Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agyyy

tampony czy podpaski?

Polecane posty

Gość agyyy

co zapewnia wieksza higiene? mam czesty problem z infekcjami pochwy, szczegolnei po okresie, nei wiem co jest lepsze...

Gość ja używam tylko tamponów
ale jeśli masz problemy z infekcjami pochwy to wybierz podpaski.

Gość maija
tampony przyczyniaja sie do infekcji

Gość niekoniecznie tylko podpaski
mimo infekcji mozna nosic tampony chodzi tylko o to zeby regualrnie je ( jak najczesciej- tylko no wiadomo ze nie co 1h!!) zmieniac, no i nie wolno tamponow na noc- chyba ze nie chcesz sie wyspac i wstawac co te 4h zeby go zmienic na noc tylko podpaski a zeby zapobiec infekcjom i po okresie przywrocic normalna flore bakeryjna w pochwie- laktovaginal (przez 2, 3 dni)- bez recepty, stosowac jak na ulotce, swietna rzecz!!! Mi to pomoglo, tez mialam problemy ale juz wszystko ok

Ja tez mam problemy z infekcjami co jakis czas i ginekolog kategorycznie zabronil mi noszenia tamponow. Powiedzial, ze powoduja one infekcje. No i mysle, ze ma racje.

Gość hakuno mam kropki
ma ma rację, wystarczy przczytać ulotke tamponów....

Gość niekoniecznie tylko podpaski
no ja wlasnie praktycznie cytowalam to co mi moja mowila :) zawsze sa przeciwnicy tamponow i zwolennicy i ciezko wyczuc czy mowia tak bo ogolnie uwazaja ze zle czy tylko w danym przypadku ( tak samo jest z antykoncepcja, co inny ginekolog to inne zdanie ech....)

To prawda. Ale ja w sumie przekonalam sie na sobie, ze lepiej unikac tamponow, gdy ma sie takie problemy.

Gość Madda
ja mam udowodnioną nadżerkę od ciągłego stosowania tamponów - są dużo mniej higieniczne niż podpaski, bo krew zatrzymuje się w pochwie i czasami nie spływa, tworzą się nawet torbiele od tego, a od podpaski są tylko zewnętrzne części brudne. przy prawidłowej higienie i częstej zmianie, najlepsze są podpaski

Gość kaledonia
podpaski tylko i wyłącznie.Popieram opinię poprzedniczki!Tampony szkodza!

Gość tampony
stosuje tampony, nie mam nadzerki (mialam wyleczlam globulkami- i ciagle stosowalam tampony), tamponow uzywam odkad dostalam okres czyli juz jakies 9 lat i nic mi sie nie dzieje a z tego co wiem to torbiele tworza sie jak ci pecherzyki w jajnikach nie pekaja- nie jest to od brudu, przyczyna moze byc pcos ( zespol policystycznych jajnikow) badz tez inne zaburzenia, raczej na tle hormonalnym, jeszcze nie slyszlaam o torbielach z brudem zwiazanych, zwlaszcza ze tampon wporwadzany jest tylko do pochwy a torbiele tworza sie na jajnikach czyli w macicy pozadrawiam

Gość agyyy
dzieki bardzo za informacje i tak laktovaginal bede musiala zaczac stosowac eh..teraz jade na oboz, wiadomo warunki srednie, goraco bedzie no i zostaja podpaski i husteczki do higieny intymnej

Gość ja używam tylko tamponów
co za bzdury z tymi torbielami od tamponów:o

Gość DDDD
Mam pytanko słyszałam ze od tamponów tzn. od nie zmieniania tamponów po ok. 3-4 h zalegajace substancje przyczyniaja sie do powstawania wyprysków! Ja ostatnio miałam powazny problem z tradzikiem i moze jedna z przyczyn były te tampony?

Gość następny wymysł

Gość ja uzywam tylko
podpasek bo to dla mnie po prostu duuuuuuuuuuzo bardziej higieniczne. probowalam sie przekonac do tamponow ale nie moge. mysle ze sa one dobre raz na jakis czas w kryzysowych sytuacjach ;) Al na co dziń tylko podpaski!!!

Gość udowodniona hahaha
ktoras tu napisał ze ma udowodniana nadzerke od tamponow, ja dostałam pierwsza miesiaczke w wieku 15 lat i od tego wieku uzywam tamponow na dzien non stop w nocy podpaska choc niekiedy jak nie jestem w domu tez tampon mam teraz 23 lata czyli 8 lat juz uzywam tylko o.b. i nie mam zadnej nadzerki !! wynik cytologi 1 wiec jest idealnie i co wy tu piepszycie, a jezeli ktoiras ma czeste infekcje to zgodze sie ze tampony sa niewskazane.

Gość Bo przeciez
nie jest powiedziane, ze MUSISZ miec ta nadzerke. Roznie bywa. Ale faktem jest, ze tampony sie do niej przyczyniaja. A moze za rok czy 5 Ty tez bedziesz ja miec..

Gość udowodniona hahaha
no jasne ze moge miec nadrzerke ale nie wciskajcie mi kitu ze przez tampony bo jakos nie uwierze, moze i sie tez przyczyniaja ale sa kobiety ktore nigdy nie uzywaly tamponow i maja nadrzerke, zrerszta kazdy ma wybor albo tampony albo podpaski i to jest jego indywidualna sprawa ale przyznam sie ze nie wyobrazam sobie chodzic w podpasce, zapach zaraz jest niebardzo wszystko sie klei brudne fuj tampony sa higieniczne i czyste i bardzo wygodne :) Nie ma lepszego wynalazku !!!!

Gość salamandraa
ja od lat staram sie uzywac tamponow wiecie co ja mam wrazenie ze mimo czestego posmywania przy kazdej zmianie tamponu srednio co 3-4 godziny oprostu nie ladnie pachne:) moj facet to sie z tego smieje i mowi ze zdecydowanie przesadzam i dodaje ze przeciez ponad polowa ludzkosci przechodzi to co ja:) podpaski to jak jestem sama w domu, sama spie bo to wydaje mi sie niehignieniczne

Gość tamponowa
nie wyobrażam sobie życia bez tamponów,a nocy spędzonej z podpaską już w ogóle.

Gość jedno i drugie
przy tak obfitych miesiączkach używam tamponów super plus i dodatkowo podpasek - czasem już po godzinie mógłby być kłopot więc nie mogę zrezygnować z podpaski. Dlatego nie wyobrażam sobie 2 i 3 dnia okresu bez tamponu. Mam poważne obawy że "dzięki" nim mam 2 grupę cyt. ale cóż, to normalne, ale coś za coś.

Gość salamandraa
1 gr to chyba 11 latki maja:) a zdrowa miesiaczkujaca i wpsolzyjaca kobieta z 2 to norma:)

Gość jedno i drugie
z tym że ja jeszcze zanim zaczęlam współżyć już miałam 2 grupę i dlatego myśle że to przez tampony

Gość udowodniona hahaha
tak tylko 11 latki ja mam 23 lata i jak juz pisałam uzywam tamponow od 8 lat i mam 1 grupe cytologi

Gość udowodniona hahaha
2 grupa to nic takiego, ja naprawde tez uzywalam tamponow i zanim zaczelam wspolzyc tez mialam 1 grupe po wspolzyciu tez mam 1 grupe , moze to sie zmieni ale narazie sie ciesze z tej 1 ale 2 nie jest zla to taka norma jak mi lekarz tlumaczyl wiec raczej nie przez tampony

Od 3 lat tylko i wyłącznie tampony. Jak musiałam pożyczyć od kogoś podpaski to sie czułam jak w pieluszce bleeee. Można normalnie swobodnie się zachowywać, nie martwić się ,że coś przecieknie. No i ten komfort, prawie można zapomnieć ,że się ma okres. Nigdy nie miałam żadnych infekcji. Nawet pływać można, podpaska to same ograniczenia.

Gość tamponowa
nie ma co sie licytowac , każdy organizm jest inny i inaczej reaguje na tampony niektorzy nawet moga dostac wstrzasu o ktorym jest na ulotce....