstwo na was placi

Gość głos prwanika
w Polsce nikt nie zabrania posiadania obywatelstwa podwójnego, jedynie jeśli masz Polskie obywatelstwo, to na terenie polski w oficjalnych dokumentach i w kontakcie z urzędami tylko jego możesz używać

Jesli dziecko raz dostalo obywatelstwo to nie mozna mu juz go zabrac, nawet jesli rodzice sie rozwiedli. Kazde dziecko urodzone w kazdym kraju majac za ojca mieszkanca tego kraju moze uzyskac jego obywatelstwo. ale za ojca w sensie prawnym, a nie tylko emocjonalnym. No, a matka do 18 roku zycia dziecka ma obowiazek z nim przebywac w tym kraju (no chyba, ze oboje sie przeprowadza gdzie indziej).

Gość z tego co słyszalam
O podwójnym obywatelstwie dzieci imigrantów Socjaldemokraci z SPD i ich przyszli partnerzy koalicyjni zdecydowali 14 października w toku szóstej rundy rokowań koalicyjnych, że nowy rząd wystąpi o przyznanie podwójnego obywatelstwa urodzonym w Niemczech dzieciom cudzoziemców. Obie partie porozumiały się w sprawie tej rewolucyjnej zmiany w niemieckim Kodeksie Obywatelstwa, który opierał się dotychczas na "prawie krwi". W Niemczech, gdzie mieszka ponad 7 mln imigrantów, dotychczas urodzone tam dziecko cudzoziemców otrzymywało jedynie obywatelstwo rodziców. Przyszła minister sprawiedliwości Herta Dauebler-Gmelin (SPD) wyjaśniła, że obywatelstwo niemieckie otrzymają urodzone w Niemczech dzieci tych rodziców, którzy również urodzili się w tym kraju albo przyjechali tam przed ukończeniem 14 roku życia. Jednocześnie koalicjanci zdecydowali, że z 15 do 8 lat zostanie skrócony okres zamieszkiwania w Niemczech, wymagany przy staraniach o naturalizację. Cudzoziemiec, który otrzyma obywatelstwo niemieckie będzie mógł zachować obywatelstwo i paszport kraju z którego pochodzi. Powrót do strony tytułowej

Gość głos prwanika
tylko tyle - lex retro non agit więc jeśli urodziłaś kilka lat temu to dziecko, to stosowała się jeszcze stara ustawa do niego i nie możesz na tym przykładzie wyciąga wniosków jak jest teraz

Gość głos prwanika
to do sytuacji przedstawionej przez co prawda

e tam. Czasem \"agit\" - jesli dziala to na korzysc zainteresowanego.

Gość głos prwanika
tak bardzo czasem

Gość dziwne.....
Do "Kasiasek" : Z tym, że w Polsce nie mozna mieć podwójnego obywatelstwa to chyba nie jest prawda....mam kuzynów którzy takie mają i posługują sie dwoma paszportami itp.

tak jak ci prawnik napisal wyzej - jako tako nie uznaje sie 2 obywatelstw -tzn. ze nie mozesz bedac ob. polskim poslugiwac sie w urzedzie np. papierami amerykanskimi, albo powolywac na prawa amerykanskie. a \"agit\" to akurat w tym przypadku jedna z form czasownika \"ago\" - działać (np.)