Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Baska23

termin porodu

Polecane posty

Gość Baska23

Dziewczyny ktory termin porodu jest wazniejszy dla waszych lekarzy, ten wg om czy ten wg usg???

W karcie ciąży liczą wg ostatniej miesiączki i raczej tego się trzymają, bo jest to ogólnie przyjęty sposób liczenia terminu porodu. Tylko w przypadku kiedy z różnych przyczyn (np. bardzo nieregularnej miesiączki) nie jest w stanie go obliczyć bierze się inne metody pod uwagę. No i oczywiście w przypadku kiedy kobieta dokładnie zna datę poczęcia też mogą inaczej liczyć, choć nie wszyscy lekarze chcą takiej kobiecie uwierzyć ;)

Gość gumis
Moj lekarz kierowal sie tylko Usg ,bo mialam bardzo nieregularne cykle i choc wynikalo z obliczen komputera,ze termin mam na 12 to lekarz stwierdzil,ze wielkosc plodu wskazuje+10 dni,wiec 22.Ale to chyba zalezy od lekarzy.

Droga Basiu! Wedlug mojej praktyki najbardziej pewny termin to termin na najwczesniejszym USG. Wtedy najlatwiej oszacowac rzeczywistą długość życia (+ 2 tyg.) Ciaza trwa najczesciej 38 tyg. od chwili zaplodnienia. Ja mialam najwczesniejsze USG gdy obliczylo mi 6 tydz. i 3 dni. Trzymajac sie tego obliczylam sobie, ze 40 tydzien konczy sie 15 maja. Urodzilam 14 maja. A USG w 6-7-8 miesiacu obliczalo termin niedokladnie - od 7 maja - 27 maja... Wg ostatniej miesiaczki termin mialby byc tydzien wczesniej... mialam przesunieta owulacje, wiec termin ten byl nieadekwatny. Abstrahujac od ustalenia terminu - wazne sa badania w 9 miesiacu, gdy chodzi sie do gina co tydzien, bo wtedy widac jak wyglada szyjka i czy Twoje cialo jest przygotowane do porodu. Moim zdaniem najlepiej trzymac sie terminu z najwczesniejszego USG. Oto dokladny wiek ciazy.

Gość Alex_24
Dziewczynki, a powiedzcie mi prosze, czy na USG podawana jest przewidywana data porodu 266 dni od poczecia? Ja mam termin na 1 stycznia 2008 czyli ze do zaplodnienia doszlo 10 kwietnia?

witam ja mialam chyba juz ze 4 terminy porodu ostatni na 31 lipca wedlug usg a wedlug miesiaczki mam na 24 lipca , dzis bylam u lekarza na usg i znwu mam inny termin ,ale ten to juz przegiecie az mam na 3 wrzesnia czy mozliwa jest az taka roznica ????????prosze pomozcie , dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam . martwie sie bardzo!

Gość falori22
Z autopsji wiem, że terminy z usg nie zawsze się sprawdzają... pewien lekarz mi polecił fajny sposób liczenia prawidłowego terminu, a przy okazji nastepnej ciąży znalazłam go również w internecie tutaj - https://adamed.expert/jak-prawidlowo-obliczyc-termin-porodu/ w 100% sie sprawdzil wiec polecam zajrzec

Gość gość
nic nowego. :O