Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość *Dora*

BOLESNE BADANIE GINEKOLOGICZNE

Polecane posty

Gość *Dora*

Cześć dziewczyny! Czy Wy jak jesteście badane u ginekologa to odczuwacie ból, nawet jak wkłada Wam ten wziernik albo palce? Proszę odpiszcie, bo nie wiem czy to tylko u mnia tak. A może to być przyczyną jakiś stanów zapalnych bo żadnego bólu nie powinno się odczuwać? czekam na odpowiedzi. Pozdrawiam, pa.

Nie powinno nic bolec! Chyba ,ze lekarz stwiierdzil,ze jest jakas nieprawidlowosc,stan zapalny..Moze jestes dziewica??;)

Gość *Dora*
Dziewczyny a macie jakies linki jak wyglada ten fotel,jak sie na niego siada?? jestem zielona:O

Gość zzzz...
zaciskasz mięsnie i dlatego boli

Trochę info o badaniu ginekologicznym: OPIS BADANIA: Badanie ginekologiczne składa się z wywiadu lekarskiego (badanie podmiotowe) i badania przedmiotowego (oglądania, opukiwania, osłuchiwania) z uwzględnieniem specyfiki badania kobiety, a więc zbadaniem przez pochwę lub odbytnicę. Badanie przedmiotowe wewnętrzne odbywa się na fotelu – kobieta ma nogi zgięte w stawach. Ponadto, rozchyla nogi, przez co stwarza dobry dostęp do badania narządów płciowych. Po zdjęciu ubrania dolnej połowy ciała kobieta układa się na fotelu. Badanie rozpoczyna się oglądaniem sromu i okolicy krocza. Dalszym jego etapem jest badanie wziernikiem dopochwowym - odpowiedniej wielkości wziernik zostaje wprowadzony do pochwy. Po jego wyjęciu następuje badanie wewnętrzne, zwane też dwuręcznym lub zestawionym. Badający rozchyla wargi sromowe, wkładając do pochwy palec środkowy, którym uciska tylną ścianę pochwy i stwarza miejsce do wprowadzenia palca wskazującego. W ten sposób bada położenie macicy, jej topografię w stosunku do ścian miednicy, wielkość, konsystencję. W badaniu dwuręcznym wyczuwalne są również przydatki - jajniki i jajowody, które dzięki obmacywaniu można scharakteryzować pod względem wielkości, konsystencji, bolesności. Niekiedy konieczne jest badanie przez odbytnicę. Ma ono szczególne znaczenie u kobiet z zachowaną błoną dziewiczą, dziewczynek i kobiet w podeszłym wieku, gdy przedsionek pochwy pozwala na wprowadzenie tylko jednego palca. W niektórych przypadkach stosowane jest badanie jednocześnie przez pochwę i odbytnicę. Badanie ginekologiczne może być powtarzane wielokrotnie i wykonywane u kobiet w każdym wieku. O jego wyniku lekarz informuje pacjentkę ustnie. WSKAZANIA DO WYKONANIA BADANIA: - wszystkie objawy sugerujące istnienie patologii związanej z narządem rodnym kobiety - badanie profilaktyczne, nawet w stanie pełnego zdrowia każda kobieta powinna być raz w roku badana ginekologicznie Badanie może być wykonane bez zlecenia lekarza. JAK PRZYGOTOWAĆ SIĘ DO BADANIA: Przed badaniem ginekologicznym należy opróżnić pęcherz moczowy. Nie ma konieczności wykonywania wcześniej innych badań. Badanie ginekologiczne przedmiotowe wewnętrzne trwa od kilku do kilkudziesięciu minut. O CZYM NALEŻY POINFORMOWAĆ BADAJĄCEGO W czasie badania: - podczas badania wewnętrznego należy zróżnicować zwykłe odczuwanie dotyku i ucisku od czucia bólu; należy zgłaszać moment pojawienia się bólu - udzielić odpowiedzi na wszystkie istotne pytania wywiadu lekarskiego Nie ma czego się bać to tylko tak strasznie brzmi... ale lepiej wiedzieć \"o to chodzi\"... Powodzenia:)

Gość *Dora*
Booozeeee:O

Gość *Dora*
Sama już nie wiem. Kiedyś mnie nic nie bolało a teraz KOSZMAR!!! Lekarz mówił, że chyba mam jakiś stan zapalny. Ale ja przeczuwam, że to przez zapalenie pecherza i cewki. Bo czasami cewka mnie piecze albo boli i na samą myśl, żeby "tam" ktoś dotknął już mnie boli. Mam nadzieję, że mi to przejdzie.

BridgetJ , nic dobrego nie zrobiłaś :O Ja przed pierwszym badaniem wolałabym wszystkiego dokładnie nie wiedzieć bo to tylko powoduje większy stres.

Gość *Dora*
ale ja nie mam pojecia jak wsiazc na ten fotel,mam przez to tez duzy stres...

Gość *Dora*
badanie dwureczne....umre!!!!

Mnie to tam już obojętnie ale nie żałuję, że nie miałam za bardzo pojęcia o szczegółach przed pierwszym badaniem..

Gość Monii
Nie rozumiem Cię Dora, raz piszesz, że się boisz badania, że nie wiesz jak sie fotel siada, a zaraz mówisz jake czynności podczas badania Cie najbardziej bolą? :/ cos tu nie gra :] a ból wynika najprawdopodobniej ze spiecia mięsni, strach, stres...jak Cię boli to powinnas powiedziec lekarzowi i tyle, on bedzie wiedzial co i jak.

Sory ale ktoś podszywał się pod mój nick, ktoś kto się boi gina. Ja pisałam, że mnie boli badanie. Możę to i z zaciskania mięśni, albo lekarz poprostu tak bada, zależy który.

Gość kostkaaaaa
Badanie ginekologiczne trwa dosłownie kilka sekund. Moja pani ginekolog wkłada palec, wyciąga i po sprawie. Tego palca nawet nie wsuwa do końca:P Poza tym jestem dziewicą.

Gość novaaa
hm a moze masz pochwice krocza...czyli blokade psychiczna..ja ciezko przezylam moje pierwsze bdanie pomimoze nie bylam dziewcia to strasznie mnie bolalo jak wlozyla jednego palca cala mnie rozkrwalila a o wlozeniu wziernika nawet nie chcialam slyszec.A najlepsze jest to ze ginekolog wogole sie nie kapnela ze moge cierpiec na jaks chorobe a ja neiwiedzialam ze cos wogole takiego istnieje...eh dobrze ze jest ten internet

Gość olaaa12
Podczas badania warto spokojnie oddychać, starać się rozluźnić, ręce luźno na brzuchu. Można poprosić o mniejszy wziernik, a po prostu mówić, że boli. Jeżeli lekarz nie reaguje, zmienić go.

Gość pupil
nie powinny być bolesne ale czasem boli

Gość wanda z warszawy
kilku do kilkunastu minut? hehe ;) u mnie to badanie trwa minutę góra dwie :P Co do bólu - jak nie odczuwasz bólu "w środku", tylko podczas wkładania, to pewnie po prostu sie spinasz, zacisnkasz mieśnie i to cała filozofia. Jak się rozluźnisz, to nic nie powinno boleć

Gość natalka789332
Ja bylam u ginekologa i sie rozlużnilam i tak nie pomogło ani następnym razem a jak ostatnio szlam to mi aż było niedobrze ze strachu najbardziej jak ten wziernik zakładał to chyba nie normalne że tak bolalo a można poprosić o mniejszy wziernik wiem że są mniejsze a lekarz mi powiedział że mam wąską pochwę czy to przez to tak boli?

Gość hanna3
mnie tez zawsze boli. KŁUJe okropnie az boje sie jak bedzie w czasie porodu

Gość natalia789332
mi lekarz powiedział że nie mam szans urodzić naturalnie tylko przez cesarke

Gość oliwka HIPP
Ja niestety mam ten sam problem. Szczerze mówiąc bardzo się tego problemu wstydzę, czuję się jak nienormalna... Także podczas stosunku przez jakieś pierwsze 3 minuty odczuwam ból i muszę stopniowo przyzwyczaić się że "coś' mam w środku (tym bardziej że nie uprawiam seksu często)... Na szczeście potem rozluźniam się i jest przyjemnie. Niemniej jednak skoro nawet podczas seksu, kiedy jest odpowiednie nawilżenie pochwy, odczuwam ból, to co tu się dziwić że podczas badania mnie boli albo podczas wkładania tamponu. :( Najgorsze jest to, że jakiś czas temu byłam u lekarki-ginekologa. Z nią siedziała tam też pielegniarka, ktora pomagala jej w badaniu. Wstydziłam się powiedzieć, że mam taki problem... Kazały mi usiąść na fotel i się rozluźnić. Zaczęłam głęboko oddychac a one do mnie chamskim tonem "Bo jeszcze pani zemdleje". Podczas badania z trudem włożyły mi wziernik, a ja miałam łzy w oczach z bólu... W ich oczach wyszłam na dziwaczkę, histeryczkę, zacofaną dziewuchę, która wstydzi się ginekologa, denerwuje się wizytą, ich słowa:"Dorosłą kobieta żeby tak się zachowywała?". A ja się nie wstydzę, tylko boję się bólu. Po wyjściu z gabinetu popłakałam się, czułam się upokorzona. Aż moja mama się wystraszyła i porozmawiała z tą lekarką, a ta zaczęła ją wypytywać czy przypadkiem nikt mnie kiedyś nie skrzywdził, skoro tak zaciskam mięśnie... :( Wiecie jak czułam się upokorzona? Na dodatek mama mnie skrytykowała, powiedziała, że powinnam się rozluźnić i tyle.. I że inne dziewczyny "tak nie cyrkują" podczas badania tylko ja... Dla mnie w ogóle to "rozluźnić się" to nieodpowiednie słowo... Jak możesz się rozluźnić jak obcy człowiek grzebie Ci w .... ??? Nawet jeśli to lekarz to wiadomo że badanie nie należy do najprzyjemniejszych... :( Nie wiem co zrobić przy następnej wizycie u lekarza... Na pewno nie pójdę tam gdzie byłam... Chciałabym też w ramach kontroli zrobić USG dopochwowe ale jak???? :(

mnie też boli;)a ty oliwka zmień ginekologa, pzapytaj kolezanki o jakiegoś sympatycznego i na pierwszej wizycie powiedz o swoim problemie :)

Gość lenaaaaaa
Do hanny Mam to samo. Jak lekarz wklada palec to czuje pieczenie i kłucie. zupelnia jak TY. Jestem dziewicą wiec pocieszam sie ze to dlatego. ale potwornie boje sie pierwszego stosunku.Ze jak zacznie Moj kochany wkladac czlonek to ze moze byc wiele nieudanych prob.marwtie sie

Gość waleryjanna
Mnie tam nic nie boli. Czasem jest jak po maśle, całkowity luz, czasem, jak jestem nie w sosie i spieta, to zaciskam mimowolnie mieśnie i wtedy trochę jest nieprzyjemnie, troche uwiera, ale bez przesady - bólem bym tego nie nazwała, jedynie niewielki nacisk. Zanim wymyślis sobie milion chorób - połóż się na tym fotelu, popros o pół minutki, zebyś mogła sie uspokoić, weź parę głębokich oddechów, rozluźnij mięśnie i wtedy nic nie powinno boleć.

Gość Ginol
w necie znajdziesz filmiki z takich badan, sczególnie na stronach de