Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wole bez nicka

Niedojrzałośc w średnim wieku

Polecane posty

Gość wole bez nicka

Skąd się bierze niedojrzałośc emocjonalna seksualna ludzi w średnim wieku.Czyzby rodzice nie pozwalali na odpowiedznie dojrzewanie swojego dziecka a co za tym idzie zbyt szybkie załozenie rodziny i zycie w takiej nieświadomości połowe zycia.Jak do tego doszło????

Gość wole bez nicka
jak to o co????????????? Chce zrozumiec swoją niedojrzałośc mimo średniego wieku. Wiem że to głupawe ale cóż może pomoże mi dojrzeć w średnim wieku

Gość zaburzone relacje
w rodzinie, w okresie dzieciecym i w wieku dojrzewania. Najczesciej. Bez swiadomej pracy nad soba (i wyrozumialego partnera) najczesciej "garb" na wieksza czesc zycia. ja tez wole bez nicka:)

Gość wole bez nicka
Niedojrzałośc w relacjach z mężczyzną(od niedawna dzieki bogu drugim w swoim zyciu po toksycznym związku chyba ten GARB co pisal ktoś tam) brak konsekwencji jako rodzic i do tego siada psyche na calego .........ale zaznaczam pracuje nad soba duzo przemysleń to jakbym na nowo miala 20 lat i była przed slubem

Gość wole bez nicka
średni wiek to po 40:P niestety taka stara i taka głupia ......chcialam napisac niedojrzała bo głupia to raczej nigdy nie bylam

To nie jest \"niedojrzałość\", tylko typowy kryzys wartości i wiary w kiedyś-tam-dawno przyjęte \"ideały\" (to za duże słowo, ale nie znam lepszego). Bierze się na ogół z niespełnienia pewnych wyobrażeń o tym, jak według nas powinno być. Niestety, często spotykana przypadłość, zwłaszcza u jednostek ze zbyt rozwiniętą wyobraźnią i wysoką autowrażliwością. (nie mylić a nadwrażliwością) Co z tym zrobić? Zamiast dopatrywać się mankamentów ze wszystkim, łącznie z sobą - spróbować dostrzegać cokolwiek dobrego w tych sprawach, które wyglądają niby-beznadziejnie. I wyluzować. :classic_cool:

Gość mmmmmmm
dla mnie sredni wiek to 30 -stka

Gość wole bez nicka
mmmmmmmmm wiek średni to jak kto chce chyba ale według mnie kryzys wieku średniego okresla się ma 40 więc tak to opisalam . Funkcjo dzieki Ci za te slowa .........masz racje bo chyba najgorsze jak zbyt duzo uwagi i mysli poświęca sie temu co i kto jak i co powiedzial na mnie do mnie etc. to ta ciągla ocena siebie a co za tym idzie potem innych

Najważniejsze to przestać wciąż za wszystko obwiniać siebie. I krytykować, krytykować, krytykować. Ale wiem, że to także najtrudniejsze, niestety. (wiem, co mówię, bo ostatnio doszłam do wniosków, że nikogo nigdy nie chciałabym pokarać taką jednostką jak ja :-0 ) Na początek proponuję spojrzeć na swoje odbicie w lustrze bez zaprogramowanej niechęci do własnej osoby. :-)

Gość fajny temat
A ja to widze tak: do pewnego wieku idzie sie siłą rozpędu, nie za bardzo myśląc o tym skąd pochodzą nasze reakcje. Dopiero jak po raz n-ty nasze reakcje robią nam samym krzywdę ( np. problemy z ludźmi zawsze kończą sie tak samo) to dochodzimy do wniosku, że moze to nasze postrzeganie swiata jest nieco wadliwe. No bo czemu jest tak źle jak powinno być tak dobrze? I zaczynamy drążyć temat, szukać przyczyn. Im bardziej ktoś jest nastawiony na odbiór, tym szybciej takie zastanowienie przychodzi. Tak sądzę :)) :classic_cool:

Gość wole bez nicka
No teraz powoli dochodze do wileu spraw .....powiem nawet że widze ile błędow popełnilam nieświadomie żyjąc w związku nie udanym ale nie tylko z jego winy widze swoje BYKI jak na dłoni.Wiem że i tak ten związek nie mial szans .....ale przychodza chwile skruchy ......bo to jest tak gdyby on nie zrobił tak czy siak to zapewne ja nie zrobilabym tak czy siak i tak w kółko ......ale przeszłośc sio teraz nowe zycie nowy człowiek nowe relacje o wiele trudniejsze bo to obcy człowiek dla moich dzieci i teraz rzeba się starac podwójnie

Popatrz, Autorko, i wciąż stawiasz sobie za cel najpierw dobro innych osób, a dopiero potem swoje. O ile w ogóle gdzieś się ono pojawia... Pojawia się? A czego Ty oczekujesz w ogóle? Ośmielę się przypuszczać, że wiem - spokoju. Ale nawet jeśli zaspokoisz wszystkich - to wcale nie jest pewne, że osiągniesz spokój, jeśli nie będziesz w zgodzie z tym, co siedzi głęboko w Tobie. A to \"coś\" zaczyna domagać się swoich praw...

Gość fajny temat
tak to zwykle jest. Tym razem sie uda :D Piszesz o niedojrzałości seksualnej i emocjonalnej ( tak zaczełas topik) Czyli złym podejściu do seksu? Czy do emocji partnera?

Gość wole bez nicka
to chyba problem z domu strach przed konsekwencjami seksu9 i tak mam trije dzieci0 mój mąz nie nie uczył się ze mna tylko naciskal a czym bardziej on chcial mnie się odechciewało zostałam chyba lodowcem z chęciami :P ale to chyba odbiegam od tematu.

Gość fajny temat
nie martw się. Wszystko bedzie dobrze. Po to, żeby obudzić niektóre kobiety potrzeba faceta, który myśli przede wszystkim o cudzych potrzebach. Pewnie tak masz, co? Bardzo trafna wydaje mi sie wypowiedź funkcji zbieżnej... Przecież seks ma być przyjemnością także dla ciebie. Nie ma na to szans w przypadku kiedy całe twoje jestestwo broni sie przed konsekwencjami, a partner tylko i wyłącznie wymaga - bo mu sie należy. To problem, jak kazdy inny. Ale potrzeba ci bardzo cierpliwego i wyrozumiałego partnera :))

Gość wole bez nicka
dziekuję za te wypowiedzi i jestem pewna że włąsnie na takiego trafilam.Z początku nie wiedzialam że ze mną coś nie tak jak na mój wiek.Teraz już wiem i latwiej jest zyć i bądz co bądz pózno ale "dojrzewać"