Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dziunia188

luteina

Polecane posty

Gość N OlkA18
hej! obawiam sie ze jestm troche mBodsza od was ..i byBam u ginekologa i przepisal mi luteine.. a ja sie boje ze baaardzo przytyje? co mam zrobic? a jeszcze odtatnio sie odchudzalam i tu tak przytyc??

Gość patrix
hej, lekarz przypisał mi luteine50 na wywołanie miesiączki, kazał mi ja brać przez 3 dni po4 tabletki dziennie pod język, minęły te dni a okresu nie widać, raz tylko pojawiło się plamienie.mam jeszcze kilka tabletek może wziąć je to końca? 2 dni już nie biore a tu nic!okres się nie pojawił....co robić???

Gość pet2007
Luteine bierze się po owulacji a nie 15 dnia cyklu! Przed owulacją jest to bez sensu.

Gość agnieszka21
a ile nie masz juz okresu

Gość beetka
Ja brałam luteine doustnie jakieś 2 lata temu, jak spóźniała mi się miesiączka. Nie wiedziałam wtedy czy jestem w ciąży, bo było za wczesnie żeby to stwierdzić. Ale lekarz mi powiedział, że gdybym była to nie zaszkodzi płodowi. Brałam ją przez 10 dni (1 tabletka dziennie) i do tych 10 dni miesiączka miała się pojawić. Pojawiła się 9 dnia. Obecnie jestem w 6 tygodniu ciąży, jest to ciąża zagrożona poronieniem, zaczęłam plamić. Lekarz przepisał mi luteinę dopochwowo (co 8 godzin 1 tabletka). Po dwóch dniach przestałam plamić, ale luteinę muszę brać dopóki nie wytworzy się łożysko.

Gość niunia1989
hej ja tez bire juz 3 tygodnie luteine Czy zeby pojawił sie okres musze ja odstawic?? bo lekarz kazał mi ja zazywac az pojawi sie okres A tu czytałam ze po odstawieniu luteiny dostaje sie okres????

Gość pikolinka
Kochane kobietki Ja tez dostalam luteine,mialam ja brac 10 dni, 9 dnia dostalam miesiaczke ale nie przerwalam brania luteiny, czy zle zrobilam? prosze pomożcie....

tak po pojawieniu się okresu powinnaś przestać brać luteinę. To sztuczny progesteron - zażywasz luteinę kiedy masz jego niedobory a chcesz zajść w ciążę oraz na wyregulowanie cyklu. W czasie okresu poziom progesteronu spada - jest to naturalne więc nie potrzeba już przyjmować luteiny

Gość pikolinka
Dzieki mala Li za odpowedz, bardzo mi pomoglas. Mam jeszcze jedno pytanie.. Otóz pani ginekolog przepisala mi tez bromergon ale niestety nie wiem czy brac go jak mam jeszcze okres czy nie bo nic mi nie napisala od kiedy mam brac, napisala tylko ze pół tabletki wieczorem, czy juz teraz mogę go wziąśc? Licze na szybka odpowiedz, pozdrawiam

niestety o dawkowaniu tego drugiego leku nic nie wiem :( może zadzwoń do tej ginki??

Gość pikolinka
juz wszystko wiem, ale dzieki za zainteresowanie. pozdrawiam:)

a czy ta luteina jest na recepte? ;> czy zawsze musi ja lekarz przepisywac? Bo ostatnio sie zblizylismy z dziewczyna nie uprawialismy seksu , tylko zaczelismy siebawic rekoma.. nie bylo spermy a jej sie okres spoznia.. miala 4 dni przed terminem jakies zatrucie zoladka i bardzo stresujacy miesiac.. powinna cos takiego zazywac? moze znacie cos innego na przyspieszenie okresu ? bardzo prosze o jakas rade! z Gory dziekuje :)

Gość pikolinka
z tego co mi wiadomo to luteina nie jest na recepte, ale dobrze by bylo gdyby twoja dziewczyna poszla do ginekologa,poniewaz ustali jej dawkowanie...pozdrawiam

luteina jest tylko na recepte bo to jest lek hormonalny niestety

Gość sssaczek
noo i luteina nie wywoła okresu jak już jest ciąża :)

Gość ciekawaXXXXX
a czy po tym sie tyje??? prosze o szybką odpowiedz!!! z gory dziekuje

Gość sssaczek
może tak może nie każdy reaguje indywidualnie

Gość Justyna 23
Brałam luteinę po aby zajść w ciąże, bo miałam niereguralny okres pojawiał się co 3 do 6 miesięcy przez jeden rok miałam okres tylko 3 razy i tak to było od pierwszej mojej miesiączki Luteinę brałam na początku aby go wyrególować i póki brałam było ok a jak przestałam problem wracał .i tak przez 6 lat.Ostanią porcie tego specyfiku brałam w tamtym roku przez 6 miesięcy aby zajścw ciąże, no i powiodło się .Lecz przez ten środek problem z nadwgą jest dla mnie odwiecznym problemem, ale okresowym bo przybieram na wadze po wczasie brania luteiny. Brałam ją co pół roku moja waga z luteiną to 72-5 a bez 60 kg. NIEZłE JO-JO !!!

Gość Justyna 23
mała rada jaeśli macie wybór to bezpieczniejsza jest luteina dopochwowa niż ta pod język miej skótków ubocznych

Gość elus
po pierwsze. luteina jest hormonem a jak to zazwyczaj bywa to po hormonie sie tyje! po drugie. nie jest taka tania! zaplacilam 35 zl!!!!!! po trzecie. gdy krwawienie wystapi w ciagu 10 dni nalezy ja odstawic bo to miesiaczka! wiec nie jest sie w ciazy! po czwarte. to nie antykoncepcja! lekarze przepisuja luteine nie tylko na wywolanie okresu ale tez po to ze jesli jestes w ciazy to luteina podtrzymuje ta ciaze!!!!! oraz wspomagajaco przy zaplodnieniach in vitro!!!!!!!

Gość sylwia0305
mi dzisiaj przypisł luteine, ale jestem załamana bo mi powiedzial że nie moge zajsc w ciaze , bo nie ma takiej możliwosci nie mam komórek rozrodczych i pierwotną niewydolnosc jajników ;( ;( ps. jestem załamana !!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Gość Mała_Pi...
Jak to nie masz komórek rozrodczych?

Gość kaja 345
jakiś czas temu brałam luteinę i było ok,jak przestałam problem powrócił ,teraz znowu mi lekarz przepisał ,BEZ SENSU

Gość Mrzena
hej , dziewczyny miesiaczka spoznia mi sie juz tydzien , robiłam test i był negatywny , a miesiaczki dalej jak nie bylo tak nie mam. I tak sie zastanwiam czy moge wziasc luteine , jak myslicie ?

czesc. mi dzis przepisał doktor luteine pod jezyk, ale nie na wywołanie okresu -tylko na opóznienie w czasie bo mam cykle co 19-21 dni i obfite. Nie wiadomo jak wtedy dni płodne wystapią, wszystko sie ma poprzestawiać. mam brac od 16-25 dnia cyklu.

Gość Poziomkowa1987
Aby uściślić te chaotyczne wypowiedzi... Luteina: steroidowy żeński hormon płciowy wytwarzany przez ciałko żółte i łożysko (w czasie ciąży). Najważniejszy hormon wydzielany przez gonady (jajniki i jądra). Wydzielanie progesteronu wzrasta po owulacji, co * przygotowuje błonę śluzową macicy na przyjęcie zapłodnionego jaja * hamuje skurcze macicy * wstrzymuje dojrzewanie pęcherzyków Graafa Hormon ten umożliwia implantację zapłodnionego jaja w błonie śluzowej macicy i utrzymanie ciąży. Jeśli do ciąży nie dojdzie, wydzielanie progesteronu zmniejsza się i dochodzi do menstruacji. W przeciwnym wypadku progesteron zaczyna być wytwarzany także przez łożysko i do piątego miesiąca ciąży jego produkcja jest na tyle duża, że ciałko żółte nie jest niezbędne do dalszego utrzymania ciąży. W lecznictwie progesteron stosowany jest zapobiegawczo przy ryzyku poronienia, niewydolności ciałka żółtego, zatruciu ciążowym, zaburzeniach miesiączkowania. Cena zależy od formy dopochwowa około 30 zł, podjęzykowa około 5 zł. ja zapłaciłam 3 z groszami. biorę ją od 12 dnia cyklu razem z Ovestinem bo mam problemy z miesiączką po odstawieniu yasminu i ciągnie sie to od pół roku... zobaczymy co to bedzie... ale proszę was o jedno przestańcie bredzić o jej antykoncepcyjnym działaniu bo ono nie istnieje i o tyciu - na każdego hormony działają inaczej... miłej lektury:)

Luteina jest hormonem ktory lekarze przepisuja nie tylko gdy miesiaczka sie nie pojawia lub gdy sa z nia problemy ale takze gdy jest sie w ciazy wiem bo jestem w 4 miesiacu ciazy i biore ja na podtrzymanie ciazy :)

Gość renata80
Cześć mi dzisiaj lekarz przepisał luteinę ale z zupełnie innego powodu niż wy podajecie, mianowicie mam torbiel na jajniku.Jeżeli jest ktoś kto również miał takie problemy to proszę o odpowiedź bo przyznam szczerze że teraz to już zgłupiałam i nie wiem o co chodzi. P.S. tabletki pod język kosztują 3,20