Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Nastollatka014

Dziś się opalałam... jestem w szoku! Co to może być?

Polecane posty

Gość Nastollatka014

Dziś sie opalałam. Zaczęłam o 13:50, skończyłam o 15:00. Wróciłam do domu, patrzę, a tu ślicznie jestem opalona (a długo nie siedziałam). No tak, opalenizna jest, ale na brzuchu i plecach pojawiły mi się jakieś dziwne place i troszkę swędzi mnie skóra (ale nie wiem, może coś mnie ugryzło, bo tylko na ramionach). Co to może być? Co to są te place? POMOCY!!!

Gość uczulenie a co myślisz

Gość Nastollatka014
Nie jestem na nic uczulona! Zawsze się opalałam i wszystko było ok! Nigdy nie miałam takiej akcji! na 100% nie jestem uczulona (robiłam testy)

ale co to te place bo nie rozumiem? opisz je? jesli to takie pecherzyki, to znaczy, ze sie przypieklas i do wiecxora moga sie zrbic wieksze i bolec....wtedy najlepiej sobie zrobic tam oklad z maslanki

Gość Suzanne
kup Pantenol albo zapytaj o coś w aptece na 'po opalaniu' :)

Gość Nastollatka014
Nie, to nie są pęcherzyki. To są takie ciemnobrązowe plamy, w ogóle nic nie bolą, ale OMG, co to moze być? Strasznie mnie swędzą ramiona.

Gość Nastollatka014
A ten lek, Pantenol na co jest??

Gość Nastollatka014
Czy to możliwe, że to poparzenie słoneczne? Moje ramiona pieką i swędzą, jakieś bąble się robią... jak to ukoić????????? POMOCY!

Gość 11111111
możesz być uczulona na słońce a przecież na to testów nie robiłaś :) można sie opalać całe życie az w końcu sie pojawi, a może posmarowałas sie przed opalaniem jakimś kosmetykiem ,który w połączeniu ze słońcem wywołał taki efekt

Gość a bierzesz teraz jakieś leki
?

Gość Nastollatka014
Ramiona powoli wracają do normy... posmarowałam kremem nawilżającym, są czerwone, ale bąble powoli giną. Nie smarowałam niczym ciała... No ale co zrobić zeby te podrażnienie zginęły? Te place!

Gość Nastollatka014
Leki? No tak, biorę obecnie lek Bronchovaxon (czy jakoś tak) uodparniający, bo dużo choruję, ale czy to może być wazne?

moja mama opalala sie zawsze letam a w zeszlym roku dostala wysypki. okazalao sie ze to uczulenie na slonce. ma zakaz opalania sie. ujawnilo sie po takim czasi rok temu wiec mozliwe ze w twoim wypadku tez tak jest

Gość a bierzesz teraz jakieś leki
niektórych lekarstw nie powinno się brać podczas opalani, tudzież opalać podczas ich brania. sprawdź w ulotce czy nie są fotouczulające.

Gość Nastollatka014
Nie, to chyba niemożliwe! Nie mam wysypki, a z resztą, zakaz opalania? O NIEEEEEE, bo powinnam mieć całe ciało czerwoone i w wysypce, ale ja mam tylko trochę piekące ramiona i dekolt.

ja mialam przez trzy lata uczelenie na slonce (tzw fotoalergia) , w okresie dojrzewania i oczywiscie tez miala zakaz chodzenia w sloncu , a jesli juz, to w dlugim rekawie..koszmar po prostu...minelo dopiero, jak wyjechalam do Szwecji na trzy miesiace wakacji i zmienilam klimat...do teraz nie wrocilo;) A fotoalergia ma bardzo rozne objawy, u mnie wygladalo, jak ukaszenia przez komary.. najlepiej wybrac sie jak najszybciej do dermatologa. Pozdrawiam pa

Gość Nastollatka014
Jeżeli te zaczerwienienia i place nie zginą do jutra albo pojutrza to wybiorę się do dermatologa... i tak miałam iść. No, ale jakieś sposoby są na ukojenie tego? Zaraz biegnę do wanny, dokładnie umyję ramiona i dekolt zimną wodą, a potem krem nawilżający, rumiankowy. No, ale coś jeszcze>? W przypadku tej fotoalergii to długo trwały te objawy? Można je dokładniej opisać?

Gość Nastollatka014
Aha i czy to uczulenie może minąć? Czy jest już tak na zawsze:?

u mnie bylo tak, ze ja jakos specjalnie to sie nawet nie opalalam, ale od slonca tez nie uciekalam i pojawily mi sie na nogach takie blamy czerwone, i wygladalam jak biedronka, potem zaczelam drapac i okropnie to wygladalo, ale swedzialy:/ potem pojawily sie na brzuchu i w sumie nigdzie wiecej ale na nogach bylo ich strasznie duzo;/

a ja mam nierowno opaloną twarz i wyglądam jak pocentokawny denaturowiec :O i tez drobne plamki na rękach..ale to moze jakies podraznienie, bo 2 dni wczesniej se golilam ręce:P

tyle,ze ja siedzialam na plazy 3 godziny w anjgorszym czasie,bez zadnego kremu z filtrem:O a karnacje mam jasn ą i wrazliwą :O

Gość Nastollatka014
Ja mam karnację taką trochę ciemnawą, więc szybko się opalam... a najgorsze jest to, że jak się opalałam to nawet nie czułam gorąCA na ciele. Nie mam tych placów na szczęście na nogach. Widzę, że powoli się zmniejszają, jest lepiej. Czy to dobry znak?

Gość Nastollatka014
kolikoli2 to mnie pocieszyłaś, dzięki!

Gość Nastollatka014
Dodam jeszcze, że pleców nie opalałam, a też mam plamki.

a czego to przyczyna? bo ja tak nigdy nie mialam a na dolnej partii rąk tak torche mam...gdzie indziej zas nie :O czy od tego,ze ze sloncem przesadzilam?

więc jeśli pleców nei opalałaś a też masz na nich cętki czy coś tam to może faktycznie dostałaś uczulenia na słońce, a może piłaś ostatnio jakieś zioła albo brałas leki po których nie można się opalać?

Gość Nastollatka014
Tzn, biorę leki... muszę sprawdzić, co jest na ulotce. I nici z jutrzejszego opalania pleców... :(

Gość Nastollatka014
wypowiadajcie się, bo ja już odchodzę ze zmysłów... boję się, że to uczulenie, może miałyście podobne "przygody"???