Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mysha25

Przyznanie się do ojcostwa w ciągu 3 miesięcy

Polecane posty

Gość Mysha25

Witam wszystkich. Moja córeczka urodziła się 15 maja i dałam jej swoje nazwisko. Czy to prawda, że ojciec dziecka może uznać dziecko i dać mu swoje nazwisko w ciągu 3 miesięcy bez sprawry w sądzie. Bo słyszałam, że jeżeli minaą te 3 miesiące to trzeba już wtedy to załatwiać sądownie, a tak wystarczy iść do USC i tam wszystko załatwić. Czy to jest prawdą? I jeżeli moja córeczka zmieni nazwisko to czy zmienią jej także akt urodzenia i będzie wpisany ojciec biologiczny. Mam nadzieję, że mi pomożecie. Pozdrawiam i z góry dziękuję.

Gość Mysha25
Kurde chyba nikt nie wie:(

Gość Mysha25
Trzeba poczytać, kurczę wpisywałam w google i nigdzie nic nie ma o tych trzech miesiącach:(

Gość trzeba poczytać
jaki jest twój stan cywilny i gdzie słyszałas o tych trzech miesiacach?

Gość trzeba poczytać
Art. 77. [Zgoda matki na uznanie dziecka] § 1. Jeżeli dziecko jest małoletnie, do jego uznania potrzebna jest zgoda matki. Jeżeli matka nie żyje albo jeżeli nie przysługuje jej władza rodzicielska, albo jeżeli porozumienie się z matką napotyka trudne do przezwyciężenia przeszkody, zamiast jej zgody potrzebna jest zgoda ustawowego przedstawiciela dziecka. § 2. Do uznania dziecka poczętego potrzebna jest zgoda matki. § 3. Do uznania dziecka pełnoletniego potrzebna jest jego zgoda oraz zgoda matki, chyba że matka nie żyje albo że porozumienie się z nią napotyka trudne do przezwyciężenia przeszkody. Art. 78. [Forma wyrażenia zgody] § 1. Zgoda osób wymienionych w artykule poprzedzającym powinna być wyrażona w formie przewidzianej dla uznania dziecka albo na piśmie z podpisem urzędowo poświadczonym. § 2. Zgoda może być wyrażona bądź przed uznaniem, bądź jednocześnie z nim, bądź w ciągu trzech miesięcy od daty uznania

Gość trzeba poczytać
fragment z kr i o. sa te trzy miesiące ale jako okres na wyrażenie twojej zgody (na piśmie w usc lub notarialnia) na to uznanie.)

Gość Mysha25
Trzeba poczytac dzięki za pomoc:* Teraz już wszystko wiem. Jestem panną;)