Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dziunia188

luteina

Polecane posty

renata80. ja dostałam luteine ale dopochwowo. moja gin, przepisała mi ją bo miałam nieregularne okresy. dzięki niej dowiedziałam się że moja wcześniejsza gin źle mnie leczyła. mam zespół policystycznych jajników, co wiąże się z tym że są i torbiele i powiększone jajniki no i mnóstwo pęcherzy przy zewnętrznych ścianach jajników. może twój gin. też to podejrzewa a luteinę pewno przepisał ci żeby wystąpiła miesiączka no i po niej pewno badania czy coś się u ciebie zmieniło na korzyść. życzę ci jednak żeby to nie było pco bo to choroba która przytłacza zwłaszcza jeśli chcesz mieć dzidzi. pozdrawiam

Gość renata80
g26 ja miesiączkę mam regularnie dlatego się zastanawiam dlaczego mi przepisała luteinę.nie zamierzam sie dłużej zastanawiać tylko po prostu pójdę do niej niech mi wyjaśni na czym będzie polegało moje leczenie.Dzięki za odpowiedz i pozdrawiam życzę zdrowia

Gość zadymiara
bralam luteine i okres mi sie spuznia 2 dni

Gość kalinkaka
A ja kojarzyłam luteine z czyms na oczy bo ostatnio widzialam opakowanie na ktorym byl napis luteina i jak zaczelam czytac to okazalo sie ze korzystnie wpływa na wzrok...Czy to jest ta sama luteina o ktorej mowicie bo jestem zmieszana w tym momencie??

Gość kasia1980
Czesc wszystkim . Mam mały problem... spoznia mi sie okres dopiero kilka dni , ale zrobilam test ciazowy i wyszedl pozytywnie... Ginekolog powiedzial mi ze jesli to faktycznie ciaza to dopiero 3 tydzien( z moich wyliczen tez by sie to zgadzalo) ale stwierdzil lekarz ze test nie musial wyjsc dobrze... tymbardziej bym sie cieszyla bo nie chce miec teraz dziecka... no ale test wykazal ze jestem... lekarz stwierdzil ze przepisze mi luteine 50 i jesli to nie jest ciaza to dostane okres... jesli jest to nie dostane...troche mnie to dziwi bo jak srodek moze dzialac jednoczesnie wywolujac okres a z 2 strony podtrzymujac ciaze?? czy nie lepiej byloby wykonac usg i przekonac sie czy jestem w ciazy tylko dawac mi tabletki? bo leki ktore wywoluja okres bardziej kojarza mi sie z samoistnym poronieniem niz z ochrona ciazy ...

Może, bo to sztuczny progesteron. Gdy nie ma ciąży, to doprowadza do złuszczania się śluzówki i występuje okres. Gdy jest ciąża - prócz progesteronu (jako hormonu "ciążowego") masz drugi stricte ciążowy hormon - hCG.W naturalnym cyklu progesteron produkowany jest od owulacji i utrzymuje się na wyższym poziomie aż do miesiączki. Gdy zaistnieje ciąża - organizm otrzymuje sygnał (produkcja hCG) do wzmożonej produkcji progesteronu. Wówczas progesteron spełnia rolę podtrzymania ciąży. Gdy jest go zbyt mało, to można stracić ciążę, dlatego podaje się wówczas syntetyczny progesteron (Luteina, Duphaston).Progestageny chronią zarodek, nie odwrotnie (z tego samego względu Postinor zażyty zbyt późno - utrzyma istniejącą ciążę - Postinor to też pochodna progestagenów - mimo, że większość osób myli jego działanie z wczesnoporonnym - ale ze względu na swoje właściwości, absolutnie poronnie nie działa).

Gość kasia1980
no ok zrozumialam ... ale skoro test wyszedl mi pozytywnie i to 2 razy to po co mi luteina na wywolanie okresu( bo w tym celu powiedziala lekarka ze ja dostaje) i Czy faktycznie w 3 tyg lekarz nie ejst w stanie zauwazyc zmian w srodku i stwierdzic ciazy? moze lepiej jakbym poszla na usg a nie brala leki?

Tobie luteina na podtrzymanie ciąży.Widocznie lekarz nie potwierdził ciąży (pewnie było za wcześnie) i założył, e może nadejść miesiączka.Możesz i brać leki i iść na USG, jedno drugiemu nie szkodzi ale nie podejmuj decyzji o odstawieniu leków bez konsultacji z lekarzem bo to może Cię kosztować utratę dziecka.

Gość kasia1980
hmm w sumie i tak pewne jest prawie ze to ciaza skoro wykonalam 2 testy i wyszly pozytywnie . nie odstawie lekow bo mam nadzieje ze jednak dostane okres i ze to nie jest ciaza choc chyba w tym momencie jestem naiwna...

Gość aniasara
renata80. Czy mozesz cos wiecej napisac, co powiedziała Twoja doktor na temat luteiny? Jestem w podobenj sytuacji. Tez mam torbiel i mam przepisana luteine. Dzieki za odp. pozdr.

Gość sessilka
po odstawieniu tabletek anty nie mialam dlugo okresu okazalo sie ze mam mala sluzuwke i przepisano mi luteine 50 mialam ja brac przez 10dni po czym dostalam okres. za pierwszym razem przepisano mi ja jak wykrytu torbiel w jajniku i wtedy bralam przez 21dni. szczerze mowiac nienawidze tych tabletek. popadam w depresje ciagle placze, kloce sie ze wszytkimi i jestem strasznie agresywna. nie dawalo sie wtsy ze mna po prostu wytrzymac :) i sie czulam tak nieciekawie ...

Gość OLIMPIA 1980
ja luteine50 brałam przez całą ciąże żeby utrzymać ciąże a jak pojawiło się krwawienie w ciąży to musiałam zwiększyć dawkę

Gość patula111
Dziewczyny widze że jesteście w temacie, ja nie tak bardzo...więc mam do Was pytanie... Czy w czasie brania luteiny któraś z Was przytyła?? Przybrała na wadze - nawet śladowe ilości? Czekam na Wasze wypowiedzi...

Owszem luteina moze zwqiekszyc mase ciala mi niestety zwiekszyla ;/

Gość kasia1980
Powiem wam jedno biore luteine ponad tydzien okresu nie ma ale wiem jedno... ja mam dosc!! nie bede jej dalej brala bo po 1 : jest mi tsrasznie niedobrze po niej . po 2 jestem non stop senna i rozdrazniona a po 3 jej smak wywoluje u mnie nudnosci:( bo prostu nie moge nie dam rady i ogolnie to chyba mama depresje po tym swinstwie bo wszystko mam w nosie:(

Gość madziorek2583
Witam, Od 5 dni zażywam Luteinę 50 dopochwowo w celu wywołania miesiączki od tego momentu zaczęłam obserwować duż ilość gęstą wydzielinę o zabarwieniu mleczno żółtym, wręcz powiedziałabym iż jest "serowata" bezzapachowa czy jest to normalny objaw przy zażywaniu tego specyfiku czy powinnam się zacząć martwić? Z góry dziękuję za informację!

Gość virginia77
Czy sa jakies skutki uboczne brania luteiny 50???

Gość chryste
wszystkie skutki uboczne sa wypisane na ulotce

Gość kasiek23013
czesc. z tego co czytam sporo wiecie.potrzebuje pomocy.mieszkam w anglii wiec kontak z lekarzem jest niemozliwy.w polsce lakarka przepisala mi luteine na wyregulowani cykli i pomoc w owulacji,pomylilam sie jednak i zamiast od 16 dnia zaczelam ja brac od 12-go dostalam miesiaczke 18-go dnia cylku trwala ona jednak 2 dni.niewiem jak to traktowac?? dzis mam 16 dzien nowego cyklu-brac luteine czy niebrac? moze to bylo tylko plamieni nie okres.bardzo chce zajsc w ciaze i niechce stracic owulacji(jesli ja mam).pomocy

Gość ketina
Nie wiem co ci poradzić bo sama mam podobny problem. Mam długie cykle, nawet 49 dniowe, a staram się o dziecko. Dostałam od lekarz luteinę i miałam ją przyjmować od 16 do 25 dnia cyklu. W 17 dniu cyklu zrobił USG dopochwowe, błona macicy miała 6 mm, a pęcherzyk ok 13 mm. Lekarz stwierdził, że ten cykl jest już stracony a luteinę kazał brać dalej. Tydzień później zaczęłam mieć bardzo wrażliwe brodawki, co u mnie występuje w okolicach owulacji. Pojechałam na USG i okazało się, że błona macicy ma już 9mm, a pęcherzyk 24 mm. Lekarz stwierdził, że nie wiadomo czy pęknie, a luteinę kazał odstawić. I teraz jest paradoks, bo po 3 dniach od USG moje piersi są nadal wrażliwe, ale nie wiem czy pęcherzyk pękł i czy była owulacja, a dodatkowo zaczęłam plamić - pewnie po odstawionej 4 dni temu luteinie. Czyli mam miesiączkę i owulację równocześnie. Co robić? Czy brać dalej luteinę na zatrzymanie okresu i podtrzymanie ewentualnej ciąży? I jak teraz liczyć dni cyklu?? Czy ktoś był w podobnej sytuacji? Proszę o poradę.

Gość andziabuzka1
Ja dostałam wczoraj luteine 50(mam torbiel na lewym jajniku i staram sie o dziecko od 2lat).Mam brac ja od 12dc do 26dc,cykle co 30dni,i niewiem za bardzo na o ja dostalam.1opakowanie kosztuje 3,20,a mam brac ja dwa razy dziennie po jednej tabletce pod język....ale ma okrutny smak jak dla mnie

Gość Aneczka0000
Cześć! Nie jestem pewna czy wybrałam odpowiedni katalog :) Słuchajcie, biorę od dłuższego czasu luteinę na wywołanie miesiączki i zawsze mi się pojawiała drugiego dnia od odstawienia Luteiny. Zawsze. Dziś stwierdzam, że coś mi nie gra bo: 1. @ nie wystąpiła, choć już jest 6 dzień po odstawieniu 2.kłuje mnie jajnik i czuję skurcze macicy (mocne, bolesne nadzwyczaj) 3.badałam się półtora tygodnia temu i nie mam zapalenia. 4.od 4dni mam stałą temperaturę 37 stopni. Czego to może być objawem , ciąży? :) Aha, jeszcze dodam, że z zabezpieczeniem to różnie bywało ;)

Gość nika30
podwyższona temp. może oznacza ciąże,niektóre osoby maja okres 2 tyg po odsatwieniu luteiny,ciekawe czy już dostalas okres,to jest moj pierwszy miesi.ac brania luteiny,do wczoraj bolaaly mnie jajniki,tez tak sie czułyscie dziewczyny

Gość kolakinka
A czy wiecie ze luteina ma tez bardzo dobre działanie na nasz wzrok.W postaci witamin oczywiscie - jej przyjmowanie przyczynia się do zwiększenia gęstości optycznej plamki żółtej co wpływa na prawidłowe funkcjonowanie siatkówki, a przez to poprawę jakości widzenia.

Gość joasiasowka
ja powinnam dostać okres 2 tyg temu. i nic .... nawet obiawow takich jak zawsze miałam przed miesiaczka aż się boje..... potrzebuje kupić gdzieś luteine50 bez recepty. robiłam test ciążowy wyszedł negatywnie ale koleżanka która nie wiedziała ze jest w ciąży bo okres miała normalnie do 5 miesiąca tez zrobiła test wyszedł jej negatywnie poszła do lekarza a lekarz się śmieje i mówi do niej ze dziecko już do nas raczka macha.

Gość kar6la
ja dostałam luteinę 50 z powodu anemii żebym nie straciła dużo krwi podczas okresu. miesiączki mam regularne. mam używać 5 dni przed okresem po 3 razy dziennie po 1 tabletce. Powiedzcie czy jest jakaś zmiana w samopoczuciu podczas brania bo dużo się naczytałam o tym na necie i czy to ma jakiś wpływ jeśli ktoś ma problem z żyłami (skłonnośc do żylaków)

Gość Banajaggaa
a ja dzisiaj mialam nie mila przygode u ginekologa;/ robilam badania dalam jej wyniki powiedziala mi ze wszystko jest wporzadku no to ja "dlaczego nie mam okresu?? zaczela na mnioe krzyczec ze nir brdzie ze mna na ten temat dyskutowac a jak zapytalam czy przytyje po nich to mi powiedziala ze to oczywiste;/ okropne;(((( nieszczesliwa i grube bede;

Gość aga0081
czy sa jakies dzialania niepozadane miala z was ktoras

Nie wiem czy ktos jeszcze z was tu zahlada.... mam pytanie lekarz przepisal mi luteine na wywolanie miesiaczki , ktora spozniala mi sie 9 dni. mialam brac ja przez 5 dni co 12h w czasie 3 dnia mialam plamienia a w nocy juz 4 dnia silne bole menstruacyjne , to co mam obecnie srednio przypomina moj normalny okres , ale mam nadzieje ,ze sie " rozkreci" , a moje pytanie brzmi czy powinnam nadal brac luteine ?

Gość gość
Cześć, Mam do odsprzedania luteinę oraz duphaston- brałam je na okres ciąży i już nie potrzebuję. Mam 51 tabletek Luteiny 50: 1) Luteina 50 opakowanie 30 szt tabletek podjęzykowych data ważności 09.2019- nienapoczęte (14zł) 2) Luteina 50 opakowanie 21 szt tabletek podjęzykowych data ważności 09.2019 – napoczęte (9,8zł) 60 tabletek luteiny dopochwowej: 3) Luteina 100 mg tabletki dopochwowe 60 tabletek, data ważności 12.2018 –nienapoczęte (20zł) Duphaston 10mg – łącznie 44 tabletki: 4) Duphaston 10 mg, 16 tabletek, data ważności 01.2021 – napoczęte (24 zł) 5) Duphaston 10 mg, 5 tabletek, data ważności 01.2021 – napoczęte (7,5zł) 6) Duphaston 10 mg, 14 tabletek, data ważności 11.2020 – napoczęte (21zł) 7) Duphaston 10 mg, 19 tabletek, data ważności 01.2021- napoczęte (28,5zł) Szkoda mi tego wyrzucić, ponieważ wiem jak luteina jest ważna dla kobiet zarówno w okresie ciąży, jak i na wywoływanie okresu przy PCO. Zdaję sobie sprawę także z tego, że dla wielu kobiet wizyta u lekarza po samą receptę jest kosztowna. Jeśli ktoś jest zainteresowany bardzo proszę o informację na maila: mamamonikalodz@wp.pl Wysyłam pocztą polską, dlatego w zależności od wielkości przesyłki doliczony będzie koszt wysyłki. Mogę zrobić foto paragonu po wysyłce.