Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jakeje

Gdzie trzymacie natke pietruszki, koper, aby jak najdłuzej przetrzymac?

Polecane posty

Gość jakeje

? czy w lodowce, czy jak?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zamrażarka
w pudełeczkach po margarynie czy innych takich. moja mamusia tak robi :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ale mi chodzi o przetrzymanie
dla bierzacych potrzeb

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gumis
Pietruszki nie wolno na pewno trzymac w wodzie!Wytwarzaja sie wtedy bardzo szkodliwe substancje.Ja robie tak:swieza pietruszke siekam i zamrazam i wyjmuje ile potrzeba.Mrozona nie traci smaku i witamin,a juz na pewno nie zwiednie i nie zzolknie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zamrażarka
w takim razie lodówka. ja nie znoszę koperku ani pietruszki, ale za to szczypiorek najczęściej wkładam do szklanki wypełnionej do połowy wodą i do lodówki. ładnie sie trzyma.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lady mary
Może ktoś zechciałby sie podzielić sposobami na przechowywanie koperku i pietruszki na zimę?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość natkę pietruszki koperek
szczypiorek umyj w zimnej wodzie, wytrzep i włóż do foliowego woreczka i do lodówki. Zielenina będzie świeżutka conajmniej przez tydzień albo dłużej :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość poikohj
a czy szczypior mozna mrozic tak jak koper?czy jak sie do zupy doda koer czy natke to trzeba gotowac te zielenine w zupie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sposoby na pietruszkę: 1) suszona - suszę potem scieram w sitku, do słoiczka 2)w tym roku mam zamiar zrobić tak: po kroję świeżą, wkłożę do kostkarki (pojemniczek do robienia kostek lodu :P) i zaleję wodą przegotowaną, zamroże - powstaną gotowe kostki z pietruszką 3) okroić świeżą i w woreczku do zamrazarki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jejkujej
pietruszkę lub koperek dokładnie płukam i wkładam do czystego słoika, zakręcam i do lodówki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a co ze szczypiorkiem
jak przetrzymac? a wogole mozna mrozic szczypior?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Z mrożonym szczypiorkiem prób jeszcze nie robiłam... najlepiej zrobić próbę na małą skalę :). Szczypiorek znakomicie nadaje się do pędzenia w skrzyneczkach na parapecie - masz wtedy świeżuchny bez specjalnych zabiegów... no i odrasta jak trawnik:) Do pędzenia zimą świetnie nadaje się też cebulka - szalotka. U nas na wsi zwana także cebulką gromadkową bądź \"kupczatką\" (hi!hi!). Ta odrasta niestety słabiej od szczypiorku, więc trzeba stosować taką \"sztafetę\" i uprawiać szalotkę w trzech skrzyneczkach - w pierwszej cebulka świeżo zasadzona, w drugiej wzrasta a trzecią pożerasz !(bez skrzyneczki, oczywiście) :) Równiez polecam sposób z mrożeniem posiekanego koperku i naci pietruszki, tyle, że do posypania ziemniaczków lub zupy lepiej wygarniać z pojemniczka WIDELCEM , a nie palcyma - mrożonki bardzo \"lgną\" do paluszków i są duże straty surowca ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A ciekawe, swoją drogą, czy ktoś czynił próby mrożenia innych gatunków ziół - oregano, tymianek, lubczyk, bazylia? Bazylia suszona do pięt świeżej nie dorasta wszak...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gdzie bazylia ma pięty
?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ale ostatnio mroziłam paprykę czerowną i świetnie się mrozi. Starczyła na całą zimę oczywiście do potraw smażonych nie na surowo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mroziłam lubczyk,osobiście nie poczułam znaczącej różnicy.Jeśli idzie o zielony seler i natkę-mrożę całe gałązki-dziecki mi marudzą i cedzą zupkę.Mrożę też szpinak i szczaw.Paprykę polecam,bo do gulaszu nie odzowna a zimę pieruńsko droga.Alanka,blanszujesz ją wcześniej?Bo ja tak.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A dlaczego blanszujesz, Amitko ? Obierasz potem ze skórki? A mrozisz całe strąki, czy kroisz jakoś? Robiłam kiedyś leczo w słojach wecka - papryka właśnie, cukinia, cebula i pomidory. Czy ta papryka mrozona się nie rozciapka?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Imbirka_
tne i pakuje do malych pojemniczkow (np . po jogurtach) i zamrazam w zamrazalniku- moge je wyciagnac kiedy chce.. bezwzgledu na miesiac ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
natkę pietruszki i koperek w sezonie - trzymam w woreczku foliowym w lodówce. Zimą w woreczek lub słoiczek/puszkę i do zamrażalnika. Szczypiorek mroziła moja mama - jest ok, nic sie z nim nie dzieje, mozna dodawać do potraw.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Alex22-23
cześć czy mroziłyście może koper włoski w bulwie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja mam taki sposób od Pascala
pęczek szczypiorku płukamy w zimnej wodzie, delikatnie osuszamy i zawijamy w kawałek folii auminiowej,ale cały pęczek a na końcach zawijamy szczelnie. Powstaje taki "cukierek" i trzymamy go w lodówce nawt tydzień i jest świezy i jędrny jak nowy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja trzymam
w tęczowej szklarni z tupperware, również sałatę- warunek warzywa muszą być suche- 2 tygodnie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
na przyklad jakie te szkodliwe substancje?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×