Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość co to znaczy hmmm

choroba zwierzęca? co to jest??

Polecane posty

Gość co to znaczy hmmm

moja kuzynka ma problemy z zajsciem w ciążę.. powiedziala mi,ze to przez to,ze ma jakas chorobe zwierzeca :O co to oznacza????? mia

Gość a może odzwierzęcą
to chyba predzej. a odzwierzęca to taka, co np.od kota lub psa przeszla,(lub innego stworka) np. toxoplasmosa, albo toxocaroza

Gość co to znaczy hmmm
a moze i tak.. ale czy takie choroby sa grozne i moga naprawde stac na drodze do dziecka? Moja kuzynka jest zalamana, nie chce nawet o tym rozmawiac. co prawda ma psa..

Gość a może odzwierzęcą
no wlasnie nie wiem jaka choroba moglaby miec taki wplyw.te 2 raczej nie. sa niebezpieczne dla dzieci, toxoplasma moze zarazic dzieko w brzuszku mamy, zaraza sie nia od kota, ale wtedy po prostu moze sie urodzic dziecko z toxoplasmoza, ale zeby nie mozna bylo przez nia zajsc w ciaze to nie slyszalam. a lekarz nie podaj dokladnie jaka to choroba?

Gość co to znaczy hmmm
dokladnie nic nie wiem, nie chciala powiedziec, powiedziala tylko to, ze to jakas choroba zwierzęce, czy moze wlasnie odzwierzeca, tylko zle zrozumialam.. nic nie wiem, nie chce nawet bytac, bo to drazliwy temat dla niej.. :(

Gość co to znaczy hmmm
ktoś cos o tym jeszcze wie?

Gość co to znaczy hmmm
odswiezam

Gość odpowiemm
zapewne chodzi o toksoplazmozę, to choroba odzwierzęca bo jej nosicielem jest np.kot, ale zarazić się nią można nie tylko i wcale nie głównie przez kontakt z kotem ale np.jedząc nieumyte warzywa i owoce lub niedopieczone mięso.. wiele osób ją przechodzi i nic złego się nie dzieje, nawet ludzie o tym nie wiedzą, że są zarażeni; ale dla kobiety w ciąży lub kobiety, która chce zajść w ciążę to dość ważne badanie, ponieważ zbyt wysoki poziom tzw.igm może utrudnić zajście w ciążę a u rozwijającego się płodu może spowodować zmiany chorobowe łącznie z poronieniem tegoż płodu.. jeśli zrobi się badanie na toxo i poziom tzw.igm jest zbyt wysoki, trzeba zacząć przyjmować specjalne antybiotyki, lekarze wolą dmuchać na zimne i najpierw obniżyć ten poziom i dopiero potem zalecają zajść w ciążę..

Gość co to znaczy hmmm
dziekuje, traz juz wszytko rozumiem :) pozdrawiam.

Gość spokojnie to tylko awaria
A jeśli się nie poroni to dziecko ma bardzo duże szansa na poważne upośledzenie.Zarazić się można nawet jedząc nieumytego banana(oczywiście obierając go ze skóry)

Gość tak ale gdy matka
zachorowala przed zajsciem w ciąze to powiklania sa bardzo malo prawdopodobne. zdarzasja sie ale rzadko. najgorsze jest gdy zachoruje juz w czasie ciazy. dlatego watpie by to mialo az tak bardzo duzy wplyw na to ze nie moze zajsc w ciaze.dlatego wlasnie nalezy kontrolowac miano rpzeciwcial aby wykluczyc reinzwazje, czyli ponowne wewnetrzne zakazenie ktore mogloby zle wplynac na plod.

Gość toksoplazmoza

Gość toksoplazmoza
moja kumpla miala tokso i dziecko zmarlo w 3 m-cu ciazy. teraz przez 6 miesiecy musi sie leczyc i brac pigulki zeby nie zajsc w ciaze i dopiero potem moze miec dzidzi. moja kuzynka przez ta chorobe 4 razy poronila bo nie wiedzioala co jest i nie l\eczyla sie. w koncu urodzila 2 zdrowe coreczki:))

Gość Ania lat 11
Jest choroba od zwierząt można nawet przez nią nie mieć dzieci stracić wzrok:(:(:(

Gość Ania lat 11
nie na leży IGNOROWAĆ tej choroby!!!!!!!!!!!!!!!:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:;(;(

Gość piechu
szkoda tylko ze nie każdy lekarz patrzy na to jak na szczęście ludzkie tylko na kase staraliśmy sie o dziecko 8 lat jeżdziliśmy co 2tyg.na wizyty (po 150zł każda!!!) a on nie podał nic w pore pozostało próbować dale.... (jeżeli żona bedzie chciała kiedykolwiek......... :(

Gość sebik
Czy w każdym przypadku występowania tej choroby istnieje duże zagrożenie ciążowe???