Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czerwcowa doli

data wazności aktu urodzenia

Polecane posty

Gość czerwcowa doli

nasuneło mi sie jeszcze jedno pytanie, otóz musze pościagac z USC mój akt urodzenia, z innej parafii niz moja moje metryki chrztu,..jest troszke tego....mam pytanie, na ile wczesniej nalezy składac prośbe o przesłanie odpisu aktu urodzenia? czy na rok wczesniej starczy czy jednak na 3 miesiące przed ślubem? Wiem ze na trzy miesiące przed ślubem nalezy zgłosic sie do USC w moim mieście i donieśc akt urodzenia, metryke chrztu . metryka chrztu ma waznośc 3 miesiące , a ten akt urodzenia?wszystkie domumenty to chyba trzena ściagac na ostatnią chwilę a zawsze myslałam ze one nie mają daty waznosci. ktos wie z was?

Gość czerwcowa doli
zana z was nie wie?

Gość noob
nie, odpis skrócony aktu urodzenia nie ma daty ważności; akt ważności 3 miesiace ma tylko akt małżenski

Gość czerwcowa doli
czyli musze na 3 miesiące przed wysłać prośbę do miasta A aby wysłało mi akt urodzenia? Potem do miasta B aby wysłali mi metryke chrztu, no i potem z tym iśc do miasta C po zaswiadcz o mozliwosci wzięcia slubu . Miasto C jest moim miastem. ach .czyli na 3 miesiące przed się to robi.

Gość to jest bzdura
akt urodzenia z usc TEŻ jest ważny max. 3 miesiące. a to dlatego, że są w kartotece wprowadzane zmiany odnośnie twojego stanu cywilnego. tak jest i koniec. nie zamawiaj go ork przed ślubem, bo ci się na nic nie przyda. zresztą tego zamawiać nie trzeba, ja poszłam i od złozenia wniosku do odebrania aktu w usc minęło 25 minut.

Gość czerwcowa doli
25 min? ale ja mieszkam o 500km od miejsca gdzie mają mi wydac odpis. os. własnie dostałam odpowiedz z USC o terminie wazności. wszystkie jestesmy kochane w błędzie. Odpisy aktów stanu cywilnego nie mają terminu ważności. Jeśli treść odpisu aktu jest nadal aktualna, tzn.w samym akcie przechowywanym w USC nie zaszły jakieś zmiany (np. sprostowanie treści aktu, zmiana imienia lub nazwiska ...), to można się posłużyć odpisem nawet pięćdziesięcioletnim. Osoba legitymująca się odpisem aktu stanu cywilnego ponosi odpowiedzialność za jego zgodność z treścią aktu. W opłatach nic się nie zmieniło, odpis skrócony aktu urodzenia składany do ślubu (zarówno do cywilnego, jak i konkordatowego) podlega opłacie skarbowej 20 zł (5 zł wniosek + 15 zł odpis). W celu otrzymania odpisu aktu urodzenia, proszę przesłać pocztą wniosek z naklejonymi znaczkami skarbowymi za 20 zł.

Gość czerwcowa doli
biorę jako panna mój roczny akt i ide z nim do USC w moim miescie by mi zaswoaczenie wystawili o tym ze moge wziąśc slub. jestem wtedy panną i akt tez mówi o tym ze jestem panną.

Gość tak zrób
ja wiem, że miałam skrócony akt urodzenia sprzed dwóch lat i mi go w usc nie przyjęli, musiałam iśc po nowy. ale moze to zależy od urzędnika.

Gość czerwcowa doli
no własnie chyba zalezy od urzednika i od miasta:o szkoda bo ja musze miec odpis z innego miasta a mój narzeczony z innego. jeden zapłaci a inny nie.