Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bynaaa

Stoickie usposobienie- ma to sens??

Polecane posty

Gość bynaaa

Chce komus powiedziec ze jest niewzruszony, twardy...czy moge mu powiedziec ze cechuje go stoickie usposobienie?

Gość stoickie usposobienie to
cecha pozytywna, taki chodzący spokój, cierpliwy, nigdy nie krzyczy ani nie przeklina, napisałaś, że ten ktoś jest niewzruszony i twardy, ja to odebrałam raczej negatywnie, jak kogoś kto nieuzewnętrznia uczuć, jest oschły, może nawet bez serca ?

Gość yhyyyyyyyyyyyyyyy
tu ie chodzi tylko o osobe, ktora nie krzyczy czy nie przeklina vhodzi tez o osobe, kta nie wyraza zandych emocji, nawet euforii czy radosci

Gość bynaaa
to jak to inaczej w takim razie ując?

Gość może kaleka emocjonalna
lub oschły, obojętny ?

Gość moze - psychopata

Gość bynaaa
a czy charakter a usposobienie to to samo?

Gość ło matko i córko
co innego zachowywac stoicki spokoj, a co innego miec stoickie usposobienie poczytajcie troche o stoicyzmie zanim zaczniecie rozmowe, naprawde!

Gość może kaleka emocjonalna
A może jakiś mądry termin ? Osobowość schizoidalna - zaburzenie osobowości, w którym występuje wzorzec zachowań zdominowany oderwaniem od relacji międzyludzkich i ograniczonym wyrażaniem emocji w kontaktach interpersonalnych. Kryteria diagnostyczne : brak lub znikome działania służące przyjemności chłód emocjonalny ograniczona zdolność wyrażania emocji wobec innych niezainteresowanie pochwałami i krytyką brak zainteresowania doświadczeniami seksualnymi preferencja samotnictwa pochłonięcie introspekcją brak bliskich związków niewrażliwość wobec norm społecznych

Gość bynaaa do ło matko i córko
to napisz roznice ok?

Gość ona chyba ma na myśli
że jak zachowujesz stoicki spokój to robisz to w określonych sytuacjach, czasami może nawet często ale stoickie usposobienie to znaczy, że całe twoje życie jest takie, wątpię czy dzisiejszy stoik (nawet jeśli został przez kogoś tak nazwany) wprowadza w swoim życiu filozofię stoicką, raczej bierze tylko życie jakim jest i zeby nie wiem co nie zdenerwuje się ani nie podskoczy z radości, jedynie przymie do wiadomości

Gość ło matko i córko
gdy ktos zachowuje stoicki spokoj, czyli niewzruszona postawe wobec bodzcow/wydazen drazniacych, mozemy rownie dobrze powiedziec, ze zwyczajnie potrafi panowac nad soba i trzymac swoje emocje w garsci mozemy tez powiedziec, ze ma zaburzenia w odbiorze otaczajacej rzeczywistosci lub jego postawa to tumiwisizm lub... mozliwe sa warianty gdy ktos jest stoikiem, cechuje go nie tylko i wylacznie zachowanie spokoju, ile postawa , pozwalajaca swiadomie odcinac sie od wydarzen z zewnatrz, dzieki czemu uniezaleznia sie od swiata i w ten sposob osiaga wlasne wewnetrzne szczescie

Gość bynaaa
to moge mu powiedziec ze zachowuje stoicki spokoj? bo nie reaguje na moje słowa, moje uczucia itp..

Gość np. zachowujesz stoicki spokój
w pracy, bo boisz się że ją stracisz lub zalezy ci na opinii a w domu to odreagowujesz, stoik z usposobienia zachować spokój przez cały czas

Gość powiedz mu że jest arogantem
że mu nie zależy, że jest ignorantem, ale nie stoikiem (jeszcze pomyśli że jest filozofem...)

Gość ten stoicki spokój w takim
kontekście możesz użyć jako drwinę, że na twoje starania, uczucia i emecje reaguje "stoickim spokojem"

Gość ło matko i córko
wydaje mi sie, ze ta osoba jest obojetna emocjonalnie moze nie posiada zdolnosci empatii a moze jej na Tobie zwyczajnie nie zalezy moze jest zbyt egoistyczna by przejmowac sie Twoimi slowami moze tez nie jest asertywna i nie potrafi wyrazic swoich uczuc lub wlasciwie zareagowac na Twoje slowa trudno powiedziec, nie znam tej osoby, sytuacji, slow do niej kierowanych :)

Gość chyba chodzi o to
że kobieta się zakochała a mężczyzna jej nie chce, te wszystkie terminy tutej nie bardzo pasują, bo mówia o osobach, które w jakiś szczegłony sposób zachowują się przez cały życie czyli w sposób ciągły, a tu facet jest zwyczajnie obojętny, dając do zrozumienia, że nie jest zainteresowany

Gość nie jest zainteresowany
tą konkretną osobą a nie wszystkimi, tylko ją tak traktuje

Gość bynaaa
tak, jestem zakochana, doszło miedzy nami do nieporozumienia, i teraz on nie odpowiada na moje smsy, i cche mu napisac jaki jest!!!!