Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość _____ESkSkS______

Renta rodzinna a staż....pomóżcie....

Polecane posty

Gość _____ESkSkS______

Witam! Mam pytanie, czy jesli pobieram rentę rodzinną po ojcu w wysokości ok.350zł, to czy jesli pojedmę staż to renta ta przepadnie..mam 19 lat zamierzam dalej kontynuowac naukę na studiach zaocznych, lub w szkole policyjnej...i czy renta ta również nie przepadni gdy podejmuję naukę w szkółce policyjnej...Proszę o odpowiedź:) Z góry dziękuję:)

Gość _____ESkSkS______
Nikt się nie orientuje ?

Gość nie wiem jak to jest ze stażem
ale ja pracuję na pól etatu i pobieram rentę rodzinnę, studiuje zaocznie.

nie sądze, żeby renta Ci przepadła jeśli zaczniesz naukę w szkole policealnej, w końcu to też jest kontynuowanie nauki. Najlepiej zasięgnij informacji w instytucji która wypłac Ci rentę rodzinną.

Gość _____ESkSkS______
ja właśnie też nie wiem :/ wiem że staż wynosi jakos 460zł może to zależy od tego żeby nie przekroczyc jakiejs kwoty?

Gość _____ESkSkS______
tylko to nie chodzi o szkołe policealną, a POLICYJNĄ...a to moze byc różnica bo szkoła ta nie jest jako tako szkołą naukową wiecie nauka, zaliczenia itd. tylko szkoleniem

to wszystko zalezy jaki staz. ogolnie mozesz zarabic do jakiejs konkretnej kwoty, dokladnie musisz spytac w zusie, ale to nie jest wcale taka mala kwota patrzac na zarobki... natomiast jesli chcialabys staz z urzedu pracy to jest problem, poniewaz majac rente rodzinna nie zostaniesz zarejestrowana jako bezrobotna, czyli decyzja nalezy do ciebie, bo przeciez zawsze mozesz zrezygnowac z renty... bez sensu to jest, ale nic nie mozna zrobic.pzdr

w moim przypadku to jest tak, że nie moge przekroczyć kwoty 1.700,00zł żeby renta rodzinna mi nie przepadła.

Gość _____ESkSkS______
Acha to czyli o stażu mogę zapomniec...niestety w moim o innej pracy nie ma mowy...bo wszedzie jej brak...a jedynie staż pracodawcą się opłaca i to najszybciej się zacznie...czy jesteście pewne ze na staz z urzędu pracy nie ma szans?

jesli możesz to napisz gdzie jest ta szkółka policyjna, bo mnie to interesuje, a w okolice której mieszkam ostatnio zlikwidowano szkółkę policyjną.

idź najlepiej do UP i ZUS-u i się o wszystko wypytaj, oni tam najlepiej wiedzą i Ci doradzą co masz zrobić.

o...tak myślałam, że chodzi Ci o Katowice, to chyba już jedyna szkółka policyjna na południu PL

Gość _____ESkSkS______
Z reguły te babeczki tak powiedza ze i tak sie nic nie wie:/ znam to z doświadczenia...pytam tutaj bo moze jakis student prawa, administracji akurat sie natrafi na ten post:)

a tak pozatym to moja koleżanka odbywa w tej chwili staż w instytucji państwowej i renta jej nie przepadła, rentę rodzinną wypłaca jej ZUS...

o tyle jestem pena, ze we wroclawiu tak bylo jeszcze miesiac temu, siostra sie starala, w efekcie zrezygnowala ze stazu, bo renty miala wiecej niz na stazu by dostawala. nie wydaje mi sie zeby przepisy w tym czasie sie zmienily natomiast co do tego czy dostaniesz rente uczac sie w jakiejs konkretnej szkole to dowiedz sie bezposrednio w zusie, ewentualnie w tej szkole.

bo te przepisy są tak pogmatwane że ani te babki w zusie nie wiedzą jak jest do końca ani prawnicy...każdy mówi co innego

Gość _____ESkSkS______
Chodzi mi konkretnie o taką sytuację...od października zaczynam studia na dziennikarstwie...no a skoro sa one zaoczne, to bezsensem jest siedzenie 2 tyg w domu...a, ze w moim miescie jest lokalna gazeta to myslałam tam o stażu...i teraz własnie nie wiem czy bezpośrednio isc do gazety, czy przez urząd pracy...nie wiem co lepsze...a tym bardziej, że urząd nie zawsze musi miec akurat takie propozycje...kiedys naświetlono mi taką sytuacje, że do urzędu pracy się idzie i oni staż dobierają w przypadku studentów do kierunku kształcenia...wiec gdyby tak bylo to suuuuuper:)

jak masz konkretna firme, w ktorej chcesz odbyc staz, to idz bezposrednio do nich. jezeli oni beda cie chcieli na taki staz to musza podpisac umowe stazowa z urzedem pracy, a ty musisz byc w tym urzedzie zarejestrowana jako bezrobotna (mozesz to zrobic jak juz bedziesz pewna, ze oni gazeta cie chce - nie kazdy chce sie rejestrowac u up). dalej to juz cie poprowadza w up, dobrze jest jeszcze wiedziec numer umowy stazowej z interesujaca cie firma ( z reszta w firmie tez cie pokieruja jesli beda zainteresowani twoja osoba). dobra znikam, jak cos to najwyzej jutro sprobuje odpowiedziec

Gość _____ESkSkS______
dziękuję za pomoc=)

Gość GooooRRRRiLLLLLAAAAAAaaa
staż moga podjąc osoby bez dochodu...