Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jakeje

Gdzie trzymacie natke pietruszki, koper, aby jak najdłuzej przetrzymac?

Polecane posty

Gość jakeje

? czy w lodowce, czy jak?

Gość zamrażarka
w pudełeczkach po margarynie czy innych takich. moja mamusia tak robi :)

Gość ale mi chodzi o przetrzymanie
dla bierzacych potrzeb

Gość gumis
Pietruszki nie wolno na pewno trzymac w wodzie!Wytwarzaja sie wtedy bardzo szkodliwe substancje.Ja robie tak:swieza pietruszke siekam i zamrazam i wyjmuje ile potrzeba.Mrozona nie traci smaku i witamin,a juz na pewno nie zwiednie i nie zzolknie.

Gość zamrażarka
w takim razie lodówka. ja nie znoszę koperku ani pietruszki, ale za to szczypiorek najczęściej wkładam do szklanki wypełnionej do połowy wodą i do lodówki. ładnie sie trzyma.

Gość lady mary
Może ktoś zechciałby sie podzielić sposobami na przechowywanie koperku i pietruszki na zimę?

Gość natkę pietruszki koperek
szczypiorek umyj w zimnej wodzie, wytrzep i włóż do foliowego woreczka i do lodówki. Zielenina będzie świeżutka conajmniej przez tydzień albo dłużej :)

Gość poikohj
a czy szczypior mozna mrozic tak jak koper?czy jak sie do zupy doda koer czy natke to trzeba gotowac te zielenine w zupie?

Sposoby na pietruszkę: 1) suszona - suszę potem scieram w sitku, do słoiczka 2)w tym roku mam zamiar zrobić tak: po kroję świeżą, wkłożę do kostkarki (pojemniczek do robienia kostek lodu :P) i zaleję wodą przegotowaną, zamroże - powstaną gotowe kostki z pietruszką 3) okroić świeżą i w woreczku do zamrazarki

Gość jejkujej
pietruszkę lub koperek dokładnie płukam i wkładam do czystego słoika, zakręcam i do lodówki.

Gość a co ze szczypiorkiem
jak przetrzymac? a wogole mozna mrozic szczypior?

Z mrożonym szczypiorkiem prób jeszcze nie robiłam... najlepiej zrobić próbę na małą skalę :). Szczypiorek znakomicie nadaje się do pędzenia w skrzyneczkach na parapecie - masz wtedy świeżuchny bez specjalnych zabiegów... no i odrasta jak trawnik:) Do pędzenia zimą świetnie nadaje się też cebulka - szalotka. U nas na wsi zwana także cebulką gromadkową bądź \"kupczatką\" (hi!hi!). Ta odrasta niestety słabiej od szczypiorku, więc trzeba stosować taką \"sztafetę\" i uprawiać szalotkę w trzech skrzyneczkach - w pierwszej cebulka świeżo zasadzona, w drugiej wzrasta a trzecią pożerasz !(bez skrzyneczki, oczywiście) :) Równiez polecam sposób z mrożeniem posiekanego koperku i naci pietruszki, tyle, że do posypania ziemniaczków lub zupy lepiej wygarniać z pojemniczka WIDELCEM , a nie palcyma - mrożonki bardzo \"lgną\" do paluszków i są duże straty surowca ;)

A ciekawe, swoją drogą, czy ktoś czynił próby mrożenia innych gatunków ziół - oregano, tymianek, lubczyk, bazylia? Bazylia suszona do pięt świeżej nie dorasta wszak...

Gość gdzie bazylia ma pięty
?

Ale ostatnio mroziłam paprykę czerowną i świetnie się mrozi. Starczyła na całą zimę oczywiście do potraw smażonych nie na surowo

Mroziłam lubczyk,osobiście nie poczułam znaczącej różnicy.Jeśli idzie o zielony seler i natkę-mrożę całe gałązki-dziecki mi marudzą i cedzą zupkę.Mrożę też szpinak i szczaw.Paprykę polecam,bo do gulaszu nie odzowna a zimę pieruńsko droga.Alanka,blanszujesz ją wcześniej?Bo ja tak.

A dlaczego blanszujesz, Amitko ? Obierasz potem ze skórki? A mrozisz całe strąki, czy kroisz jakoś? Robiłam kiedyś leczo w słojach wecka - papryka właśnie, cukinia, cebula i pomidory. Czy ta papryka mrozona się nie rozciapka?

Gość Imbirka_
tne i pakuje do malych pojemniczkow (np . po jogurtach) i zamrazam w zamrazalniku- moge je wyciagnac kiedy chce.. bezwzgledu na miesiac ;)

natkę pietruszki i koperek w sezonie - trzymam w woreczku foliowym w lodówce. Zimą w woreczek lub słoiczek/puszkę i do zamrażalnika. Szczypiorek mroziła moja mama - jest ok, nic sie z nim nie dzieje, mozna dodawać do potraw.

Gość Alex22-23
cześć czy mroziłyście może koper włoski w bulwie?

Gość ja mam taki sposób od Pascala
pęczek szczypiorku płukamy w zimnej wodzie, delikatnie osuszamy i zawijamy w kawałek folii auminiowej,ale cały pęczek a na końcach zawijamy szczelnie. Powstaje taki "cukierek" i trzymamy go w lodówce nawt tydzień i jest świezy i jędrny jak nowy :)

Gość a ja trzymam
w tęczowej szklarni z tupperware, również sałatę- warunek warzywa muszą być suche- 2 tygodnie

Gość gość
na przyklad jakie te szkodliwe substancje?