Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawostka

Luteranie - co o nich wiecie?

Polecane posty

Gość ciekawostka

Cześć! Mam takie pytanko czy LUTERANIE wierzą w Matkę Boską - Maryję? Bo nie wiem. Mam koleżankę LUTERANKĘ i jej sie o to nie pytałam, bo to tak niekulturalnie. I nie wiem czy ona wierzy czy nie wierzy. Ja jestem praktykującą chrześcijanką! I nam obu to nie przeszkadza! Prosze napiszcie co o tym sądzicie, bo ja już zgłupiałąm. :) Pozdro, czekam na odpowiedzi!!!!!!!!!!!

Gość kufaaaaaaaaaaaa
http://pl.wikipedia.org/wiki/Luteranie "Matkę Jezusa jako "błogosławioną między niewiastami" otaczają szacunkiem, lecz od tego szacunku daleko jest do czci, jaka należy się jedynie Bogu. Luteranie odrzucają kult świętych - modlić wolno się tylko do trójjedynego Boga. Pobożność ewangelicka opiera się głównie na posłuszeństwie wobec Słowa Bożego, na szczerej modlitwie, przykładnym życiu rodzinnym i sumiennym wykonywaniu wszelkich obowiązków." Masz :o

Gość ciekawostka
ooo...dzięki Wam wielkie! na pewno zajrzę na t stronki! Jesteście WIELCY!!!!!!!!!!!!!!

Gość Krambik
Ewangelicy uznają Matkę Boską - jako Matkę Jezusa, ale nie czczą Jej jak to jest u katolków. Czyli nie modlą się, nie uznają cudów Jej itd itp..tak samo nie mają świętych, patronów. Jedynie do Boga można się modlić - zresztą tę zasadę przyjmuję i u siebie, choć jestem katoliczką... :-)

Gość kikikikiki maupa
Heretycy i tyle.