Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anetka1988

Mam kila pytań odnośnie antykoncepcji... odpowiecie??? HELP ME

Polecane posty

Gość Anetka1988

1) czy zanim zacznę uprawiać sex powinnam iść do ginekologa? czy wystarczy abym stosowała gumki bez wiedzy i interwencji lekarza? 2) w ile dni po zażyciu pierwszej tabletki antykoncepcyjnej, zaczyna ona 'działać' ??? 3) czy pigułki anty są dobrą metodą antykoncepcji dla 18latki? 4) Jeśli w powyższym pytaniu odpowiedzieliście NIE to napiszcie mi co powinnam stosować jeśli nie to (same gumki odpadają) 5) jak stosuje się i czy mają większość skuteczność od tabletek PLASTRY HORMONALNE? 6) czy tabletki antykoncepcyjne albo plastry hormonalne powodują problemy z późniejszym zajściem w ciąże??? 7) czy globulki dopochwowe utrudniają bardzo skutecznie drogę plemnikom do kom jajowej i czy mogą być stosowane bez prezerwatywy? 8) czy prezerwatywy ze środkami plemnikobójczymi powodują podrażnienia penisa? 9) co ma na celu produkowanie prezerwatyw nawilżanych? do czego takowe się przyczyniają? większa skuteczność?:| proszę o odpowiedzi na powyższe pytania, bo niedługo pewnie zacznę uprawiać sex a z antykoncepcji jestem ciemna:(

Gość gfdgfdgdfgfdgfdgfd
1. Do ginekologa powinno się chodzić od około 16 roku życia przynajmniej raz w roku. 2. Od razu 3. Nie zawsze, jeśli na coś chorujesz to dla ciebie będzie dobre coś innego (potrzebna wizyta u ginekologa i badania) 4. To ustali lekarz ginekolog a nie my 5. Plasterków nie polecam, chociaż skutecznośc mają zbliżoną 6. Dobrze zażywane napewno problemow nie powodują, chyba że stosujesz je latami (nieprzerwanie przez ok. 10 lat) 7. Mogą, ale seks traci wtedy swój urok, takie globulki strasznie się "pieknią". Ich skutecznośc jest mniejsza od tabletek. 8. Czesto tak bywa... 9. Wpływa to na doznania faceta i Twoje jeśli cierpisz na tzw "suchność pochwy"

Gość Anetka1988
a ja odnośnie 9... jak wpływa na doznania? w sensie pozytywnym czy negatywnym??? tzn. jest mu przyjemniej? dzięku za poświęcenie i odpowiedzi na te wszystkie może i głupie pytania;) :*

Gość gfdgfdgdfgfdgfdgfd
Pozytywnym. Jeśli cierpisz np. na suchość pochwy to dobrze jest też stosować jakiś żel nawilżający (do kupienia w aptekach ok. 15 zł) Prezerwatywa może powodowac uczulenia zarówno u Ciebie jak i u męzczyzny. Sa prezerwatywy nielateksowe np. avanti paczka kosztuje ok. 55 zł. Ale to wszystko i wiecej powie Ci ginekolog, mozesz sie wybrać do niego z chlopakiem. A najlepiej.. poczekaj ze wspolzyciem... moze nie do 30stki, ale najlepiej zacząc je około 22-25 roku życia :) dużo w życiu się zmienia, i czasami nie możemy cofnąć czasu choćbyśmy chcieli... zastanów się.. powodzenia 🌻

Gość Anetka1988
nie no ja jestem z chłopakiem 1,5 roku, on nie nalega, ale my byśmy już chcieli bo go kocham barrrrdzo:) i się zastanawiem jakieś rady jeszcze dla mnie?

Gość anii
Powiem Ci, że szczerze, że też radzę Ci jeszcze poczekać ze współżyciem. Oczywiście podziwiam Twoją wielką dojrzałość, co do tej kwestii. Wiesz, to na prawdę nie jest, ta sama sytuacja jak się zachodzi w ciąże w wieku 18 lat, a w wieku 22 lat. Pewnie nie skończyłaś jeszcze szkoły średniej? wiem że w Twoim przypadku, to na pewno byście uważali, no ale i bardzo roządne nastolatki zachodzą w ciążę.

Gość Anetka1988
my jeszcze nie chcemy, najpierw jakiś peeting czy coś, ale myśle że w wakację już to zrobimy;) bardzo obawiam się ciąży ale czuję że już dojrzałam do tej decyzji

Gość _StudentkA_
Idź do ginekologa i pogadaj z nim o antykoncepcji. On opowie Ci dokładnie o działaniu każdej metody, wyjaśni stopień ryzyka zajścia w ciążę przy każdej z nich, dobierze najlepszą dla Ciebie metodę. Powodzenia i samych dobrych decyzji zyczę 🖐️

Gość Nadinkaka
18 lat to na pewno nie za mało na rozpoczęcie współżycia. Myślisz o antykoncepcji więc dojrzała zapewne też jesteś. Udaj się do nginekologa, on Cię zbada i zapisze Ci odpowiednie tabletki. Ja prezerwatywom nie ufam, stosując je na początku co miesiąc panikowałam czy ja aby na pewno nie jestem w ciąży.

Gość anii
Jeśli bardzo obawiasz się ciąży, to chyba nie jesteś jeszcze gotowa do współżycia, bo decydując się na seks musisz brać pod uwagę ewentualną ciąże i nie możesz się jej chorobliwie bać, bo wtedy seks nie będzie dla Ciebie żadna przyjemnością.

Gość anii
Biorąc pod uwagę Twoją rozwadzę wydaje mi się wpadka jest mało prawdopodobna. Tylko mam taką opinię o tym, że to może Ci zabrać trochę radości życia, ta obawa żeby nie wpaść. W wieku 18 lat, to według mnie powinno się myśleć, dążyć do tego, aby dostać się np. na wymarzony kierunek studiów, starać się wyjechać na jakieś fajne wakacje ze znajomoymi i tego typu podobne rzeczy. Pomyśl sobie, że wyjeżdzasz na jakieś wymarzone wakacje i okres Ci się spóźnia, może to ciąża, a może nie, przez tydzień na wakacjach myślisz tylko o tym. Tak być nie powinno...

Gość Anetka1988
no AŻ tak to się nie boję, ale trochę stres jest z racji tego że to pierwszy raz i wogóle... to chyba normalne, nie? ;|

Gość anii
normalne, że się obawiasz jak pierwszy raz. weź moje rady jako szczere rady straszej koleżanki.

Gość Anetka1988
dziękuję:* starsza koleżanko:P a ile masz lat?

Gość anii
Myślenie aby nie zajść w ciążę jakby nie było jest obciążeniem na psychikę, a wieku 18 lat tego obciążenia można spokojnie uniknąć. Oczywiście wiadomo sesulaność nie śpi, bliska osoba pobudza zmysły, tylko czy warto już teraz pakować się w ewentualne tabletki? Rozmawiałaś może o antykoncepcji z mamą?

Gość anii
mam 24 lata.

Gość Anetka1988
anii---> rozmawiałam z mamą, ona przestrzegała mnie aby nie truć organizmu niepotrzebnie jakąś chemią, ale ja już sama nie wiem:( z drugiej strony to czy branie tabletek na krótki czas (od czerwca do połowy września mniej więce;)) może powodować komplikacje w późniejszym życiu? chodzi o problemy z ciążą:P bo wydaje mi się że porzez te kilka miesięcy nic złego sobie 'nie wyhoduję w brzusiu:P ) a przynajmniej mam taką nadzieję;) co sądzicie o moim podejściu? :P

Gość Wioletka
przemyśl swoją decyzje jeszcze 100 razy.teraz kochasz swojego chłopaka być może będziesz z nim na zawsze a być może za pare miesięcy miłość zgaśnie ,różnie w życiu bywa.ja byłam bardzo ostrożna stosowałam regularnie tabletki i prezerwatywy i mam słodką córke

Gość anii
Oj Wioletka chyba z tym uważaniem biorąc tabletki i stosując prezerwatywy, i ciążą, to nie było tak do końca. Na pewnio nic nie zaniedbaliście?

Gość Wioletka
nie było nic zaniedbane tabletki brałam regularnie o tej samej porze nigdy nie zdarzyło mi się zapomnieć,moja ciąża poprostu musiała być tak sobie to tłumacze bo podczas ciąży spotkało mnie dużo nieszczęść (byłam pobita po brzuchu) a jednak moja córcia się urodziła tak musiało być ale do tej pory nie pojmuje dlaczego tabletki i gumki nie działały teraz biore tabletki i jest wszystko ok

Gość anii
Cuda się zdarzają, ale wybacz moja racjonalność nie może te przyjąć do wiadomości. Chcesz powiedzieć, że wpadłaś uzywając nienagannie równocześnie gumek i tabletek? Szczerze współczuję Ci złych przejść.