Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nateczka nateczka

OSPA

Polecane posty

Gość nateczka nateczka

Witam, mój 5letni synek ma ospę. wysypało go w sobotę, dziś piątek. Nie wiecie czy można z nim juz wychodzić? Od czego to zależy?

Gość PODNIEŚCI TENŻE TOPIC

Gość przy ospie nie mozna wychodzic
przez jakies 2 tygodnie. dopoki wszystkie strupki nie zejda..nie mozna wystawiac go na slonce.. ja jak mialam ospe to nawet w domu musialam lezec z zaslonietymi oknami :(

popieram przedmowczynię. Powiklania moga doprowadzic do silnego zapalenia pluc z zagrozeniem zycia.

Gość edytasz
Moja 5-letnia córka ma ospę trzeci dzień. Lekarz nie zalecał kąpieli. Mam syrop na swędzenie i puder w kremie poza tym rutinacea syrop. Dziecko robi się coraz bielsza. A ja nie wiem czy powinnam zaschnięty puder zmyć wodą i nałożyć nową warstwę? Czytam różne rzeczy i zgłupiałam do reszty... :/ Nie wiem czy mycie tego w końcu spowoduje odmoczenie czy nie mycie zapalenie... A krostki ma wszędzie-nawet w miejscach intymnych. A może zwykłym płatkiem-wacikiem z wodą przemyć i osuszyć tylko rączki, buzię pupcię i nóżki???

Gość to bzdura że nie wolno
się wtedy myć.

Gość to bzdura że nie wolno
W warunkach domowych najważniejsza jest odpowiednia pielęgnacja zmian skórnych, zmniejszająca świąd i nasilenie odczynu zapalnego. Służą temu dostępne bez recepty preparaty do nakładania na zmiany skórne, zawierające związki cynku oraz substancje przeciwświądowe i miejscowo znieczulające. Najpopularniejsze z nich to Puder Płynny, Puder Płynny z Anestezyną oraz Variderm. Puder płynny ma konsystencję nieco bardziej płynną, najlepiej nakłada się do małym pędzelkiem. Jego zaletą jest szybkie zasychanie, co jest szczególnie ważne u małych dzieci. Variderm ma konsystencję bardziej stałą, nakłada go się jak pastę przy pomocy dołączonej do opakowania łopatki. Variderm działa dłużej od Pudru Płynnego ale znacznie wolniej zasycha. Uwaga praktyczna: u mniejszych dzieci jest to kłopotliwe ponieważ zmusza do długiego czekania z ubraniem do chwili zaschnięcia zmian na tułowiu. Przy zmianach zlokalizowanych na twarzy długie zasychanie Varidermu stwarza ryzyko rozmazania pasty i zatarcia jej do oczu. Ospa nie wyklucza codziennych kąpieli, ale do momentu wyleczenia zmian skórnych powinien to być prysznic, a nie kąpiel w wannie. Jeżeli pomimo stosowania powyższego leczenia dziecko drapie skórę możliwe jest podanie doustnych preparatów uspokajających i łagodzących świąd, ale są one dostępne tylko na receptę. Ropne powikłania w miejscach zadrapań wymagają maści z antybiotykiem (także na receptę) lub nawet podawania antybiotyku doustnie. http://www.forumdermatologiczne.pl/specjalista/ep,380,Ospa%20wietrzna%20%E2%80%93%20leczenie%20zmian%20sk%C3%B3rnych