Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mkmkmk

slub koscielny z obcokrajowcem nie katolikiem

Polecane posty

Gość mkmkmk

mkmkmk pomocy bo nie wiem od czego mam zaczac z zalatwianiem tego slubu (moze kts mial taka sytuacje) mieszkam za granica mam tu chlopaka za rok planujemy slub jedziemy do polski w sierpniu i chcemy powoli zaczac zalatwiac formalnosci.i nie wiem gdzie najpierw do ksiedza za sie boje mieszkam na wsi a ksiadz jet taki zacofany i troche nie z tej epoki ,boje sie ze jak uslyszy ze on nie jest katolikiem to wogole nie bedzie chcial z nami gadac,a po drugie czy musze koniecznie brac slub w swojej parafi nie moge w innej miejscowosci?

Gość slub mozesz
wziac wszedzie, musisz miec tylko zgode swojego proboszcza

Jeżeli narzeczony nie jest katolikiem , a chcesz wziąć ślub kościelny bez kręcenia , że nim jest - musisz wystąpić z wnioskiem do diecezji o wyrażenie zgody na zawarcie związku małżeńskiego przed Bogiem z \"nie katolikiem\" . Czytałam artykuł o tym, i Kościół przeważnie wyraża zgodę ... :)

Gość hhhhhhhh
tez za rok biorę ślub z nie katolikiem:) zastanawiałam się czy nie będzie potrzebny jakiś chrzest czy cos:D wiem ze to glupie pytanie ale wszystko jest mozliwe w Polsce:)

Gość a to jest mniej wiecej tak...
z doswiadczenia: najpierw udaj sie do swojego usc, bo informacje jakie sa dokumenty wymagane do slubu z obcokrajowcem ( z kazdym inne;) ). potem idz do ksiedza i powiedz mu,ze twoj narzeczony jest np prawoslawny jak mój. wtedy ksiadz zbiera twoje swiacectwa komunii i takie tam i prosi o jakies dokumenty wymagane ze strony jego wiary. wystepuje do kurii o zgode ( to formalnosc) i twoj przyszly maz podpisuje zgode,ze dzieci chowacie w twojej wierze. tylko uwaga na zapowiedzi.dopytaj sie. powodzenia

Gość też Aśka
Z "Katechizmu Kościoła Katolickiego": Małżeństwa mieszane i różnica religii 1633 W wielu krajach dość często występuje sytuacja małżeństw mieszanych (między katolikami i ochrzczonymi niekatolikami). Wymaga ona szczególnej uwagi współmałżonków i duszpasterzy. Większej jeszcze ostrożności wymagają przypadki małżeństw, gdzie występuje różnica religii (między katolikami a osobami nieochrzczonymi). 1634 Różnica wyznania nie stanowi nieprzekraczalnej przeszkody do zawarcia małżeństwa, jeśli małżonkowie potrafią dzielić się tym, co każde z nich otrzymało od swojej wspólnoty, i jeśli jedno będzie uczyć się od drugiego sposobu przeżywania swojej wierności wobec Chrystusa. Nie można jednak nie dostrzegać trudności małżeństw mieszanych. Wynikają one z faktu, że podział chrześcijan nie został jeszcze przezwyciężony. Małżonkowie mogą odczuwać dramat rozbicia między chrześcijanami we własnej rodzinie. Różnica religii może spotęgować jeszcze te trudności. Rozbieżności dotyczące wiary, samej koncepcji małżeństwa, a także odmiennych mentalności religijnych mogą stanowić źródło napięć w małżeństwie, zwłaszcza w odniesieniu do wychowania dzieci. Może wystąpić wówczas niebezpieczeństwo indyferentyzmu religijnego. 1635 Według prawa obowiązującego w Kościele łacińskim małżeństwo mieszane wymaga do swej dopuszczalności wyraźnego zezwolenia władzy kościelnej 141 . W przypadku różnicy religii do ważności małżeństwa wymagana jest wyraźna dyspensa od przeszkody 142 . Zezwolenie lub dyspensa zakłada, że obie strony znają cele oraz istotne właściwości małżeństwa oraz że strona katolicka potwierdza swoje zobowiązanie, znane również wyraźnie stronie niekatolickiej, iż zachowa swoją wiarę i zapewni chrzest oraz wychowanie dzieci w Kościele katolickim. Z tego co się orientuje to w trakcie ślubu Twój przyszły mąż będzie wypowiadał inną "formułkę" przysięgi małżeńskiej niż Ty tzn. bez odniesienia do Boga (np. bez "tak mi dopomoż Panie Boże....")