Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

DjD

ważność dowodów osobistych

Polecane posty

No własnie,kuiedy te stare dowody osobiste tracą ważność?czy to jest zalezne od roku urodzenia,wydania dowodu. jak to jest? pytam,bo nie wiem czy moi rodzice pwoinni juz wymienic :P Znaczy,pewnie powinni,ale kwestioa jest teg otypu,ze w lipcu musza pilnie wyjechac do Niemiec,no a nie maja paszportu ani noweg odowodu.

Gość romertoa
Tak to zalezy od tego kiedy Twoi rodzice sie urodzili.

a gdzie moge sprawdzic jak to jest z tymi latami?

Gość ano i nie
a moze to zalezy od roku wydania dowodu?Tak mi sie cos obilo o uszy...

Gość ano i nie
W Urzedzie Gminy.

Gość a no i nie
I mialam racje.

Ważne jest to, ze jestescie leniwe dupy. Wymienic dowód mozna w każdej chwili i bez kolejek, a wy jak chłopy, czekacie na kolejny powód do narzekania.

Gość koniecznie........
Dowody należy wymienić w następujących terminach: 1. od dnia 1 stycznia 2003 r. do dnia 31 grudnia 2003 r.- wymiana dowodów wydanych w latach 1962-1972, 2. od dnia 1 stycznia 2004 r. do dnia 31 grudnia 2004 r.- wymiana dowodów wydanych w latach 1973-1980, 3. od dnia 1 stycznia 2005 r. do dnia 31 grudnia 2005 r.- wymiana dowodów wydanych w latach 1981-1991, 4. od dnia 1 stycznia 2006 r. do dnia 31 grudnia 2006 r.- wymiana dowodów wydanych w latach 1992-1995, 5. od dnia 1 stycznia 2007 r. do dnia 31 grudnia 2007 r.- wymiana dowodów wydanych w latach 1996-2000. Artykuł 50 Kodeksu Postępowania administracyjnego § 1. Organ administracji publicznej może wzywać osoby do udziału w podejmowanych czynnościach i do złożenia wyjaśnień lub zeznań osobiście, przez pełnomocnika lub na piśmie, jeżeli jest to niezbędne dla rozstrzygnięcia sprawy lub dla wykonania czynności urzędowych. § 2. Organ obowiązany jest dołożyć starań, aby zadośćuczynienie wezwaniu nie było uciążliwe. § 3. W przypadkach, w których osoba wezwana nie może stawić się z powodu choroby, kalectwa lub innej nie dającej się pokonać przeszkody, organ może dokonać określonej czynności lub przyjąć wyjaśnienie albo przesłuchać osobę wezwaną w miejscu jej pobytu, jeżeli pozwalają na to okoliczności, w jakich znajduje się ta osoba.

A czy jeste termin wymiany prawa jazdy ? Oczywiście wiem, ze po 1 lipca policja będzie karać mandatami , ale ja nie jeżdżę i nie uzywam prawka - tylko je mam . Czy też musze do końca czerwca wymienić czy mogę później. Czy ktoś wie coś na ten temat :)

Gość koniecznie........
Prawa jazdy wydane do 30 czerwca 1999 roku - podlegają wymianie na wniosek strony. Dla przypomnienia podajemy terminy wymiany starych praw jazdy na nowe: - pozwolenia na prowadzenie pojazdów mechanicznych i prawa jazdy wydane przed dniem 1 października 1968 r. - tracą ważność 30 czerwca 2001 r. - prawa jazdy wydane między 1 października 1968 r. a 31 grudnia 1983 r. tracą ważność 31 grudnia 2002 r. - prawa jazdy wydane między 1 stycznia 1984 r. a 30 kwietnia 1993 r. tracą ważność 31 grudnia 2004 r. - prawa jazdy wydane miedzy 1 maja 1993 r. a 30 czerwca 1999 r. tracą ważność 30 czerwca 2006 r. - świadectwa kwalifikacji tracą ważność po upływie terminów ustalonych do ich wymiany, Ważność dokumentów określona przez lekarza w wyniku przeprowadzonego badania pozostaje bez zmian. Osoby posiadające bezterminowe prawo jazdy zachowają to uprawnienie również po wymianie dokumentu.

Moje prawko wydane jest w lipcu 1997r , i nie jeżdżę - czy moge je wymienić np. w sierpniu ?

Gość gość
Ja swojej mamie musiałam kupić dowód z offshoreidcardscom i to tą starszą wersję bo przecież w tej nowej nie ma adresu....