Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agarek

CIAZA A SOLARIUM

Polecane posty

Gość agarek

czesc dziewczyny. tydzien temu spalilam sie troche na solarium i zaraz potem test wykazal ze jestem w ciazy, czy to nie zaszkodzi dziecku i jak myslicie czy w ciazy dozwolone jest opalanie na sloncu lub w solarium???? prosze odpowiedzcie

Gość malgorzatka26
slyszalam, choc nie z fachowego zrodla, ze nie powinno sie chodzic w ciazy na solarium. ja tez bylam w solarium, kiedy jeszcze nie wiedzialam, ze jestem w ciazy. Z moja dzidzia wszystko w porzadku, wiec chyba jej to nie zaszkodzilo. Ale przezornie lepiej nie chodz wiecej na solarium. Poczekaj na prawdziwe sloneczko. Pozdrawiam

Gość solarium
Absolutnie nie chodz na solarium w ciąży. Po 1 może to spowodować poronienie a po 2 takie promienie szkodzą bardzo dziecku i może się urodzić z róznymi wadami. Nie wydaje mi się żeby jednorazowa wizyta zaszkodziła dziecku ale lepiej nie kusić losu na przyszłość. Pozdrawiam

Gość agarek
dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam Was dziewczyny. Małgorzadko26 czy myslisz,ze w lecie moge troszke sie opalac na sloncu bo mi sie wydaje ze tez lepiej unikac. Choc musze powiedziec ze kocham lato i slonce i brzuszeek jeszcze nie bedzie taki widoczny wiec co o tym myslisz?

Gość gusia 1
hej.. jesli chodzi o to solarium to dziewczyny maja racje, unikaj! natomiast jesli chodzi o slonce, to ja osobiscie wychodzilam, tylko zmoczonym recznikiem zaslanialam brzuch no i glowe trzeba zaslaniac co by nie dostac jakiegos udaru! generalnie niektore kobiety w ciazy po sloncu maja plamy, ktore schodza dopiero po porodzie, wiec musisz sama zobaczyc, nooo i nie opalaj sie topless :)

Gość negri
Nawet kobietom, które nie są w ciąży solarium szkodzi!!! (nie tylko kobietom, oczywiście,lecz generalnie wszystkim, którzy z niego korzystają...Promienie UV przenikając przez wierzchnią warstwę naskórka, uszkadzają kolejne wrstwy NIEODWRACALNIE!!!! Niszcząc min. kolagen, odpowiedzialny za młodość, jędrność, elasyczność i nawilżenie naszej skóry. Tak więc, nie ma co się zastanawiać...odpowiedź jest jedna.... Znam ciężkie przypadki ...nazwijmy je..."posolaryjne" ....Tyle się o tym mówi, jakże błędnym przekonaniu, że to opalona skóra jest oznakiem zdrowia....hm...kiedy tymczasem, jest dokładnie odwrotnie..

Gość negri
Uzupełniam, bo coś urwałomoją wypowiedź.......... Nawet kobietom, które nie są w ciąży solarium szkodzi!!! (nie tylko kobietom, oczywiście,lecz generalnie wszystkim, którzy z niego korzystają...Promienie UV przenikając przez wierzchnią warstwę naskórka, uszkadzają kolejne wrstwy NIEODWRACALNIE!!!! Niszcząc min. kolagen, odpowiedzialny za młodość, jędrność, elasyczność i nawilżenie naszej skóry. Tak więc, nie ma co się zastanawiać...odpowiedź jest jedna.... Znam ciężkie przypadki ...nazwijmy je..."posolaryjne" ....Tyle się o tym mówi, pisze, przestrzega, apeluje, nawołuje....A ludzie i tak swoje...Tkwią w jakże błędnym przekonaniu, że to opalona skóra jest oznakiem zdrowia....hm...kiedy tymczasem, jest dokładnie odwrotnie..

Gość malgorzatka26
ja jestem przekonana ze wszzystko robione z umiarem jest ok. oczywiscie nie solarium tylko prawdziwe slonce. Nie mozna przesadzac i godzinami lezec na sloncu, ale unikac slonca tez nie nalezy. ja bylam na wakacjach i troche sie opalalam, ale zakrywalam brzyszek. Gdzies czytalam, ze dzidzius widzi ostre swiatlo i moze go razic, mimo ze ma zamkniete oczka. tak jakby patrzec na slonce przez dlon. pozdrawiam

Gość /łączenie tematów/
Temat: SOLARIUM w ciąży?? Można, czy nie?? 11:25 ona nieokreslona 11:29 lulilajj Najbardziej bezpieczne w ciąży jest jak najmniejsze ingerowanie w rozwój płodu, dlatego solarium w ciąży nie jest polecane. 11:29 lulilajj http://www.forumginekologiczne.pl/specjalista/ ep,427,Solarium%20a%20ci%C4%85%C5%BCa. 11:29 nowa346 nie zaleca sie chodzenie na soalrium podczas ciazy ,w kazdej ksiazce medycznej to pisze...wiec jesli nie chcesz zaszkodzic dziecku to lepiej sobie odpusc /dziewczynka!!!! [url=http://lilypie.com]http://bd.lilypie.com/LZOhp1/.png[/u rl] 11:31 ona nieokreslona Chciałam zapytac ja bylo u Was czy lekarze Wam odradzali... ppodobno promienie szkodza...nie chodzi tu o sam fakt opalania..tylko o przegrzanie...ktore moze podobno doprowadzic do poronienai..i stad moje pytanie..a te uwagi typu 11:33 lulilajj W czasie ciąży skóra ulega także znacznemu rozciągnięciu, przez co staje się nieco cieńsza, a tym samym podatna na przesuszenie. Nadmierna suchość skóry zmniejsza jej elastyczność, co może zwiększać ryzyko powstania rozstępów i gorszego powracania skóry do normy po porodzie. Podczas opalania w solarium bardzo niebezpieczna jest nagła zmiana temperatury. Może ona spowodować wzrost ciśnienia tętniczego krwi, co stanowi poważne niebezpieczeństwo dla ciąży. Dotyczy to szczególnie kobiet, u których w czasie ciąży ciśnienie tętnicze wynosiło powyżej 140/90 mmHg, Nagły wzrost ciśnienia może spowodować przedwczesne odklejenie łożyska i inne niebezpieczne powikłania ciąży. Poza tym należy pamiętać o tym, że w czasie ciąży zdecydowanie przeciwwskazane jest przegrzewanie ciała. 11:34 swirek_82 (swirek_82@go2.pl) A czy na solarium może iść kobieta karmiąca piersią?

Gość ona nieokreslona
OBJAWY I PRZEBIEG Powszechnie uważa się, iż solarium ma niekorzystny wpływ na cerę i skórę, ponieważ powoduje jej przedwczesne starzenie się oraz powstawanie zmarszczek, jak również zwiększa ryzyko raka skóry. Pomimo, iż nie stwierdzono, aby samo promieniowanie miało niekorzystny wpływ na płód, to nie zaleca się częstego korzystania z solarium w czasie ciąży, tuż po porodzie oraz w czasie karmienia piersią. W ciąży skóra odznacza się zwiększoną wrażliwością na promienie słoneczne, w związku z czym reaguje ona na promieniowanie wykorzystywane do „sztucznego opalania” bardziej intensywniej i dlatego, po seansach w solarium, mogą pojawić się poparzenia, przebarwienia na skórze, jak również różnego rodzaju alergie. Wskutek zmian hormonalnych często na twarzy ciężarnych pojawiają się różnego rodzaju plamy i przebarwienia (np. ostuda ciężarnych), które po opalaniu w solarium mogą się pogłębić i pozostawić stałe i nieodwracalne zmiany. W czasie ciąży skóra ulega także znacznemu rozciągnięciu, przez co staje się nieco cieńsza, a tym samym podatna na przesuszenie. Nadmierna suchość skóry zmniejsza jej elastyczność, co może zwiększać ryzyko powstania rozstępów i gorszego powracania skóry do normy po porodzie. Podczas opalania w solarium bardzo niebezpieczna jest nagła zmiana temperatury. Może ona spowodować wzrost ciśnienia tętniczego krwi, co stanowi poważne niebezpieczeństwo dla ciąży. Dotyczy to szczególnie kobiet, u których w czasie ciąży ciśnienie tętnicze wynosiło powyżej 140/90 mmHg, Nagły wzrost ciśnienia może spowodować przedwczesne odklejenie łożyska i inne niebezpieczne powikłania ciąży. Poza tym należy pamiętać o tym, że w czasie ciąży zdecydowanie przeciwwskazane jest przegrzewanie ciała. Dotyczy to zarówno opalania w lecie jak i w solarium. Nie znaczy to jednak, że korzystanie z solarium jest bezwzględne przeciwwskazane w czasie ciąży. Korzystanie z umiarem i wybieranie urządzeń, które nie rozgrzewają się zbytnio jest dopuszczalne pod warunkiem wykluczenia powikłań ciąży przez lekarza.