Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kasienka_Sw

Prawa konsumenta!

Polecane posty

Gość Kasienka_Sw

Jak to jest-jesli kupujemy cos w sklepie to do jakiego czasu mozemy ta rzecz (oczywiscie nie uzywana) oddac-chodzi mi o ciuch konkretnie i na jakie prawo sie powolywac??

Gość Kasienka_Sw
nie bardzo moge tam znalezc o co mi chodzi-a chodzi mi o to-kupilam spodnice dla babci, okazala sie jednak za malo, wiekszych rozmiarow nie maja i chcialam zwrocic ew kupic w tym sklepie cos dla siebie, a babsko mi mowi ze tylko moge wymiec na ten sam fason bo ona ma kody... g...no prawda bo moze zrobic korekte sprzedazy a ja takiej spodnicy nie chce i juz!! i wiem ze to moge oddac tylko sie chce konkretnym prawem podeprzec

Gość tak sobie piszę i piszę
wiesz, zadzwoń do biura praw konsumenta w swoim mieście, oni chetnie pomagaja w takich nietypowych sprawach

Gość maroslaw83
wiem że niewypowiadam sie na temat ale potrzebuje pomocy mam zadanie z którym nie bardzo moge sobie poradzić POMÓZCIE Jean Mattel, obywatel francuski, ukończył wyższe studia ekonomiczne we Francji, po czym ukończył także dwuletnie podyplomowe studia księgowości i rachunkowości. Po kilku latach pracy kupił dom we Florencji i postanowił przenieść się na stałe do Hiszpanii. Po sześciu miesiącach pobytu w Hiszpanii przystąpił do konkursu na księgowego, jaki ogłosiła firma Finotto. Wymagania firmy co do kwalifikacji na to stanowisko (szczegółowo opisane w warunkach konkursu) pan Mattel spełniał w całości. Do konkursu przystąpiło dwóch kandydatów oprócz pana Mattel, przy czym obaj mieli ukończone jedynie licencjackie studia rachunkowości a także obaj mieli obywatelstwo hiszpańskie. Firma podjęła decyzję o zatrudnieniu kandydata z Hiszpanii motywując to tym, że pan Mattel jako obywatel francuski nie zna języka hiszpańskiego, którego biegła znajomość jest niezbędna w pracy. Należy dodać, że wśród wymagań ogłoszonych w konkursie nie było wzmianki o znajomości jakichkolwiek języków a sam konkurs nie przewidywał egzaminu językowego. a)Czy J. Mattel może wszcząć postępowanie przed Europejskim Trybunałem Sprawiedliwości zarzucając Finotto dyskryminację ze względu na obywatelstwo? b)Czy taka dyskryminacja jest dopuszczalna z punktu widzenia prawa wspólnotowego? c)Jak ocenić argumentację Finotto uzasadniającą wybór kandydata z gorszymi kwalifikacjami? Skorzystaj z przepisów Traktatu o Wspólnocie Europejskiej 1957 r. oraz Europejskiej konwencji o Ochronie Praw Człowieka i Podstawowych Wolności z 1950 r.

Gość agi511
Chciałam wszystkich poinformowac, ze prawo konsumenckie mowi ,ze jak koncert odwolany to musza zwrocic kase za bilet.Jesli nie chca idzie sie do rzecznika konsumentow ,ktory znajduje sie np.w urzedzie miasta i pisze sie listem poleconym ze jesli nie zwroca nam kasy w ciagu 2 tyg. to sprawa zostanie skierowana na droge postepowania cywilnego.To dziala.Mi bilety zwrocili i jescze sami mi sie prosili.Prawo jest po naszej stronie nie dajmy sie oszukiwac.Jak sie okazało to wielu ludziom nie chca zwrocic biletow jak koncert jest odwołany a nie ma sie paragonu.WALCZMY O SWOJE NIE DAJMY SIE PODŁYM ZACHŁANNYM LUDZIOM OSZUKIWAC.ONI TYLKO NA TO LICZA ,ZE JAK NIE ZWROCA KASY TO BEDZIE WIECEJ DLA NICH.SPRZEDAWCA NIE ROBI NAM ŁASKI ON MUSI ODDAC KASE.