Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość księzniczka01

Księża nie chcą przymusowego celibatu.

Polecane posty

Gość popieram że
to jest chore ksiądz nie dał mi rozgrzeszenia, bo współzyłam z moim facetem bez ślubu

Gość chwwd
Księży obowiązują sluby zycia w czystosci. Stwierdzenie, że mogą uprawiac sex jest nieprawdą. Potocznie celibat jest kojarzony ze wstrzemiężliwoscia seksualną. I nie trzeba do tego wikipedii.

Gość nie mam zamiaru
sponsorować żony księdza

Gość spsopospoapso
zniosą celibat ożenia się, a potem będą brać rozwody

-->chwwd { I nie trzeba do tego wikipedii. } Jak widać było po wypowiedziach(niektórych) jednak wikipedia jest potrzebna. :o

Gość dobrze ze nie chodzę do kościo
ła

Natura nie przyzwyczaiła człowieka do życia w celibacie, czyli jest to wymysł, stworzenie sztucznych warunków życia. A skoro tak - człowiek nie życje do końca jak człowiek. Traci część człowieczeństwa. Czyli nie jest normalny. A jesli nie jest normalny - nie dziala, nie myśli normalnie...... więc dlaczego ma ingerować w życie tych, co SĄ normalni??? :-0

Gość iwosia na 102 na prawo da i...
czy pełnia człowieczeństwa to rozwiązłośc?

nikt nie mówi o rozwiązłości zaraz! Pelnia czlowieczenstwa to miedzy innymi założenie rodziny, przekazanie genów dalszym pokoleniom - tak jak inne żywe stworzenia. To jest naturalne. Celibat nie jest zgodny z naturą homosapiens :-0 ani zadnego innego żywego organizmu. dlatego nie powinno go być.

Ktoś tu napisał, ze cebibat potocznie kojarzony jest ze ze wstrzemiężliwoscia seksualną. No własnie - POTOCZNIE. ciasto z kremem --> grzech to zupełnie inna bajka ;) NIkt nie mówi, ze jak ksiądz uprawia sex to nie grzeszy. Zakłamanie naszego kleru jest tak dalece posunięte, ze rzygać się chce. Ostatnio mojej mamie taki jeden baran nie dał rozgrzeszenia, bo powiedziała, ze jest wdową i drugi raz wyszła za mąż - ale za rozwodnika. A ten fiut stwierdził, ze w takim razie to on jej nie rozgrzeszy :O No myslałam, ze sie do niego przyjdę i mu wpierdolę, bo mi sie staruszka popłakała.

Gość chyba po to
chca zniesienia celibatu, aby zakładac rodziny a potomka nie stworzą bez udziału swoich "narzędzi"

jo tego pewnie cchą ci niesczescni zakochani klerycy by jedno z drugim pogodzic.. i jeszcze swym pindkom z naszej kasy godne zycie zapewnic:P:O jak tak nie chcą celibatu to won z klasztoru,albo niech przejdą na prostestanctwo..Ech faceci to zwierzęta:O bez sexu ani rusz..Powinni tych co idą na ksiezy kastrowac :>

hmm a moja matka nie moze isc do spowiedzi bo jest po slubie cywilnym z 2krotnym rozwodnikiem:P i ma z tego dziecko...a nawet znim nie mieszka..

Gość rzygac to sie na was chce

A teraz to niby jak są załatwiane sprawu dzieci księży??? Kościół płaci alimenty, siedzi cicho i udaje, że takich spraw nie ma. A taki ksiądz jest odsuwany, na jakis czas, czasm nawet dość długi. :( Uważa, że byłoby mniej hipokryzji, gdyby celibat był z wyboru. Byłoby jakoś przejrzyściej i jaśniej..... Kraje protestanckie jakoś z tym sobie poradziły. I jeszcze jedno: dajemy na tacę, OK, ale kościół w małym stopniu utrzymuje się z tacy:P Piszecie, jakby Kościól nie miał majątku i nie prowadził działalności gospodarczej:P

A za emerytury księży i tak płaci państwo porzez fundusz kościelny:P

--> iwosia To co stanowi norme, to tylko to co większośc akceptuje. { Traci część człowieczeństwa. Czyli nie jest normalny. A jesli nie jest normalny - nie dziala, nie myśli normalnie...... więc dlaczego ma ingerować w życie tych, co SĄ normalni? } Bardzo nadęte stwierdzenie. I nie wiadomo na ile prawdziwe. :o A ingerencja przypomnijmy następuje z nieprzymuszonej woli kościola. Bo ogół wiernych to właśnie kościół.

hmm poza tym zobacyzcie jakie prostesty będą,ze za malo zarabiają bo rodzine trza utryzmac:O hmm wspolczuje tym babom,bo biedaczki niezlymi rozplodowkami będą:P:O

Myrevin, może i z woli, ale często to są duchowo biedni ludzie, przestraszeni czy przypadkiem biskup nie przeniesie z dala od kochanki, nie chce mi się ponownie pisać co sądzę na temat celibatu, dlatego wkleiłam link, negowanie seksu nie mam nic wspólnego z celibatem, wcale się księżom nie dziwię :)

--> maalutka Przynależność i uczestnictwo w kościele i jego obrzędach, nie zgadzając się z zasadami, które tam obowiązują to właśnie jest obłuda. I nie wnikam czym jest celibat. Nie pasuje mi nie jestem księdzem. np.

eee a ja tam jestem za kastracją nieposlusznych ksiezy..jak nie to won zkosciolka :> po co my mamy potem ich abchorki i pannice utrzymywac :O

Myrevin może i masz rację, pewnie tak, mam swoje powody by nie wystąpić z KK oficjalnie, nie jest mi potrzebne do niczego i nie chce decydować za moje dzieci Do dziś obowiązuje encyklika Leona XIII \"Słusznie porównuje się kościół do armii uszeregowanej do bitwy..., albowiem jego posłannictwem jest zwalczanie widzialnych i niewidzialnych wrogów Boga i dusz... Otóż tym co stanowi siłę armii, jest dyscyplina, jest ścisłe i surowe posłuszeństwo wszystkich wobec tych, na których spoczywa ciężar rozkazywania\"

Gość jak ZOSTAĆ KATOLIKIEM
Decydują o tym rodzice w chwili narodzin dziecka. Jego wolny wybór i konstytucyjne prawo do wolności sumienia i wyznania ich nie interesują. Od chwili narodzin dziecko poddawane jest praniu mózgu. Uczestniczy w obrzędach religijnych, których znaczenia często nie rozumie, a doktryna religijna wpajana jest mu na równi z wiedzą naukową. Dziecko nie potrafi odróżnić informacji prawdziwych od wymyślonych i obracając się w środowisku wierzących, przyjmuje tę wiedzę za pewnik. Dopiero z czasem, gdy dorośnie, zaczynają pojawiać się wątpliwości i pytania. Wówczas otrzymuje proste i sprytne odpowiedzi, które wątpliwości te szybko rozwiewają. Wiara utrwalana jest także poprzez presję środowiska, w którym człowiek żyje. Do niedawna wystąpienie z Kościoła związane było z ekskomuniką i klątwami. W dzisiejszych czasach zdarza się, że nietolerancyjna rodzina odwraca się plecami do zmieniającego wyznanie członka rodziny a nawet go wydziedzicza. ktoś powie ok znam doroslych, którzy przyjęli tą wiarę ale: Wierzącym można zostać na skutek indoktrynacji religijnej. Czyli rozmowy na temat religijny przeprowadzonej w taki sposób, aby wywołać w człowieku wątpliwości. Obok rad praktycznych i w życiu użytecznych, pojawiają się budzące wątpliwości obietnice lepszego życia po śmierci, których nikt nie jest w stanie zagwarantować. W tej metodzie zniewalania ludzi przodują Świadkowie Jehowy, którzy są wyposażeni w specjalne książeczki z instrukcjami, jak należy rozmawiać z Buddystami, Katolikami czy ateistami. Każda z zawartych w nich porad atakuje słabe punkty poszczególnych religii, a ponadto udziela rad, jak bronić słabych punktów zawartych w "Biblii".

Gość jak ZOSTAĆ KATOLIKIEM
Wierzącym można zostać naśladując osobę uduchowioną, będącą autorytetem moralnym, jak ksiądz Pio czy Jan Paweł II. Niestety, osoba naśladująca ów autorytet zazwyczaj nie wie, że podobne autorytety pojawiają się wśród wyznawców wszystkich religii świata. Wynika to nie z wyznawanych przez nie religii, lecz z hardości ducha, zaradności, modlitwy, medytacji a nawet poczucia humoru. Jednym słowem z silnej osobowości tych ludzi, a nie religii. Przykładem niech będzie chociażby Ghandi. NIE LĘKAM SIĘ ŻADNEGO DZIECIĄTKA, BOJĘ SIĘ JEDYNIE FANATYKOW I IDIOTÓW NIE KRZYCZĘ ŻE NIE MA BOGA I NIE KRZYCZĘ ŻE JEST