Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama102

pieniądze jako prezent

Polecane posty

Gość mama102

Zawsze byłam przeciwna temu, aby dawac komukolwiek,a zwłaszcza dzieciom, pieniądze zamiast prezentu. Ale ... mój 7 letni syn dokładnie chce co by chciał dostać (oczywiście orientuje się w raeliach finansowych rodziny) . Zdarza się coraz częściej, że zbliża się dzień urodzin czy imienin i syn mówi, że zabawka, którą by chciał będzie w sklepie np. za dwa miesiące. On chce czekać i nie ma z tym problemu. Już taki jest, że woli poczekac i dostać to, co chce niż dostać byle co. No i problem jest...czy dawac mu wtedy pieniądze na tę zabawkę w dniu urodzin? Podkreślę jeszcze raz, żeby nie było nieporozumień...to nie chodzi o drogie zabawki i o to, że dziecko jest rozpuszczone, tylko o to, że np. nie ma figurki konkretenego "gatunku" dionozaura i on chce poczekać.

Gość mama 102
co o tym sądzicie?

Gość dsdaddad
uważam, ze warto docenić pragnienia dziecka i w takim wypadku kasa to idealne rozwiazanie

chodzi o Twoje dziecko i Ty je znasz najlepiej! :) ja bym się cieszyła z takiej dojrzałości u siedmiolatka! jeśli wie, czego chce, to bym się nie wahała! dzieci nie często umieją czekać... może zamiast dać, tak po prostu, banknot, podaruj mu skarbonkę z \"wkładem\"? w ten sposób dziecko wiele się uczy!

Gość mama 102
Dzięki. W sumie się zgadzam , ale dawanie pieniedzy zawsze mi sie kojarzyło z tym, ze komuś się nie chce wysilić i pomysleć co uradowałoby jubilata. A mi chce się wysilic dla mojego syna, dlatego te pieniądze...hmmmm

Gość Mama Wiktora
Twoje dziecko pewnie do rozrzutnych nie należy. Ja zazwyczaj dostawałam coś innego, a potem tak długo suszyłam rodzicom głowę o nową, wyczekiwaną lalkę, że i tak ją dostawałam. Jeśli syn coś sobie upatrzył na urodziny i musi na to poczekać nic się nie stanie, nauczy go to cierpliwości i dążenia do wyznaczonych celów.