Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość archiwistka

Jak to było kiedyś bez antykoncepcji ???

Polecane posty

Gość archiwistka

Właściwie to tak z ciekawości pytam. To by oznaczało, że każdy stosunek może skończyć się ciążą, a przecież raczej sporo tych stosunków bywa przez całe małżeństwo. Ciekawe też co było z "paniami lekkich obyczajów" w dawnych czasach. Nie dość, że zagrozenie chorobami, to jeszcze tyloma ciążami ?

Gość właśnie jak

antykoncepcja byla chyba od zawsze. mozliwe ze nawet w czasach kamienia lupanego. za czasow Casanowy prezerwatywy byly robione z blony lub z suszonych jelit. pogoogluj sobie bo napewno sa jakies artykuly na ten temat

Gość archiwistka
No tak.Czytałam kiedyś artykauł na ten temat, tylko wydawało mi się, że to był "luksus" dla bardziej majętnych i że biedniejsi ludzie nie meli do tego dostępu. A jak była jakaś biedna kobieta lekkich obyczajów, to raczej też nie miała dostępu do takich rzeczy. Tak mi się 'na chłopski rozum" wydaje.

Gość no jak to nie wiesz
? Przeciez kiedys to bylo normalne,ze ludzie mieli po 5 - 10 dzieci, czasem wiecej, tylko tez smiertelnosc wsrod dzieci i noworodkow byla wiesza wiec doroslego wieku dozywala zazwyczaj jedynie polowa z nich.

Gość archiwistka
No tak. Kiedyś były bardzo wielodzietne rodziny. Ale to musiało być straszne !!! Tyle dzieciaczków umierało :(

dużo nas było ja sam mam od strony ojca 7 wujków i cioć:D a trraz wszyscy się lenią nie pierdola:-P

Gość *dooot*
tak jak wspomniała - no jak to nie wiesz - była taka śmiertelność ,że skuteczniejsza antykoncepcja doprowadziłaby chyba do wyginiecia ludzkości ;) Poza tym były tzw "babki" trudniące się zarówno przyjmowaniem porodów jak i usuwaniem problemów . Aborcja to też nie odkrycie dzisiejszych czasów ;) A taki Pan na włosciach bez wzgledu na tytuł żone dostawał z przydziału , więc płodził jednego potomka z nią ( i spadkobierce zarazem ) , a reszta jego dziatek chowała sie po okolicznych wsiach w domoch ich matek - pokojówek , słuzących itd

Gość n15
Antykoncepcja była już w starożytności ,prezerwatywy robiono z jelit zwierząt,aż do czasu jak koncern Good-Year/ten od opon/ wynalazł 100 lat temu proces wulkanizacji gumy.

Gość archiwistka
No np.poczatek XXwieku, XIX wiek i wcześniej. Myslę, ze było podobnie jak to wcześniej ludzie pisali. Rodziny często były wielodzietne, tylko, że chyba dzieci więcej umierało :( Wogóle to musiały być ciężkie czasy np. na jakiejś biednej wsi, gdzie było trudno o lekarza, były opłakne warunki higieniczne, o antykoncepcj nie wpominając. Może się mylę, ale chyba tak nam kiedyś historyk opowiadał (np. że kobiety młodo umierały). Teraz wielu ludzi narzeka na warunki, ale w "tamtych" czasach było chyba o wiele gorzej...