Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość świadek

świadek na sprawie rozwodowej

Polecane posty

Gość świadek

Dostałam wezwanie na sprawę rozwodową koleżanki jako świadek. Niestety w sierpniu wtedy kiedy mam zaplanopwany urlop (=wyjazd) ze swoją córką. Czy muszę stawic się na sprawę? Co się stanie jak mnie nei będzie? Nie jest nic napisane czy obecność jest obowiązkowa.

Gość noob
musisz zgłosic wczesniej że cie nie bedzie, za niestawienie sie grozi odpowiedzialnosc karna niestety .

Gość świadek
Dzięki. Trochę mnie przestraszyłaś/eś. A jak się nie zgodzą na moja nieobecność? Moja córka nie wyjedzie na wakacje a ja stracę pieniądze???

Gość noob
nie wiem, ale moja kuyzynka miała rok temu taka samą sytuację ja ty; wcześniej prosiła kolezankę by nie wzywała jej jako świadka, miała umówiony termin na wyjazd, a tu zonk bo kolezanka i tak ja podała jako swojego swiadka :O niestety nie pamietam czy przełozyła wyjazd, czy tez wystarczyło wczesniej zgłosic sie w sądzie, wiem tylko tyle, ze własnie za niestawienie sie groziła jej kara (iles tam kasy chyba) :O

Wystarczy zgłosić wczesniej,najlepiej już teraz, powinni przesunąć termin.

Gość .. . . . .. .. ... .. .
obowiązek zeznawania w charakterze świadka jest tylko w sprawach karnych. zgłoś, że w danym dniu nie możesz uczestniczyć (zobacz czy nie wystraczy telefonicznie, a jak nie to krótkie pisemko wysyłasz poleconym) a i moim zdaniem jeśli np. nie zgadzałaś się na podanie cię jako świadka, to możesz w ogóle odmówić składania zeznań.

Gość świadek
a jak sądzisz co będzie czuła Twoja koleżanka? dzisiaj byłam na rozprawie.......sprawa o znęcanie... koszmar [bardzo sie bałam] i Wiesz pomogłam koleżance.. i jestem bardzo zadowolona że pomogłam udupić tego dupka.

Gość świadek
W przypadku mojej koleżanki to chyba formalność-oboje się już uzgodnili wszystkie warunki, zgodzili się, rozwód bez orzekania o winie. Świadka (mnie) podała bo podobno jest taki wymóg. Rozmawiałam z nią-wszystko w porządku. Ona z góry uprzediła mnie, ze jak nie będę mogła przyjść to ona może zapłacic za mnie grzywnę!! Ale ja nie chcę żadnej grzywny!

Nie ma wymogu podawania świadka. Okłamała Cię. Widać, że chce wymusić Twoją obecność.