Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość a34

Alimenty, jak napisac pozew i co trzeba dolaczyc

Polecane posty

Gość a34

Kochani jak ma wygladac pozew o alimenty i co trzeba dolaczyc? Co tam trzeba napisac? Moze ktos ma jakis ogolny wzor... ja nie mam glowy ostatnio do pism urzedowych:( Prosze o pomoc, bede wdzieczna. Dziekuje

Gość tak mniej więcej dodaj w/g uzn
-------------------------------------------------------------------------------- Miejscowość, data...................... imię i nazwisko powódki .......................................... zam. w.............................. działająca w imieniu i na rzecz małoletniego/ małoletniej imię i nazwisko dziecka imię i nazwisko pozwanego .......................................... zam. w.............................. Sąd Rejonowy w............................................ Wydział Rodzinny i Nieletnich Pozew o alimenty, nakazanie uczestnictwa w kosztach utrzymania rodziny Wnoszę o: zasądzenie alimentów w wysokości po ......... złotych miesięcznie na każde z dzieci stron, płatnych w terminie do dnia 10 -tego każdego miesiąca na ręce powódki. O zdecydowanie, że kwota ......... złotych niezbędna dla zaspokajania życiowych potrzeb rodziny w postaci opłat energetycznych i czynszowych będzie pobierana z wynagrodzenia pozwanego bezpośrednio przez powódkę. Odnośnie pkt.2 o zwolnienie powódki z ponoszenia kosztów sądowych. Uzasadnienie Strony są małżeństwem od........................... (podać datę). Dowód: odpis skróconego aktu małżeństwa, Z tego związku urodziło się stronom ........................... (podać liczbę) dzieci, Dowód: odpisy skrócone aktów urodzenia; Ad1. Pozwany nie łoży na utrzymanie dzieci, mimo że posiada na to środki finansowe. Zatrudniony jest jako.......................... . Dzieci obecnie są w wieku........................... i obliczone przez powódkę połowa kwoty niezbędna dla ich utrzymania wynosi ......................... . Ad2. Pozwany zamieszkuje razem z powódką korzysta ze wszystkich urządzeń mieszkania, a nie ponosi jakichkolwiek kwot na opłaty energii i czynszu. Z uwagi na to, że możliwości zarobkowe pozwanego są większe aniżeli powódki z tego tytułu uzasadnione jest obciążenie pozwanego całością tych wydatków. ............................... Podpis powódki Załączniki: odpis skróconego aktu małżeństwa, odpisy skrócone aktów urodzenia, kserokopia opłat czynszowych, odcinki wpłat za energię i gaz za ostatnie 3 miesiące, zaświadczenie o zarobkach powódki.

oczywiście 1. miejscowość i data w górnym prawym rogu 2.imię nazwisko powódki i tak dalej w prawym rogu strony 3.Sąd rejonowy na środku wniosku Pod spodem: wnoszę o: 4. załączniki u dołu strony

Gość po rozprawie
Pozew powinien zawierac uzasadnienie kwoty żądanych alimentów. opisywac aktualną sytuację finansową matki ,czy gospodarstwa domowego - bo jeśli mieszkasz z kimś jeszcze oprócz dziecka to niestety sąd może brac pod uwagę dochody tych osób. (ja na przykład mieszkałam kontem u siostry, bo nie stac mnie bgyło na własne mieszkanie - ona też ma rodzinę, męża i dziecko,ale na przeczekanie zgodzili sie żebym u nich sie zatrzymała) sąd wzywał na rozprwę ich z zaświadczeniami o zarobkach - ale afera była!!

oczywiście jeśli występuje choroba np dziecka dodać odpowiednie zaświadczenie od lekarza czasem żądają wyroku rozwodowego lub o separacji, ale to zależy od tego, czy to ten sam sąd w tej samej miejscowości

Gość po rozprawie
koniecznie dołącz rachunki, paragony za zakupy, nawet te najdrobniejsze, żeby udokumentowac wydatki

Gość a34
dziekuje bardzo pozdrawiam a

powodzenia i pozdrawiam

Gość a34
Nie napisalam... Moja sytuacja On nie mieszka ze mna, zylismy w tzw , nie jest nawet u mnie zameldowany Mam jeszcze jedno dziecko z pierwszego mazenstwa. Mam stresa...:(

Gość a34
.... jezuuu va ja pisze zylismy w tzw "konkubinacie"

Gość
Nie na teke przelewem na konto bedzie bezpieczniej dla ciebie. Ja tez mialam dostawac na reke i od 3 lat nie widze ani grosza.A jak bedziesz musiala isc do sadu ze nie placi to pokazesz wyciag z banku i jestes gora. Nie na reke , nie rob takiego bledu jak ja.