Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasiaW

w ciąży do Tunezji...?

Polecane posty

Gość Tanecznym Krokiem
Ta, oczywiście, może od 5 miesiąca to już w ogóle nie wychodzić z domu? Nie miałabym żadnych oporów żeby jechać do Tunezji tak naprawdę do 8 miesiąca jeśli wszystko byłoby ok. Ale akurat ten uroczy kraj odwiedziłam zanim znalazłam się w stanie błogosławionym :)

Gość Lotatota
Tunezja jest też super na wakacje z małym kilkuletnim dzieckiem, bo woda jest bardzo ciepła, czysta i zazwyczaj płytka przy brzegu. Plaże są czyste (mówię tu o Sousse i Hammamet - gdzie indziej nie byłam) i dobrze przygotowane. Nie ma szkła i innych potencjalnie niebezpiecznych rzeczy. Ale przede wszystkim to długie zejście do morza jest super.

Gość Wartka
A jak wygląda kwestia przystosowania kurortów do małych dzieci? Jakieś przewijaki? Alejki przystosowane do poruszania się z wózkiem? Jak wygląda też dostępność jedzenia dla dziecka 4-letniego, czy może jeść jedzenie hotelowe? (mamy dwoje dzieci - kilkumiesięczne maleństwo oraz czterolatka)

Gość gość
Teraz ? Tam :O ?

Gość gość
a ja slyszalam od ginekologa,ze od 6 miesiaca ciazy nie wolno latac samolotem poniewaz roznica cisnien moze wywolac wczesniejszy porod

Gość gość
A ja powiem tak... Nie mam nic przeciw wojażom w okresie ciąży, ale do cywilizowanych krajów - prawie cała Europa nadaje się do podróżowania, a nawet jeżeli nastąpi wcześniejszy poród, to w tych miejscach znajdziesz dobrą pomoc. W Afrykańskie kraje w błogosławionym stanie bym się nie odważyła wyjeżdżać. Nie czułabym się komfortowo nie wiedząc co w razie przedwczesnego porodu, albo jakiś komplikacji mnie czeka. Kiedyś miałam okazję odwiedzić pewien tunezyjski szpital, być może jakiś peryferyjny w stolicy kraju, 2 kategorii, ale nie chciałabym tam się znaleźć, warunki tragiczne. Na twoim miejscu, wypoczynek zagraniczny ok, ale w Europie.

Gość gość
Bo to są Mariolki których wiedza o tych krajach ogranicza sie do zdjęć "resortu" :P w folderach biura podróży ...

Gość gość
Jeśli miałbym już jechać na wakacje to zdecydowanie wybrałbym Europę południową . Bezpiecznie, ciepło i przyjemnie. Polecam Grecję

Gość gość
Ja też z Tunezyjską służbą zdrowia miałam do czynienia i odradzam ciężarnym pobytu w tych placówkach. Nie znaczy to, że specjalistów mają kiepskich, ale warunki w jakich leczą chorych, bariera językowa, brak podstawowej higieny w tych placówkach. I olbrzymią kwotę, którą musieliśmy zapłacić za 2 doby pobytu teścia. Teścia przetransportowaliśmy do Lizbony,i już prawie jak w domu, ale już pozytywniej pacjent spoglądał na swoje schorzenia.

Gość korma
Duże tunezyjskie szpitale wyglądają lepiej niż nasze polskie... Mówię Wam. Też miałam wątpliwą przyjemność odwiedzić szpital w Tunisie, ale wątpliwą przez sam fakt, że wolałabym się tam nie znaleźć. Bo personel medyczny, wyposażenie i wszystkie aspekty opieki super. I oczywiście ubezpieczyciel pokrył koszty - więc niech nikt nie płacze że musiał zapłacić za szpital jeśli sobie ubezpieczenia nie wykupił.

Gość Martene
Moja znajoma żyje w Tunezji od kilku lat, nosiła tam 2 ciąże i urodziła i mówi, że poziom służby zdrowia porównywalny jest do polskiej. Czyli nie mamy na co narzekać. Bo, powiedzmy sobie szczerze, daleko nam do Niemiec, zarówno pod względem sprzętu jak i jakości opieki.

Gość Rottta
Martene też obiło mi się o uszy, że służba zdrowia w Tunezji wcale nie odbiega od naszych krajowych standardów. Nie byłam w Tunezji w ciąży, ale do 6 miesiąca myślę że ok. Oczywiście specjalne ubezpieczenie na dużą kwotę musiało by być.

Gość gość
Tak tak trollice zawijajcie te sreberka haha ..jeszcze prosze podać umieralność noworodków w Tunezji i w Polsce bo TO jest jedyny marker wiarygodny w miarę .Szkoda żeście nie podały że pośród ludzi przebywajaących we Włoszech a przybyłych ostatnio morzem z TUNEZJI własnie co rusz wykrywane są ogniska świerzbu (masowo), syfilisu i otwartej prątkujacej grużlicy ...prosze sobie prasę zachodnią poczytać .