Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mloda kuchareczka

Przebarwienia na garnkach Berghoff. Pomozcie

Polecane posty

Gość mloda kuchareczka

Kupilam niedawno komplet takich wlasnie garnkow - Berghoffa. Kto interesuje sie troche kuchennym ekwipunkiem, to wie pewnie, ze nie kosztuja one 100 zl. Maja grube dno, nawet na kuchenki indukcyjne. Wlasnie, garnki sa ladne, ale zaczely pojawiac sie w srodku przebarwienia (filoetowo-zoltawe). Myslalam, ze za malo je szoruje, za slaby plyn do naczyn. Zmienilam to i ... nic nie pomaga. Nie gotuje nic dziwnego, standardowo na gazie zatem .... dlaczego? :( Moze ktos cos mi poradzi albo wytlumaczy? Pomozcie!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mi sie tez na nich porobily przebarwienia i rozne niezbyt ladne rzeczy. nie wiem, jak temu zaradzic. niestety nie sa to garnki pierwszej jakosci. jedyna ich zaleta, to porzadne niby grube dna, ale widac i tu sa mankamenty. fakt, ze sa duzo tansze od innych garnkow wysokiej jakosci niestety mowi sam za siebie. a szkoda, bo obiecuja gruszki na wierzbie :( zreszta juz tu rozmawialysmy o tych garnkach: pozdrawiam Cie mloda kuchareczko i nie martw sie przebarwieniami. w koncu to nie brud ;) prawdziwe klopoty rozpoczna sie, gdy zaczna odpadac uchwyty itd. ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość za rzeką...
Chodzi wam o srebrne garnki z grubym dnem i termometrami na szklanej pokrywce? Zeby nie było plam na srebrnych garnkach trzeba je myć w taki sposób: - umyć normalnie z "tłustości" - zostawić do wyschniecia -przeczyścić szmatką ( nie gąbką) z mleczkiem do czyszczenia, z godnie z kółeczkami w środku zeby nie drapać "prostopadle" do kółek ew. można przeczyścić szmatka z odrobiną octu Niestety jak takie garnki mają być bez plamek to trzeba sie tak bawić;/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam, ja też jestem posiadaczką takich garnków i bardzo sobie je chwalę. U mnie tez pojawiły się te wstrętne plamy ale cif poradził sobie z nimi bez problemu. Ważne: nie drapać, tylko delikatnie przetrzec gąbką z cifem i po kłopocie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość siena
taaa tylko po ok roku używania termometry z pokrywek odpadają. Dbałam, chuchałam, a i tak odpadły. Co do jednego :0 I dupa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość za rzeką...
to może były jakieś wadliwe? Moje trzymają sie na szczeście dobrze i nicnie zapowiada się żeby chciały odlecieć..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kurde weźcie poczytajcie instrukcję wszędzie pisze że takie przebarwienia mogą powstawać ale to nie wpływa na jakość garnków są to naturalne odbarwienia a tu cytat \" wysoka temperatura przyczynia się do powstania na dnie lub ściankach naczyń osadu o zabarwieniu kolorów tęczy. Chodzi o nieszkodliwe zabarwienie dające się zlikwidować zwykłymi środkami do mycia naczyń, gdyby nie udało się ich zlikwidować proszę się nie martwić, jakość sporządzonych posiłków nie ulega pogorszeniu a naczynia nie tracą swoich właściwości\" koniec cyt.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie chodzi o to, czy garnki sa zwykle, czy nie zwykle, ale do powaznego kucharzenia musza by porzadne garnki z grubym stalowym dnem. takie zbyt tanie nie beda. a jeszcze lepiej jak sa z miedzia - super sie nagrzewa. poza tym dobre jakosciowo garnki maja bardzo glaka nawierzchnie, co w polaczeniu z grubym dnem daje super efekty - nieprzywieralnosc jedzniea np. wtedy nie trzeba sie uciekac do teflonow, a wiadomo - na teflonie to sie bardziej ugotuje niz usmazy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wniosek jest prosty: - Wrzystkie Gary są robione tym samym patentem - bite akutermicznie (ciśnieniowo) - Wrzystkie gary robione sa z tego samego materiału - stal nierdzewna 18/10 - patent - Większość Garów robiona jest w tych samych miejscach - ukraina, chiny TERAZ JEST KWESTIA KUPIĆ TANIE CZY DROGE?? Porównajmy: - Berghoff cena 380-1000 (znana firma belgijska) http://www.stalchem.sklepna5.pl/pokaz_produkty.php?idpodkat=14&str=1 - Vinzer cena 500-700 (mniej znana ale ma ponad 120 lat szwajcarska) http://www.stalchem.sklepna5.pl/pokaz_produkty.php?idpodkat=27&str=1 - Bachmayer cena 300-500 (w sumie nieznana niemiecka) http://www.stalchem.sklepna5.pl/pokaz_produkty.php?idpodkat=13&str=1 - Bergner cena 100-300 (znana firma belgijska) http://www.stalchem.sklepna5.pl/pokaz_produkty.php?idpodkat=15&str=1 - Lafaiet 270 (włoska nieznana) http://www.stalchem.sklepna5.pl/pokaz_produkty.php?idpodkat=23&str=1 - solingen Maibach 220 pln (niemiecka znana) http://www.stalchem.sklepna5.pl/pokaz_produkty.php?idpodkat=24&str=1 - Tiross 170 (chińska doś znana) http://www.stalchem.sklepna5.pl/pokaz_produkty.php?idpodkat=26&str=1 - Frico ok 150 pln (chińska nieznana) http://www.stalchem.sklepna5.pl/pokaz_produkty.php?idpodkat=18&str=1 -------------------------------------------------------------------------------------- Podsumowując fachowo klasyfikacja WG MNIE I OPIŃ INTERNETU: 1.Vinzer 2.Berghoff=bachmayer=solingen maybach=lafaiet=hoffburg=millerhaus....itd 3.bergner=frico=tiross=hoffner....itd ------------------------------------------------------------------------------ WIĘC PO CO PRZEPŁACAĆ...:) NO CHYBA ŻE INTERESUJE NAS LANSOWANIE NAPISEM NA GARNKU --------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------------ A co do problemu przebarwień-to włąściwości stali 18/10 powodują to, że dostaje dno koloru tęczy (fiolet, czerwień, biel....) Nie jest to wina produktu tylko właściwosc stali. Ja mam Zeptera i to samo sie dzieje - przebarwienia, czarne plamy - dla śmiechu powiem, że producęt umywa rece i twierdzi (zwykle daje gazetke do kartonu w jezyku angielskim) że to wina: - kwasowości potraw - zasadowości wody - złego przechowywania w loduwce - złych płynów (ponoć odradza sie cytrynowy):):) - itd WNIOSEK: NIEMA SZANS REKLAMOWAĆ GARNKÓ - i w sumie producet ma racje bo tak reaguje stal 18/10 z potrawami - -------------------------------------------------------------------- Zapobieganie , odbarwianie: moja rada: - raz na jakiś czas traw octem (gotuj ocet z wodą) - raz na jakiś czas gotuj sode z wodą - i jeszcze sól z wodą - czarnych plamek nie pozbędziesz sie sposobem kuchennym )może polerka) U MNIE POMAGA:) ps: z zawodu jestem chemikiem -wiec dodam aby sie nie martwić, bo reakcja stali z potrawami nie truje człowieka:) i nie wydziela toksyn

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kaliszanin
Te plamy powstają po wsypaniu soli do zimnej w ody w garnku. Można je usunąć w roztworze sody oczyszczonej lub amoniaku i tyle!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zawiedziona garnkami
Witam, jestem załamana wczoraj nabyłam garnki millerhause i nawet po zagotowaniu samej czystej wody pozostaja czarne plamki które nie da się usunąć. Poradźcie co zrobić. To wyglada bardzo nie estetycznie a tak marzyłam o pięknych garnkach. Może ktoś ma podobnie i zna sposób by te plamy nie wychodziły.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×