Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 23-latkaaa

Ospa-to chyba to,ale w tym wieku??

Polecane posty

Gość 24-latka
U mnie 4 dzień, krosty wciąż przybywają. Buzią już prawie ruszać nie mogę tak mam obsypaną ból straszny. Powoli przestaje patrzeć w lustro tylko żeby się smarować. Bable są wszędzie nawet na stopach co utrudnia chodzenie, najbardziej swędzą plecy. Biorę codzienny szybki prysznic i zmieniam piżamkę, noce z głowy już 3 noce nie śpie gorączka nadal trzyma. Nie życzę nikomu tej choroby...

Gość Ospa Okropna Sprawa
mam 28 i pół :-) pierwszy dzien wysypu...dwa dni łamało mnie w kosciach i goraczka...dokładnie dwa tygdodnie wczesniej moja 3 letnia corka miala pierwszy wysyp. Strasznie swedzi...idzie ZWARIOWAC!!! cala jestem wysypana..w buzi na migdale mam mega wielkiego pecherza...jestem zrozpaczona...buuu.. Z tego co pamietam to chyba nie mialam ospy rodzice mowia ze mialam musze to znalezc w mojej ksiazeczce zdrowia ktora jest gdzies schowana razem zreszta pamiatek z dzedzinstwa. Najbardziej boje sie drog rodnych...moja corcia byla strasznie wysypana i naprawde jesli ja mam miec jeszcze gorzej..to na sama mys popadam w paranoje masakra 2 tygodnie na l4 za corke i teraz ja.Nie bedzie mnie z miesiac w pracy.Załamka bo jestem pracocholikiem. Ps.A co najgorsze serce Mnie strasznie kłuje

Gość OSPOZMARTWIONA
Witam mam 22 lata - i dopadła mnie ospa. Z 13.06.2014 na 14.06. obudziło mnie zimno, Było mi strasznie zimno w ramiona, zdziwiłam się gdyż zawsze śpię w bluzeczce na ramiączkach i spodenkach i było mi zawsze ciepło. Tutaj natomiast prawdopodobnie miałam jeszcze gorączkę . Przypuszczam że ok 38 stopni. Wstałam ubrałam na siebie jeszcze dwie podkoszulki z długim rękawem i dopiero po opatuleniu się kołdrą po uszy usnęłam. Rano wstałam zjadłam śniadanie i pojechałam do pracy. W pracy czułam dziwny ból żołądka ( taki jakby mi coś na nim siadło ) i ogólnie nic mi się nie chciało. Po powrocie do domu - mówiłam mamie że wychodzą mi jakieś bąble z płynem. Miałam dwa małe na czole jedno na szyi i na ramieniu kilka małych krostek. Mama od razu zadała pytanie czy to przypadkiem nie ospa. I żebym poszła do lekarza skontrolować - dobrze że mój lekarz rodzinny mieszka po sąsiedzku więc wstałam i poszłam. P. Doktor stwierdziła że jeszcze nie jest w stanie powiedzieć że jest to na 100% ospa i że mam się pokazać na drugi dzień. I oczywiście tak było stwierdzenie: OSPA!. Od razu recepta z Heviranem 4x 800 mg. I puder przyspieszający gojenie krostek. Dzisiaj jest 9 dzień ospy a od 21/22/06/2014 mam okropne bóle lędźwiowe ( przez co nie przespałam całej nocy z soboty na niedziele. Bóle stawowe ( kolana ) oraz obrzęknięte łydki - ogólnie dzisiaj czuje się jak babcia - nogi mam jak kołki - drętwieją a trzymanie w górze nie pomaga. Łydki i stopy zimne. Nie wiem jak się zaraziłam przypuszczam że koleżanka przyniosła do pracy - opowiadała że była u niej znajoma ostatnio co była chora na ospę. Ja 3 maja byłam u rodziny, gdzie kuzynki dzieci miały ospę - ale one był już zdrowe - więc nie zarażają. Do tego od dzisiaj mam problem z oddawaniem moczu - czyżby zakażenie dróg moczowych? - nie wiem ale profilaktycznie zażyłam Unofuraginum troszkę pomogło ale to i tak nie jest tak jak być powinno. Na bóle stawów i mięśni ibum, ibuprom sprint kaps. I pomaga ale na jakieś 4-5 godzin i ból pojawia się od nowa. Mam nadzieję że do piątku się wyleczę już z tej ospy i bólów stawowych. Krostki z twarzy zeszły już prawie całkiem jeszcze tylko kilka strupów, na plecach , brzuchu i klatce piersiowej też jest już ładnie. Prysznic w letniej wodzie codziennie lub co 2 dzień. OSPOWIECZE trzymajcie się!!

Gość KKKOOTMM
Mam 17 lat 3 dzien mam ospe! Jestem przerazona

Gość KKKOOTMM
Cała prawie jestem obsypana :( troche juz posmarowałam sie tym pudrodermem.Ale ogl od 3 dni czuje sie bardzo zle... Mam goraczke ,brak apetytu,wymioty,do tego kaszel,katar i bol gardła.. Jest bardzo zle... Mam pytania Czy w trakcie ospy myc sie? Lepiej w zimnej ,letniej ,cieplej wodzie czy wgl sie nie nyc tylko podmywac???? I czy wszystkie chrostki musza byc posmarowane pudrodermem? Pomocy!

Gość Kamaz
Cześć wszystkim Mam 30 lat i 4 dni temu stwierdzono u mnie ospe, najprawdopodobniej zaraziles się od brata który ciężko przeszedł swoją chorobę kilka tygodni temu ale u mnie jest całkiem inaczej. Nie mam temperatury, kropek max 25 gluwnie na nogach, za bardzo nie siedzą i nie zmieniają się od kilku dni. Czy to możliwe że w tym wieku przechodzę ospe tak delikatnie? Jak wiecie coś na ten temat to proszę piszcie, pozdrawiam wszystkich 3 majcie się i nie drapcie ;)