Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jenixek

jak zlikwidować kwaśny posmak w ustach ??

Polecane posty

Gość jenixek

jw :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pewnie...
walczyc z nadkwasota żoładka!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość DGSdhasdsda
zjesc cos slodkiego? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość umyj zęby

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dr Posuwała
umyc zeby :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jenixek
umycie zebów nic nie pomaga ... jedzenie słodyczy też :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pewnie...
nadkwasotą of course

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jenixek
znalazłam :) POKARM I CHOROBA WRZODOWA DIETA A NADKWAŚNOŚĆ ŻOŁĄDKA POKARM I CHOROBA WRZODOWA Dieta nasila dolegliwości Tradycyjnie uważano, że choroba wrzodowa może być spowodowana przez nieprawidłowe żywienie - np. spożywanie potraw zbyt tłustych lub z dużą ilością przypraw oraz nadużywanie alkoholu. Obecnie medycyna stoi na stanowisku, że sposób żywienia, czyli tzw. kwaśna dieta nie ma decydującego wpływu na powstawanie choroby wrzodowej. Jednak spożywanie niektórych potraw i picie napojów alkoholowych może nasilić dolegliwości związane z wrzodem przez działanie drażniące na nerwy czuciowe zlokalizowane w uszkodzonej ścianie żołądka lub dwunastnicy. Z pewnością nieodpowiednia dieta nie ułatwia, ale utrudnia leczenie choroby. Pokarmy „kwasotwórcze” a pusty żołądek Naszym zdaniem ciągle należy być bardzo ostrożnym wobec nadużywania niektórych odżywek i alkoholu na tzw. „pusty żołądek”. Przykładowo czarna kawa zwana „dietą biurową”, a w szczególności zawarta w kawie kofeina silnie pobudza gruczoły okładzinowe do wydzielania kwasu żołądkowego. Również alkohol jest silnym stymulatorem wydzielania kwasu żołądkowego. Jego działanie nasila się jeszcze bardziej, jeśli są to napoje przyrządzane na bazie soku pomidorowego lub owoców cytrusowych. Obfitość soków żołądkowych wobec pustego żołądka może inicjować chorobę wrzodową. Regulacja kwasowości soku żołądkowego Niektórzy lekarze praktycy odwołują się do regulacyjnej roli układu nerwowego w wydzielaniu żrących soków żołądkowych w reakcji na konkretny pokarm. Funkcje gruczołów wydzielniczych przewodu pokarmowego są bowiem kontrolowane przez autonomiczny układ nerwowy bez udziału woli człowieka. Wektory tego układu działając przeciwstawnie - powodują raz wzrost wydzielania kwasu solnego i pepsyny (układ parasympatyczny) lub odwrotnie - zmniejszenie (układ sympatyczny). Duże ilości pokarmu, w tym też spożywanie dużych ilości węglowodanów oraz produktów bogatoresztkowych – zdaniem tych lekarzy pobudza układ parasympatyczny, co objawia się nadmiernym wydzielaniem kwasu solnego do światła żołądka. Niebezpieczna kwaśna żywność Potrawy kwaśne, (z dużą ilością kwasów organicznych) drażnią receptory nerwów czuciowe w zmienionej zapalnie błonie śluzowej żołądka i dwunastnicy – powodując tym ból lub zgagę. Potrawy kwaśne, mające silny ładunek osmotyczny lub działanie ściągające. Tak należy tłumaczyć niekorzystny efekt przypraw i owoców cytrusowych. Spożywanie dużych ilości kwaśnych surowych owoców (cytrusy, niektóre jagodowe), uważane powszechnie za zdrowe, powoduje znaczny wzrost kwasowości. Utrzymujące się stale obniżone pH treści żołądkowej może skutkować nadtrawieniem nabłonka i rozwójem nadżerek a później wrzodów. Nieprawidłowa dieta O wrzodotwórstwo podejrzewane są niekiedy również tłuszcze, których nadmiar pobudza wydzielanie enzymów żołądkowo-jelitowych. Generalnie lepiej jest unikać pokarmów tłustych, wyrobów czekoladowych, kawy, alkoholu, owoców cytrusowych, soków cytrusowych oraz pomidorów, cebuli i napojów musujących. Pobudzają one wydzielanie żołądkowe, zwiększają bóle wrzodowe, wywołują objawy dyspeptyczne (zgagę, ulewanie treści pokarmowej, piekący ból w przełyku). Warto też zauważyć, że potrawy zawierające duże ilości tłuszczów opóźniają opróżnianie żołądkowe, co przedłuża kontakt silnie kwaśnej treści pokarmowej z ściankami żołądka. Podobne pobudzają wydzielanie soków żołądkowych liczne pikantne przyprawy i warzywa – pieprz, papryka, chili, czomber, czosnek, itp. Pokarmy obniżające kwasowość soków żołądkowych Osobom z chorobą wrzodową zalecane są przez niektórych lekarzy pokarmy o działaniu neutralizującym kwaśne soki żołądkowe. Do takich pokarmów o odczynie niekwaśnym należą m.in.: mleko, masło, śmietan , jaja. Chorzy często wykorzystują ich działanie, nawet bez zasięgania opinii lekarza. Wypicie np. szklanki mleka neutralizuje kwaśność soków. Szczególnie korzystnie działają zwłaszcza wody lecznicze z dużą zawartością soli wapnia o pH alkalicznym. DIETA A NADKWAŚNOŚĆ ŻOŁĄDKA Domowe leczenie nadkwaśności żołądka Najważniejszym elementem domowego leczenia nadkwaśności żołądka jest lekko strawna dieta. Pokarm nie może zalegać w żołądku, powinien natomiast wiązać nadmiar kwasu solnego lub przynajmniej nie wpływać na zwiększenie jego wydzielania. Zalety te mają wszelkie potrawy w postaci rozdrobnionej lub papkowatej, ponieważ ograniczają żucie i powodują zmniejszenie czynności wydzielniczej żołądka. Trzeba też dbać o prawidłowy stan uzębienia, aby pokarm mógł być dokładnie rozdrobniony i zamieniony na papkę przed połknięciem. Posiłki powinny być spożywane często, 6–7 razy dziennie, w małych ilościach. W czasie jedzenia i po posiłku należy zachować spokój. Produkty polecane przy nadkwaśności żołądka * Oliwa, olej słonecznikowy i sojowy. * Śmietanka słodka 9-proc., świeże masło, twarożek niekwaśny, biały ser, mleko. * Cielęcina, wołowina, drób i ryby – gotowane, mielone. * Kasze drobnoziarniste, mąka pszenna, ryż, cienki makaron. * Marchew, szpinak, ziemniaki, salsefia, młody zielony groszek, buraki, kalafiory, pory, selery, kalarepa – w postaci purée. * Jabłka tarte lub pieczone, banany, morele, brzoskwinie, pomarańcze, śliwki, pomidory, koperek, nać pietruszki. * Przyprawy (stosowane z umiarem): wanilia, kminek, sok z cytrusów. Siemię lniane Wskazane jest siemię lniane: łyżeczkę nasion zalać wieczorem pół szklanki wrzątku, pić rano na czczo, z ciepłym mlekiem lub wodą. Z wód mineralnych zaleca się Wielką Pieniawę lub Vichy (pijemy ciepłe), między posiłkami. Ograniczenia * Słodycze pod każdą postacią, również słodkie budynie, kompoty, kisiele. * Sól, również w wyrobach wędliniarskich, chipsach i półproduktach spożywczych. * Ocet i konserwanty chemiczne. * Wywary mięsne i rybne. Produkty szkodliwe * Wyroby z tłuszczem i krwią zwierzęcą. * Owoce morza (kalmary, raki, małże, homary itp.). * Ryby nie mające jednocześnie łusek i płetw (sum, węgorz). * Mięso wieprzowe, królicze, zajęcze, końskie lub z nutrii. * Alkohol, nikotyna. * Kwas acetylosalicylowy (aspiryna i jej pochodne), pleśnie. W razie zaostrzenia objawów nadkwaśnego nieżytu żołądka lub w stanach przewlekłych zaleca się kontakt z gastrologiem, który zajmie się leczeniem i ewentualnie skieruje na odpowiednie badania dodatkowe. Zgaga –wskaźnik nadkwaśności treści żołądka "Odbijanie się" kwaśnej treści pokarmowej czyli objawy tzw. zgagi mogą wynikać z nadmiernie wysokiej zawartości kwasu solnego w soku żołądkowym. Nadmiar kwaśnej treści pokarmowej może zaburzyć wydolność wpustu – małego mięśnia oddzielającego jak rygiel przełyk od żołądka, czyli spowodować niedotykanie się zwieracza tego mięśnia. Wówczas treść żołądkowa jest zarzucana automatycznie do przełyku lub np. pod wpływem głębokiego skłonu, gdy po imieninowej obfitej biesiadzie zakładamy buty lub podnosimy jakąś rzecz z podłogi. Wówczas soki trawienne, zawierające pepsynę i kwas solny – „uderzają” do góry - drażniąc ścianę przełyku. Czujemy ból i gorzko-kwaśny smak w ustach. Mamy zgagę. oprac. mgr Edward Ozga Michalski ale nie wiem czy to od tego...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pewnie...
No:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jenixek
Domowe leczenie nadkwaśności żołądka Najważniejszym elementem domowego leczenia nadkwaśności żołądka jest lekko strawna dieta. Pokarm nie może zalegać w żołądku, powinien natomiast wiązać nadmiar kwasu solnego lub przynajmniej nie wpływać na zwiększenie jego wydzielania. Zalety te mają wszelkie potrawy w postaci rozdrobnionej lub papkowatej, ponieważ ograniczają żucie i powodują zmniejszenie czynności wydzielniczej żołądka. Trzeba też dbać o prawidłowy stan uzębienia, aby pokarm mógł być dokładnie rozdrobniony i zamieniony na papkę przed połknięciem. Posiłki powinny być spożywane często, 6–7 razy dziennie, w małych ilościach. W czasie jedzenia i po posiłku należy zachować spokój. Produkty polecane przy nadkwaśności żołądka * Oliwa, olej słonecznikowy i sojowy. * Śmietanka słodka 9-proc., świeże masło, twarożek niekwaśny, biały ser, mleko. * Cielęcina, wołowina, drób i ryby – gotowane, mielone. * Kasze drobnoziarniste, mąka pszenna, ryż, cienki makaron. * Marchew, szpinak, ziemniaki, salsefia, młody zielony groszek, buraki, kalafiory, pory, selery, kalarepa – w postaci purée. * Jabłka tarte lub pieczone, banany, morele, brzoskwinie, pomarańcze, śliwki, pomidory, koperek, nać pietruszki. * Przyprawy (stosowane z umiarem): wanilia, kminek, sok z cytrusów. Siemię lniane Wskazane jest siemię lniane: łyżeczkę nasion zalać wieczorem pół szklanki wrzątku, pić rano na czczo, z ciepłym mlekiem lub wodą. Z wód mineralnych zaleca się Wielką Pieniawę lub Vichy (pijemy ciepłe), między posiłkami. Ograniczenia * Słodycze pod każdą postacią, również słodkie budynie, kompoty, kisiele. * Sól, również w wyrobach wędliniarskich, chipsach i półproduktach spożywczych. * Ocet i konserwanty chemiczne. * Wywary mięsne i rybne. Produkty szkodliwe * Wyroby z tłuszczem i krwią zwierzęcą. * Owoce morza (kalmary, raki, małże, homary itp.). * Ryby nie mające jednocześnie łusek i płetw (sum, węgorz). * Mięso wieprzowe, królicze, zajęcze, końskie lub z nutrii. * Alkohol, nikotyna. * Kwas acetylosalicylowy (aspiryna i jej pochodne), pleśnie. W razie zaostrzenia objawów nadkwaśnego nieżytu żołądka lub w stanach przewlekłych zaleca się kontakt z gastrologiem, który zajmie się leczeniem i ewentualnie skieruje na odpowiednie badania dodatkowe. Zgaga –wskaźnik nadkwaśności treści żołądka "Odbijanie się" kwaśnej treści pokarmowej czyli objawy tzw. zgagi mogą wynikać z nadmiernie wysokiej zawartości kwasu solnego w soku żołądkowym. Nadmiar kwaśnej treści pokarmowej może zaburzyć wydolność wpustu – małego mięśnia oddzielającego jak rygiel przełyk od żołądka, czyli spowodować niedotykanie się zwieracza tego mięśnia. Wówczas treść żołądkowa jest zarzucana automatycznie do przełyku lub np. pod wpływem głębokiego skłonu, gdy po imieninowej obfitej biesiadzie zakładamy buty lub podnosimy jakąś rzecz z podłogi. Wówczas soki trawienne, zawierające pepsynę i kwas solny – „uderzają” do góry - drażniąc ścianę przełyku. Czujemy ból i gorzko-kwaśny smak w ustach. Mamy zgagę. oprac. mgr Edward Ozga Michalski

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kwaśny posmak w ustach na 100% związany jest z nadkwasota żołądka. Ja bym jak najszybciej pomyślała o zmianie diety albo o jakiś lekach, które zneutralizowałyby kwasy żołądkowe. Najgorszym objawem nadkwasoty jest zgaga. Ja przechodzę bardzo ciężko i właśnie szukam jakiegoś dobrego sposobu na to, jak się jej pozbyć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zgadzam się z tobą. Myślę, ze najlepiej zacząć szybko działać, bo z nadkwasota nie ma żartów. Ja od jakiegoś czasu zażywam proszek zasadowy Langsteiner. Rzecz bardzo dobra, bo reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową w organizmie. Dzięki niemu można skutecznie pozbyć się nadkwasoty i zgagi. Warto wypróbować.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No faktycznie, langsteiner jest bardzo dobry. Neutralizuje poziom kwasów w żołądku, więc usuwa zgagę. Poza tym działa fajnie na układ trawienny, reguluje przemianę materii.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Co Ty robisz
Jeszcze lepszy jest proszek zasadowy Dr Auera

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość joseph85pl
Witam.mam tez. Problem strasznym z zoladkiem i wszystko wyglada. Prawie tak samo jak w temacie tylko ze ja mniewam brak apetytu a jak cos czasem zjem to mi niedobrze.czy to tez taen sam problem?prosze o pomoc bo jest to bardzo uciazliwe i trwa juz kilka lat.dziekuhe z gory i pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość anisss
Też mam nadkwaśność i też zaczęłam stosować proszek zasadowy ale dopiero od 3 dni.Z jakim skutkiem zobaczymy , na pewno nie jest gorzej a nawet ciut lepiej, jeszcze muszę popracować nad dietą , bo bez niej sam proszek raczej nie pomoże Ktoś jeszcze go pije a może stosuje inne leki lub zioła ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
tylko NOLPAZA rano przed sniadaniem i wystarczy na caly dzien

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Karolina Wwa
ODŻYWIANIE PRZY CHOROBIE WRZODOWEJ / OTYŁOŚCI (CHOLESTEROL) / NADWADZE / CUKRZYCY / NADCIŚNIENIU / CHOROBACH SERCA: INTELIGENTNE, TAKIE POLECAM. ***** 1. Jemy niskotłuszczowo czyli: INDEKS ŻYWIENIOWY TJ. IŻ PRODUKTU. 2. Niskowęglowodanowo, a zatem (energetyczne): NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU. 3. Puenta to tabele: IŻ PRODUKTU. P. S. Realizując klasyfikację IŻ, organizm sam wykorzystuje złogi trójglicerydów w żyłach, oczyszczając je. Zwyczajne biologiczne reakcje, które równocześnie eliminują miażdżycę i nadciśnienie, a także cukrzycę typu 2. Spożycie CHLEBA NA OSTEOPOROZĘ-IRL, szprotek wędzonych oraz fasoli czyli produktów o dużej zawartości wapnia wyjaśnia celowość umieszczenia tych produktów jako zalecane. 4. Wykluczamy jednak z diety (niezdrowe dla człowieka) tzw: WYSOKIE WĘGLOWODANY TJ. OD 26.01% WZROSTU.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość monikamonikamonikamonika
Ja nie mam tego od 2 tygodni, ustalo po odstawieniu kawy i mocnej herbaty. Jem tez wiecej produktow zasadowych -kasza jaglana z jablkiem albo zupa krem z marchwi, z burakow, awokado itp no i duzo wody z cytryna, cytrybna wrew pozorom odkwasza

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
uważajcie na zalecane preparaty z polprazolem bo dłużej stosowane zaburzają trawienie i mogą wywoływać osteoporozę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
To ja chyba nagotuję tej kaszy jaglanej z jabłkami. Z opisanych sposobów wydaje się najbezpieczniejsza i dostępna w domu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Polecam bardzo picie SIEMIENIA LNIANEGO codziennie rano, mi to bardzo pomogło , po ok 1,5 tygodnia kwaśny posmak zniknął, a myślałam że nie wytrzymam !

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×