Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja23

świadkowanie

Polecane posty

Gość ja23

dobra koleżnka ( znamy sie z podstawówi jeszcze) poprosiła mnie żebym została jej świadkową na ślubie. zgodziłam się. mam teraz takie pytanie, bo w ogole sie na tym nie znam- jaki prezent?/ to nie ma byc duze wesele, tylko przyjecie weselne. i co nalezy do obowiazkow siwadka?? co przygotowuje?? co zalatwia tez przed slubem?? prosze o pomoc, nie chce zle wypasc....

Ja rowniez bédé swiadkowá we wrzesniu u mojej siostry. Jesli chodzi o prezent, to nie ma znaczenia czy jestes swiadkowá czy nie, ale w jakiej zarzylosci jestescie. Obowiazki - strojenie sali, towarzyszenie we wszystkim pannie mlodej (nie tylko w trakcie slubu i wesela ale i przygotowania). Bedziesz musiala zabawiac gosci - do kazdego podejsc i zapytac jak sie bawi, porozmawiac..., wieczor panienski, ... kurcze, zapomnialam, ale jak sobié przypomné to dopiszé ;)

Zabawiać gości? Buhehe, chyba oszalałaś. Ona tam nie ma robić za klowna...

Gość przyszłaPannaMłoda
Hmm, Takorzeczy - troche przesadzasz, świadkowa nie musi aż tyle robić :) U nas świadkowa: - składa podpis w kancelari parafialnej - w kościele tylko stoi i jakby mi sie zaczął źle układać welon to poprawia - po mszy odbiera kwiaty - na oczepinach zdejmuje welon I TO WSZYSTKO !!! Niestety zabawianie i rozmawianie z gośćmi należy do państwa młodych i ich rodziców w żadnym wypadku nie do świadka ! A sale najczęściej ubierane są przez właścicieli lokalu, no chyba że tam akurat nie, to wtedy możesz pomóc jeśli cie o to poproszą

Gość allyson
witam przyszłą Świadkową!!! ja tez jestem świadkiem mojej najlepszej przyjaciółki, no i zgadaz sie z Tobą że do tego"stanowiska" należy dużo dużo wiecej niż tylko poprawianie welony, jak któraś z dziewczyn napisała. Jednak moc i siła twojego zaangażówania zależy tylko iwyłącznie od ciebie i panny młodej, jak bardzo ona ciebie potrzebuje i jak blisko ze soba jesteście. Ja będę "wtrącała" sie do wszystkiego-aby jak najcudowniej przeżyła swoje wesele moja Dorotka, pomijam tylko zabawianie gości bo to nie do nas należy, ale całą otoczkę zwiazanna z Panną Młoda przed i w trakcie ślubu boire na swoje wątłe barki:) ale przecież to jest cudowne uczucie być świadkiem osoby ktorą się kocha:):):)!!!!!

Gość ja tez bede swiadkowa
na slubie siostry we wrzesniu.. i zastanawiam sie czy jak pojde z osoba towarzyszonca to bede miala dla niego czas?? czy bede musiala wciaz byc przy pannie mlodej?? i jaka sukienke mozna ubrac swiadkowa?? czy jakiejs nie wypada??np gorset i spodnica??

Gość Upik Upik

Gość evcia83
ja tez bede niedlugo swiadkowa u przyjaciolki- to nie bedzie wesele, ale przyjecie weselne, bardzo male. panan mloda bedzie miala biala sukienke z koronki. ja jestem osoba pulchna- moge zalozyc spodnie ?? ale takie na kancik?? obowiazki- czyli poprawianie welonu, odbieranie kwiatow, zyczen, podpisy.. tak?? co jeszcze??.. a przed slubem?? a po slubie??

Gość zabawianie gosci to nie jest
robienie z siebie klowna tyllko eleagancka i sensowna pomoc pannie mlodej.Rozmowa, czestowanie przty stole itd . Zastepowiani zaaferowanej gospodyni jednym slowem.

Gość ....pękam ze śmiechu
ja byłam swiadkowa na weselu, miłam piekną suknie i szłam w kosciele za młodymi. Podpisywałam tez im coś w papierach . co do sali balowej,otóz sam wodzirej mówi co kto ma robic: np a teraz niech podejdzie swiadkowa i wyszuka wszystkie panienki z sali a swiadek niech przyniesie 4 wolne krzesła..........wszystko wiadomo co i jak bo przeciez nikt inny nie bedzie niósł krzesła i suzkał panienek, czy odpinał welonu, to sie uzgadnia juz z młodymi bo młodzi jak wiesz wszystko z wodzirejem tez wczesniej ustalają. nie trzeba zadnych kotylionów przyczepiac. ja powiem ze generalnie nie miałam zadnych obwiązków.

ja uwazam ze spodnie na kancik pasuja aczkolwiek pierwszy raz w zyciu słysze by jakakolwiek swiadkowa szła w spodniach, na poprawiny tak, ale raczej decyduj sie na sukieneczkę Ok? to slub a nie imieninki:) tak, odbierasz kwiaty, a po śłubie ...wracasz do domu i nic juz ciebie nie intereuje.

jezeli uwazasz ze ciągle będziesz przy swiadkowej to sie myslisz. ja będę miała brata i bedzie moim swiadkiem, a mój narzeczony wezmie siostrę. I powiem wam ze nie posadzę siostry narzeczonego(swiadkowa) przy moim bracie(swiadek) bo będą się zle czuć. Posadzę tak : towarzyszka świadka , swiadek czyli mój brat Ja jako Młoda,Mój Pan Młody, świadkowa czyli siostra narzeczonego mojego, osoba towarzysząca świadkowej czyli siostry mojego narzeczonego. czy dobrze zrozumiałas mnie?

któras zapytała o gorset i spódniczkę na swiadkową- jaknajbardziej własnie pasuje super ładna sukieneczka(prócz koloru czarnego oczywiście).granatowego i brązowego czy szarego tez bym nie polecała. to jest slub!!!!!!pamiętaj. radość i wesele.........i broń boze biała sukienkę aby swiadkowa nie miała.

do \"zabawa gości\" ----> a od kiedy to świadkowa bawi sie w kelnera i częstuje gości? z raguły świadkowe siedza przy osobnym stole z młodymi i mowy nie ma o jakimkolwiek czestowaniu gości. A co do zabawiania romową to tez rola młodych, ewentualnie rodziców, a nie swiadków. Jeśli świadkują zanjomi to przeciez w życiu nie wiedzili ciotek wiec nawet nie zamienią z nimi słowa. Inaczej gdy swiadkuje brat czy siosta wtedy pogadaja z ciotkami ot tak po prostu a nie z racji świadkowania :) a co do tych spodenek w kancik, to raz jeden bylam na weselu jak świadkowa była w garniturku, wyglądała owszem ładnie ale jednak sukienka dodałaby jej i szyku i elegancji :)

Kurcze ja 15 lipca bede swiadkowa u mojej przyjaciolki. I kompetnie nie wiem, jak mam sie ubrac i ile kasy dac. Jestem studentka i nie pracuje :( Ile kasy dajecie? A sukieneczka moze byc jasnozielona? I jakiego koloru bytu i torebka do jasnozielonej sukienki?

Gość teodora z wora
jak masz ładną długa jasnozielona to powiedz by zamówili ci wiązankę w tych kolorach tez i swiadek tez musi miec w butonierce ten kwiat co ty jasnozielonkawy, dobrze by było aby i tez on miał np seledynkowa koszule bądz krawat. super wygladaja świadkowie w podobnych dobranych tonacjach ale nie zawsze sie udaje , ja miałam swiadkowanie akurat z moicm ukochanym yto dogralismy sobie kolorystycznie wszystko

Gość evelaka
ja rowniez siwadkuje u kolezanki. to nie bedzie wesele a taka mala imprezka rodzinna, tylko najblizsze grono, bez tancow itp. studiuje, nie zarabiam sama, nie wiem wiec jaki prezent kupic, za ile, itp- jak wypada?? nie mam pojecia. poza tym czy moge ewentualnie zalozyc taki komplecik- spodnica ecru, ze zlotymi kwiatkami, z falbanka na dole koronkowa, i biala bluzka lniana ala marynareczka??? czy nie wypada tak jasno sie ubrac?? zglupialam totalnie. w koncu slubw lipcu, wiec lato- a ja nie bardzo wiem co ubrac. na pewno odpadaja suknie balowe, tudziez z gorsetami itp pierdolami. ta spodnica jest bardzo elegancka i odpowiednia na wielka gale, ale czy takie jasne kolory to nie przesada??

Gość też
Dziewczyny, ja świadkowałam mojej koleżance ze studiów. O tyle było nietypowo, że wychodziła za obcokrajowca, więc do Polski przyjechała specjalnie na ślub :) a potem zaraz się zbierała z powrotem. Pamiętam, że telefonowałam do jej mamy i proponowałam pomoc przy organizacji wesela, ale nie było to konieczne (koleżanka miała jeszcze do pomocy szwagierkę). Na samym ślubie zajęłam się głównie drugim świadkiem :D bo był obcokrajowcem i w dodatku niewierzącym, więc musiałam czuwać nad obrączkami i nad tym, żeby się facet odpowiednio zachowywał w czasie ceremonii :) Oczywiście podpisywałam dokumenty i odbierałam potem kwiaty. Tak naprawdę to najwięcej roboty miałam przy organizacji wieczorku panieńskiego :) Faktycznie cały był na mojej głowie :)

Gość eve66
A podsun jakies pomysly na wieczor panieniski??????? Plizzzzz :D

Gość motylekh
prosze pomóżcie mi jak ma wygladac wieczor paninski bo wychodze za mąż w październiku, a niedługo chce zrobić wieczór panienski jak ma on wygladać co ma być na nim i jak ma wyglądać?pomóżcie mi prosze